Tarih: 03.05.2018 11:00

Her 200 kişiden birinin hastalığı AS´ye dans ederek dikkat çektiler

Facebook Twitter Linked-in

VAHİT ŞAHİN (ÖZEL HABER)

Türkiye´de her 200 kişiden birinde görülen ve halk arasında omurgayı tutan iltihaplı romatizma olarak bilinen AnkilozanSpondilit (AS) erken teşhis edilmemesi ve etkili tedavi uygulanmaması durumunda hareket kısıtlılığına, kalıcı sakatlıklara ve deformasyonlara neden olabiliyor.

Her yıl Mayıs ayının ilk cumartesi günü kutlanan Dünya AnkilozanSpondilitGünü kapsamında toplumda çok fazla bilinmeyen ve genelde Bel Fıtığı ile karıştırılan hastalık hakkında farkındalık yaratmak amacıyla, 2 Mayıs Çarşamba günü UCB Pharma´nın koşulsuz desteğiyle özel bir etkinlik düzenlendi. ?Hareket Özgürlüktür´ adlı etkinlikte tedavi süreçleri devam eden 6 AS hastası partnerleriyle Adana Arkeoloji Müzesi´nin tarihi atmosferinde bir dans gösterisi sundu. Uygun tedavi ile AS hastalığının tek başına hareket etmeyi güçleştiren semptomlarının üstesinden gelen 6 hasta, İkinci Bahar şarkısı eşliğinde dans ederek adeta ikinci baharlarını yaşadıklarını ve AS hastalığıyla daha kaliteli bir yaşam yaşanabileceğini gözler önüne serdi. 

AS HASTALARI ERKEN TEŞHİS VE DOĞRU TEDAVİ İLE HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞABİLİYOR 

Yaklaşık 2 aydır bu gösteri için hazırlanan hastaların tedavilerini yürüten Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Özbek, AS hastalarının yaşadıkları tüm sıkıntılara ve zorluklara rağmen erken teşhis ve tedavi ile yaşama sarılmalarının bu hastalığı yaşayan herkese umut olmasını istediklerini söyledi. 

?AS, bugün en sık görülen romatizmal hastalıklardan biri. Erken teşhisin hayati

önem taşıdığı bu hastalık omurga, kuyruk sokumu kemiği ve leğen kemiğini birleştiren eklemleri etkiliyor. Geç teşhis ve tedavi edilirse ciddi sakatlıklara ve deformasyonlara neden olarak insanlarda önemli derecede işgücü kaybı, yaşam kalitesi ve yaşam süresinde azalmaya neden oluyor. Bu nedenle her ağrıya, özellikle de şiddetli bel ağrılarına ağrı deyip geçilmemeli ve bir Romatoloğa gidilmeli. Toplumumuzda bu hastalık çok fazla bilinmediğinden genelde geç teşhis konuluyor ve tedavi sürecine geç başlanıyor. Bu durum da hastanın dayanılmaz ağrılar ve zorluklar çekmesine neden oluyor. Adeta hayatını cehenneme çeviriyor. ?Hareket Özgürlüktür? Projesi ile erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekmeyi amaçladık. Hastalığın erken teşhisi ile kalıcı deformasyonların önüne geçilebileceğini anlatmak istiyoruz.? 

ERKEN TEŞHİS DÜZENLİ TEDAVİ VE EGZERSİZ!

AS hastalarının hareketleri çok kısıtlandığı için kampanyalarının ismini özellikle ?Hareket Özgürlüktür? seçtiklerini belirten Prof. Dr. Süleyman Özbek, projede yer alan AS hastalarının çoğunun uzun süredir tedavi gördüklerini ve bu tedaviler sonucunda normal insanlar gibi hareket özgürlüğüne kavuşabildiklerini söyledi. Tedavi gören tüm AS hastalarının yanı sıra toplumda da bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla dans gösterisi organize ettiklerini ve hastaların bu proje için haftalardır hazırlandıklarını kaydeden Prof. Dr. Özbek, hastaların düzenli doktor kontrolleri ve tedavilerine ek olarak, doğru egzersiz programlarının da hem eklemlerdeki hareket kısıtlılıklarının önlenmesinde hem de ağrıların giderilmesinde destekleyici etkisi olduğunu ifade etti.

UCB HAKKINDA

UCB, Belçika Brüksel merkezli nöroloji ve immünoloji kökenli ağır hastalıkların tedavisi için yenilikçi ilaç ve çözümlerin keşfedilmesine ve geliştirilmesine odaklanan global bir biyoteknoloji ilaç şirketidir. Yaklaşık 8.500 çalışanıyla 40 ülkede aktif olarak faaliyet göstermektedir. 2015 yılındaki toplam geliri 3.88 milyar Euro´dur. UCB hisseleri Brüksel Euronext borsasında işlem görmektedir (sembol: UCB). UCB´yi  @UCB_news hesabıyla Twitter´da takip edebilirsiniz. www.ucb.com

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —