Tarih: 04.12.2016 17:53

?HER YERDE SEÇİLEBİLİR SIRADA KADIN ADAY GÖRMEK İSTİYORUZ?

Facebook Twitter Linked-in

Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Sinem Tanrısınatapan, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının 82. yıl dönümü ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Ülkemizde kadınlar 20 Mart 1930´da çıkarılan Belediye Kanunu ile ilk kez belediye seçimlerine katılma hakkı elde ederken, 5 Aralık 1934´te Teşkilat-ı Esasiye Kanunu´nun 10. ve 11. maddeleri değiştirilerek kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınarak 1 Mart 1935´te 18 kadın ilk kez parlamentoya girdiğini hatırlatan Av.Tanrısınatapan, ? 1934 tarihli yasa sadece kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı vermemiş, demokratik ülkeler seviyesinde, çağdaş bir ülke olmanın da ilk adımı atılmıştır? dedi.


Dünyada kadınlara oy hakkı tanınmaya 1718´de başlandığını, kimi ülkelerde toprak sahibi olma koşulu, kimi ülkelerde vergi mükellefi olma veya yaş gibi koşullar olduğunu aktaran Av. Sinem Tanrısınatapan, ?Kayıtsız şartsız kadına oy verme hakkının verilmeye başlanmasıyla, şimdi gelişmiş ülkeler arasında sayılan birçok ülkeden çok daha önce Türkiye Cumhuriyeti bu adımı atmıştır. Buna rağmen tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınların seçme ve seçilme oranı açısından günümüzdeki durumu pek de iç açıcı değildir. Sayılar kadar gerçek anlamda kadının temsiliyetinin niteliği de tartışılmalıdır. Siyasi partilerde, mecliste, bakanlık düzeyinde yer alan kadınlar gerçekten kadını ve sorunlarını yeterince bu platformlara taşıyabiliyorlar mı? Kadını ön planda tutan ve kadın odaklı çalışmalar başlatan, yürüten kaç kadın siyasetçimiz var? Bu sorulara verilecek cevaplar kadının siyasette olması gereken yeri bize gösterecektir? diye konuştu.


Av. Tanrısınatapan, kadınlarımızın, sahip olduğu haklarının bilincine varmalarının büyük önem taşıdığını altını çizdi.?Kadınlarımız ekonomik ve sosyal yaşama katılımda, karar verme süreçlerinde daha etkin rol oynamalı, siyasal alanda daha yüksek oranlarda temsil edilmelidirler? diye sözlerine devam eden Av. Tanrısınatapan, ? Kadınlarımızın öncelikle toplum içerisinde var olmak için mücadele ettiği bir ülkede onların siyasete tam ve aktif katılımını sağlamak için pozitif ayrımcılık temelinde demokratik atılımların bir an önce yapılması gerekmektedir? dedi.

Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Sinem Tanrısınatapan sözlerini şöyle tamamladı:

? Biz kadınlar ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişme yolunda atılacak tüm adımlarda görev almalı, yeniliklerin öncüsü olmalı, siyasal yaşamda etkinliğini artırmalı ve ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olmalıdırlar. Kadının yaşamın her alanındaki sorunlarının çözümlenmesi, bilinçlendirilmesi ve kadın haklarının geliştirilmesi için çalışmalarımız devam edecektir.
Ülkemizde Kadınlar yönetimdeki hakkını ancak siyasete katılarak kullanacaktır. Her yerde seçilebilir sırada kadın aday, parti ve meclislerde, hükümet nezdinde % 50 kadın görmek istiyoruz. Seçilen kadınların da gerçekten kadının yanında ve kadın sorunlarını yine kadın gözüyle, kadın diliyle çözüm üretirken görmek istiyoruz. Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 82.yıldönümü sebebiyle, bugün ve her zaman hayatın her alanında söz, yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanıncaya kadar bu taleplerimizin takipçisi olacağız.? (Haber Merkezi)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —