HDP
SİYASET 28.10.2020 11:14:00 455 0

HDP'den iskenderun saldırısına kınama

HDP Eş Başkanı Sancar,,"Bütün İskenderun halkına, tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve saldırıyı kınıyorum" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
HDP Eş Başkanı Sancar, konuşmasında Hatay'ın İskenderun ilçesindeki terör eylemine değinerek, İskenderun'da dün akşam acı bir olay yaşandığını söyledi.
Tesellilerinin, çok fazla zararın ortaya çıkmaması ve can kaybının yaşanmaması olduğunu ifade eden Sancar, "Canlı bomba saldırısı olduğu söyleniliyor. Bunu en sert şekilde kınıyoruz ancak iktidarın da bu konularda halkı gecikmeden aydınlatma sorumluluğu olduğunu tekrar hatırlatıyoruz. Neyin, nasıl yaşandığını bilmek halkın hakkıdır. Bunu anlatmak iktidarın sorumluluğudur. Bütün İskenderun halkına, tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve saldırıyı kınıyorum." diye konuştu.
Bu sabah çeşitli illerde çalışanlarına yönelik operasyonlar düzenlendiğini ve gözaltıların yaşandığını söyleyen Sancar, "İktidarın sistematik, tutarlı davrandığı tek konu neredeyse HDP'ye baskıdır. Başka hiçbir konuda böyle bir tutarlılık, hırs, heves yok. Bu çabanın, hırsın boşuna olduğunu anlatıyoruz, anlamıyorlar ama bunu anlatmanın etkili yollarını da biliyoruz. Mücadeleyi büyütmek ve bu iktidarı göndermek." dedi.
Sancar, 2021 yılı bütçesinin, "halk için olmadığını, iktidarın ömrünü uzatmak için yandaşı beslediğini" iddia ederek, "İnayetle çay fırlatarak, askıya ekmek asarak bu ayıplarının, günahlarının üstünü örtemezler, halkı kandıramazlar. Askıda ekmek, yoksulların, ezilenlerin kendi aralarında geliştirdikleri bir dayanışma yöntemiydi. Dayanışma, yukarıdan dayatmayla olmaz. Aşağıdan gönül birliğiyle olur. Dayanışma, yoksulların, ezilenlerin asaletidir, zarafetidir. Bunu muktedirler anlayamazlar. Bununla oynamasınlar, halk bunun farkındadır. Sefalet değil, adalet istiyoruz. İnayet değil, sosyal hak istiyoruz. Bunun için de bütün yoksulların birlikte mücadelesini istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Gündemdeki bir başka konunun da Fransa ile yaşanan gerginlik olduğunu anımsatan Sancar, burada samimi ve dürüst davranma zorunluluğunun bulunduğunu belirtti.
HDP'nin, her türlü inanca aynı derecede saygı gösterme anlayışı üzerine kurulduğunu, inançların saygınlığını ve eşitliğini savunduğunu anlatan Sancar, bu nedenle HDP'nin, herhangi bir inancın aşağılanmasına yönelik saldırıları veya açıklamaları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmeyeceğini ancak bir dinin, saldırgan politikalara alet edilmesini de asla kabul etmeyeceğini kaydetti.
Bu konuda tutarlı olabilmek için hem inançlara saldırılara hem de inançların istismarına karşı çıkmak gerektiğini vurgulayan Sancar, şöyle devam etti:
"16 Ekim'de Fransa'da ortaokul öğretmeni Samuel Paty vahşice katledildi. Gerekçe, kutsal değerlere hakaret etmesiydi. Elbette bu saldırıyı en net ve sert şekilde kınamak lazım. Bu saldırıyı, vahşi cinayeti bahane ederek İslam'a yönelik aşağılayıcı tavırlara giren Fransız hükümetinin tavrını da en net şekilde kınamak lazım. Bizler, İslam dinine ve bütün dinlere yönelik her türlü saldırıya ve rencide edici tutuma karşı çok net bir duruş sergiliyoruz. Aynı şekilde İslam'ı bahane ederek, istismar ederek vahşet siyasetinin önünü açan anlayışlara da karşı çıkıyoruz. Birini görüp diğerini görmemek inançlar arası eşitliği ve barışı samimiyetle savunmamak demektir. Samuel Paty'nin vahşice öldürülmesini teşvik eden ve kınamayanlara da bu vahşeti bahane ederek saldırgan ve provokatif bir tavır sergileyen Fransız hükümetine de en net tavrımızı sergiliyor, her iki tutumu da açıklıkla kınadığımızı belirtiyoruz. En sağlam duruş budur."
Sancar, iki gün sonra Cumhuriyet'in kuruluşunun 97. yıl dönümünün kutlanacağını anımsatarak, Türkiye'de Cumhuriyet'in kuruluşundan beri en temel sorunun, Cumhuriyet'in bir türlü demokrasiyle buluşamaması olduğunu savundu.
Cumhuriyeti demokrasiyle buluşturmak istediklerini dile getiren Sancar, "Eğer Cumhuriyet demokrasi ile buluşamazsa geriye ne Cumhuriyet ne demokrasi kalır. Her ikisini korumanın tek yolu ikisini buluşturmak ve bir arada savunmaktır." ifadesini kullandı.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli