Tarih: 27.12.2016 13:47

?İKTİDAR MUHALİFLİĞİ, CEZALANDIRMA ARACI OLMAMALI?

Facebook Twitter Linked-in

Aslı Erdoğan´ın yargı dökümanlarını inceleyen birçok ceza hukukçusunun (avukat, yargıç, akademisyen) tutuklama ile ilgili her aşamanın hukuk dışı olduğu yönünde ortak görüşe sahip olduklarına dikkat çeken Elif Doğan Türkmen; ? bu hukuksuzluk bir an önce giderilmelidir. İktidar muhalifliği, cezalandırma aracı olmamalıdır? dedi.

Elif Doğan´ın Başbakan Binali Yıldırım´a gönderdiği mektup şöyle:

Sayın Başbakanım,

Terörün kalleş, hain saldırılarla can aldığı, asker, polis, sivil yurttaşlarımızı şehit ederek, yüreklerimizi dağladığı, ocaklarına ateş düşürdüğü olağan üstü bir dönemi hep birlikte yaşıyoruz.  Ülkemizi derinden etkileyen terör belasının karşısında; kamuoyunda oluşan birliktelik ile terörle mücadele konusunda siyasi düşünce ve parti farkı gözetmeksizin ortaya konan ve bizleri tek yürek yapan iradenin bu beladan kurtuluşumuz için tek ve en büyük çıkış noktamız olduğuna inanıyorum.

Sayın Başbakanım,

Ancak ben size; ülke çapında ilan edilen OHAL sürecinde yaşadığımız ve yine kamuoyu vicdanını derinden sarsan, haksız, hukuksuz, yasalara ve mevzuatlara, temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı uygulamalardan bahsetmek istiyorum. Bu antidemokratik ortamdan nasibini almış yüzlerce yazar, gazeteci ve aydından biri olan ünü ülke dışına taşmış ve bu ülkenin en önemli yazar ve edebiyatçılarından olan Aslı Erdoğan´ın tutuklanmış olmasıdır.

Yazarların, gazetecilerin yazdıkları yazılar nedeniyle tutuklanması, gözaltına alınması, sürekli olarak kamuoyu vicdanında tartışılırken, Aslı Erdoğan´ın çalıştığı gazetede yayın danışma kurulu üyesi olarak cezai ve hukuki hiçbir sorumluluğu bulunmamasına rağmen yazıları nedeniyle tutuklanmış olması ülkedeki hukuka olan inancı zedelemektedir.

Yazarın yazıları okunduğunda; ne şiddet çağrısı, ne şiddet övgüsü yapmadığı, onun şiddeti felsefi, sosyolojik, siyasi vb. boyutlarıyla ve ataerkil boyutunu da sık sık vurguladığı, edebi bir dil kullandığı ve her daim şiddet karşıtı bir duruş sergilediği de görülmektedir. Aslı Erdoğan´ın muhalif görüşleri nedeniyle, hukuki karşılığı olmayan suçlamalar ve hukuki temeli olmayan tutuklama kararı; iktidar muhalifliğinin bir cezalandırma aracı olarak kullanıldığı görüşünün yaygınlaşmasına neden olmaktadır.

Aslı Erdoğan´ın yargı dökümanlarını inceleyen birçok ceza hukukçusunun (avukat, yargıç, akademisyen) tutuklama ile ilgili her aşamanın hukuk dışı olduğu yönündeki ortak düşünceleri de dikkate alındığında, Aslı Erdoğan´ın maruz kaldığı hukuksuzluğun bir an önce giderilmesi gerekmektedir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —