İKTİDARIN ‘İNSAN HAKLARI’NDAKİ SAMİMİYET TESTİ TİHEK OLACAK
SİYASET 1.03.2021 13:08:00 559 0

İKTİDARIN ‘İNSAN HAKLARI’NDAKİ SAMİMİYET TESTİ TİHEK OLACAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın hükümetin İnsan Hakları Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaşacağını belirten CHP’li Tanal, iktidarın insan hakları konusundaki samimiyet testinin TİHEK’in özerkliği olacağını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Tanal, Yargı Reformu Stratejisi kapsamında yeni bir İnsan Hakları Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaşmayan hazırlanan hükümetin, öncelikle Ulusal Önleme Mekanizması görevini yerine getirmek üzere kurulan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) özerk bir yapıya kavuşması için adım atması gerektiğini söyledi.


"KADERLERİ ERDOĞAN’IN İKİ DUDAĞI ARASINDA"

Uluslararası sözleşmeler çerçevesinde insan hakları ihlallerini, işkenceyi önlemesi amacıyla temelleri atılan TİHEK’in Cumhurbaşkanlığı’na bağlı, sıradan bir kuruluş gibi muamele gördüğünü belirten Tanal, “TİHEK’in başkan ve üyelerini, Cumhurbaşkanı atıyor. Başkan ve üyelerin kaderi, Erdoğan’ın iki dudağı arasındadır. TİHEK, Cumhurbaşkanlığı’nın izni olmadan adım atamıyor. Düşünsenize TİHEK’in strateji belgesi dahi onay için Cumhurbaşkanlığı’na gönderiliyor. Kendi yol haritasını, hedeflerini, mücadele alanlarını özgürce belirleyemeyen bir kuruluştan ne bekleyebiliriz? İnsan hakları, adalet, demokrasi, ifade özgürlüğü konusunda Ak Parti iktidarına yönelik eleştiriler ortadayken, kimse bizi TİHEK’in bağımsız hareket ettiğini, vicdanları tatmin edici kararlara imza attığını, nitelikli raporlar hazırladığını anlatmaya kalkmasın. Zaten görünen köy kılavuz istemez!” dedi.

"KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU BELEDİYEYİ SUÇLU BULDU, TİHEK İSE…"


TİHEK’i “hayal kırıklığı” olarak nitelendiren CHP’li Mahmut Tanal, vatandaşın suya erişim hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle şikayet ettiği AKP’li belediye hakkında Kamu Denetçiliği Kurumu’nun “su sorununu gidermesi için gerekli olan iş ve işlemleri makul sürede yapması” hususunda tavsiye kararı verirken, TİHEK’in ise kanun ve yönetmelikleri sıralayarak, “ihlal incelemesi niteliğinde tesis edilecek işlem bulunmadığı” yönünde karar aldığını aktararak, şöyle devam etti: “Aynı konuda Kamu Denetçiliği Kurumu’na ve TİHEK’e ayrı ayrı başvurdum. Kamu Denetçiliği Kurumu, belediyenin görevini yerine getirmediğini tespit edip, vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi yönünde tavsiyede bulunurken, başvuru haricinde resen inceleme yetkisine de sahip olan TİHEK ise ‘başvuru şartlarını taşımayan mezkur başvurunuz’ ifadesiyle meseleyi kapattı! TİHEK, dilekçemdeki iddianın incelenmesi, sonucun bildirilmesi konusunda belediyeye yazı göndermiş ama ihlalin kaynağı zaten belediye. Kusurunu kabullenmeyen, görevini yapmayan belediyeye güvenilir mi? Kamu Denetçiliği Kurumu ise belediyenin gönderdiği açıklamayı, savunmayı inandırıcı bulmayarak, gerekli araştırmayla vatandaşların suya erişimde sorun yaşadığını tespit etmiş. Şimdi aynı konuda verilen farklı kararları inceleyince Kamu Denetçiliği Kurumu’nun, yani Ombudsmanlığın görevini ne kadar layıkıyla yerine getirmeye çalıştığını, TİHEK’in ise usulen işlem yaptığını bir kez daha anlıyoruz. Kamu Denetçiliği Kurumu ne kadar başarılıysa, Cumhurbaşkanlığı’nın gölgesinde kalan TİHEK ise tersi olarak başarısız bir mekanizmadır. TİHEK yeniden yapılandırılıp özerk ve bağımsız hale getirilmelidir. Bu aynı zamanda İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıklayacak olan iktidarın samimiyet testi olacaktır.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı