Haydar Aliyev 98 yaşında
SİYASET 5.05.2021 12:07:00 1006 0

Haydar Aliyev 98 yaşında

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Genel Başkan yardımcısı Efkan Ala,  merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in doğumunun 98. yılı anısına düzenlenen çevrim içi konferansta konuştu.

Kurtulmuş, "Karabağ zaferi önemli ve değerlidir"
AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in doğumunun 98. yılı anısına düzenlenen "Karabağ Zaferi sonrası, sözde Ermeni soykırımı açıklamasının siyasi yansımaları ile bölgesel barış ve istikrara etkisi" başlıklı AK Parti ve Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) tarafından ortaklaşa düzenlenen çevrim içi konferansta konuştu.
Merhum Aliyev'i doğumunun 98. yıl dönümünde rahmet ve minnetle andıklarını dile getiren Kurtulmuş, "Bu da aslında güzel bir adet genelde insanları ölümleri ile anarız ölüm yıl dönümlerinde. Halbuki doğum günlerinde anmanın hatırlamanın onların ölümsüzlüğünü de ifade etmek bakımından, yaptığı işlerin bereketini ifade etmek bakımından önemli olduğunu düşünüyorum. Allah rahmet eylesin." diye konuştu.
Kurtulmuş, Karabağ Zaferi ve arkasından dünyada ermeni lobilerinin hareketlenmesi sonucu ortaya çıkan hem savaş sırasında hem savaş sonrasında yeni bir dönemle karşı karşıya olduklarını belirterek, "Bu büyük zaferde emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olmak üzere Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bütün kahramanları yürekten tebrik ediyorum ve inşallah bu dönemde ortaya çıkan meseleler bizim aramızdaki müzakerelerle yeni perspektifleri de ortaya koymamızı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Ermenistan işgalinden kurtarılan Karabağ'a ilişkin Kurtulmuş, Karabağ Zaferi'nin tarihsel bir başarı olduğunu anımsatarak, "Milletimiz için büyük bir başarıdır, Karabağ her şeyden önce vatandır." dedi.
Kurtulmuş, Karabağ Zaferi'nin hem bölgesel dengelere hem bölgesel barışa ciddi etkileri olacağına bir şüphenin olmadığını ancak bu zaferin politik ve jeopolitik etkileri bakımından en büyük tesirinin kendi toplumlarının üzerinde olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesinin, Karabağ'da mücadele sırasında verilen karşı çıkışların bir devamı olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, "Başta Amerika ve Avrupa'daki bazı ülkeler, Fransa gibi ülkeler olmak üzere oralardaki Ermeni lobilerinin etkisinde kalarak oluşturulmaya çalışılan küresel bir siyasi atmosferdir. Bu çerçevede gerçekten bunların hepsinin gündeme getirilmesi bakımından da Karabağ Zaferi önemli ve değerlidir." diye konuştu.

Kurtulmuş, Karabağ Zaferi'nin Türkiye ile Azerbaycan'ın yan yana mücadeleye güç vermiş olmasının, Ermenilerin dünya ölçeğinde vermiş olduğu sınırsız savaşı da gün yüzüne çıkardığını söyledi.

"Ermeni lobilerine rehin bırakmıştır"

ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine ilişkin Numan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Sayın Biden'ın sözde Ermeni soykırımı tekrarlamış olması her sene 24 Nisan geldiğinde Türkiye'de bir hareketlilik olur, acaba Amerikan başkanı büyük felaket mi diyecek, soykırım mı diyecek. Ne derse desin onlar hangi dili kullanırlarsa kullansın, onların söyledikleri sözlerin tarihi değiştirmesi, tarihi gerçekleri ters düz etmesi imkansızdır. Biz açık bir şekilde ifade ediyoruz Sayın Biden'ın bu sözleri mesnetsiz, gerçekten politik amaçlarla yapılmış ve Ermeni lobilerinin gönlünü hoş tutmak için dile getirdiği sözlerdir. Daha açıkçasını söyleyeyim Sayın Biden, Amerika Birleşik Devleti'ni Ermeni lobilerine rehin bırakmıştır.Bu Amerikan milli menfaatlerine de uygun bir durum değildir. Bu gerçekleri de yansıtmaz, bizim tarihimizde hiçbir şekilde soykırım olmamıştır ama eğer bir soykırımdan bahsedenler varsa onlara dönüp kendi tarihlerine bakmalarını salık veririz. Şöyle bir dönsünler üzerinde oturdukları Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni kıtanın gerçek sahibi olan Amerikan yerlilerinin o milyonlarca Amerikan yerlisinin Kızılderilinin nasıl ve kimler tarafından ne şekilde yok edildiklerinin hesabını versinler."

Kurtulmuş, Türkiye ve Azerbaycan'ın, Kafkasların iki önemli ülkesi olarak halklarıyla birlikte Karabağ Zaferi'nden sonra çok daha uyanık bir şekilde yoluna devam edeceğini, iş birliğini, dostluğu, kardeşliği ve dayanışmayı her alanda daha ileriye götüreceğini sözlerine ekledi.

Ala, "Hiçbir tarihi hakikat, siyasal söylemle değiştirilemez”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala, Karabağ zaferi öncesinde Azerbaycan topraklarının bir kısmının Ermenistan tarafından haksız şekilde işgal edildiğini ve uluslararası sistemin ise bu işgale karşı herhangi bir adım atmadığını kaydetti.Türkiye'nin, Azerbaycan'ın bir hakkını teslim etmek için iş birliğine gittiğini aktaran Ala, 44 günde bu iş birliğiyle bu haksızlığı tarihin sayfasından sildiğini, bu güç birliğinin zeminin de fazilet, adalet ve uluslararası hukuk olduğunu söyledi.

"Tarihin konusu politikanın konusu haline getirilirse burada kimse kazançlı çıkmaz"

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine yönelik Ala, "Hiçbir tarihi hakikat, siyasal söylemle değiştirilemez ve tarihin konusu politikanın konusu haline getirilirse burada kimse kazançlı çıkmaz, tarih bunun örnekleriyle doludur. Herkes zararlı çıkar buradan. Biz sürekli çağrılarda bulunduk, çağrılarımızı yaptık. Dedik ki, bir sorundan bahsediyorsunuz, o zaman tarih komisyonu kuralım, ortak komisyon kuralım." dedi.

Acılar üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini belirten Ala, "Hocalı'daki katliamı nereye koyacaksınız? Balkan Savaşı'nda meydana gelen katliamları nereye koyacaksınız? Birinci Dünya Savaşı'nda her türlü hakkını, hukukunu vermiş bir ülkeye karşı Ermeni çetelerin yaptıkları katliamları nereye koyacaksınız?" ifadelerini kullandı.

Ala, Osmanlı'nın, başka ülkelerle iş birliği yapmış, çeteleşmiş, kendisini arkadan vurmuş bu anlayışı, kendi toprakları içerisindeki başka bir yere tehcir ettiğine dikkati çekerek bunun "soykırım" olarak görülemeyeceğini, bunun "yeniden yerleştirme" olduğunu vurgulayarak, o dönemde çıkarılmış talimatlardan bazı maddeleri okudu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli