Tarih: 08.01.2017 13:49

?HAVAMIZ, YILIN 250 GÜNÜ KİRLİ?

Facebook Twitter Linked-in

CHP´li Elif Doğan Türkmen, Adana´da had safhaya ulaşan hava kirliliğinin nedenlerinin belirlenmesi, insan ve çevre sağlığına verdiği zararların tespiti ve kirliliği en aza indirecek gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Türkmen, ?havamız, yılın 250 günükirli? dedi.

           

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen ve CHP´li milletvekilleri tarafından verilen araştırma önergesinin gerekçesinde, özellikle kış aylarında artan hava kirliliğinin şehri yaşanmaz hale getirdiğine dikkat çekilerek, Adanalıların akşam saatlerinde sokağa çıkamaz hale geldiklerine vurgu yapıldı.

 

Hava kirliliğinin, büyükşehirlerin en önemli sorunlarından biri olduğunu belirten Elif Doğan Türkmen; ?çarpık kentleşme, doğaya zararlı kalitesiz yakıt kullanımının artması, artan betonlaşma, yeşil alanların azalması, artan motorlu taşıt kullanımları ile denetim ve yaptırımlar da yaşanan eksik ve yetersizlikler nedeniyle yaşanan hava kirliliği; Adana´nın üzerine kabus gibi çökmüştür? dedi.

 

KİRLİLİLİK, SINIR DEĞERLERİN ÜSTÜNDE

Hava kirliliği ölçüm istasyonlarının rutin aralıklarla aldığı verilere göre, birçok kirletici parametrenin, sınır değerlerinin çok üstünde olduğuna dikkat çeken Elif Doğan Türkmen önerge gerekçesinde şunları söyledi:

 

?Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğine göre;partikül madde (PM) yasal limit değeri metre küpte 90 mikrogramdır ve yine bu yönetmeliğe göre 2019 yılına kadar kademeli olarak bu kirletici parametrenin oranı metreküpte 50 mikrograma düşürülecektir.

 

Türkiye´de hava kirliliği ölçümü yapılan tüm istasyonlardan alınan veriler, Dünya Sağlık Örgütü hava kalitesi limitinin üzerindedir. Ve 81 ilin 41´inde bu limitin aşıldığı saptanmıştır. Adana´nın da içinde bulunduğu 7 ilimizdeki istasyonlarda yılda 250 günden fazla süre boyunca hava kirleticilerinden partikül maddelerin belirlenen limitten fazla olduğu ölçülmüştür.

 

DAĞITILAN KÖMÜRLER KALİTESİZ

Kış aylarında ihtiyaç sahiplerine kömür yardımında bulunulması sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. Ancak, yardım amacıyla dağıtılan yanma verimidüşük, kükürt oranı yüksek olan bu kalitesiz kömürler, şehirdeki hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaşmasındaki en büyük etkenlerden biridir. Üstelik bu kömürlerin analiz sonuçlarının yapılıp yapılmadığı konusunda da herhangi bir veriye ulaşılamamaktadır.

 

EGZOZ EMİSYONU VE BACA DENETİMLERİ

Hava kirliliğine neden olan diğer önemli bir unsur da, egzoz emisyondeğeri yüksek olan araçlardır. Yasa gereği belirli tarihler için trafikteki araçların egzoz emisyonu yaptırmaları zorunludur. Ancak, araçların bu emisyonları zamanında yaptırıp yaptırmadıkları ve emisyon değerlerine uygun araçların trafikte olup olmadığı yönünde bir denetim eksikliği yaşandığı da yine ilgililerce dile getirilmektedir. Ayrıca, zorunlu olmasına rağmen işyeri ve fabrikaların baca ve filtreleme sistemlerinin imar yönetmeliklerinde yer alan kriterlere uygun olup olmadığı yönündeki denetimlerin de yeterli yapıldığı söylenemez. Bu da hava kirliliği için artı bir etkendir?

           

Hava kirliliğinin; bebekler, çocuklar, gebe ve yaşlılar için risk teşkil ettiğine, solunum yolları hastalıklarında ciddi artışa neden olduğuna dikkat çeken Elif Doğan Türkmen, ?Adana´da yeşil alan ve ağaçlandırma çalışmaları artırılmalı, imar planlamalarında hava ve çevre faktörüdaha çok dikkate alınmalı ve özellikle de çevre kirleticilerine yönelik denetimler artırılmalıdır? dedi.(EA)  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —