Tarih: 02.06.2020 11:34

Hatimoğulları, Libya’daki politikanın maliyetini sordu

Facebook Twitter Linked-in

Hatimoğulları konuyu Meclis gündemine taşıyarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na soru önergesi ile Libya'da izlenen savaş politikasının maliyetini sordu.                                                    

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, pandeminin bütün dünyayı sardığı bir dönemde savaş ve şiddetin hız kesmeden devam ettiğini belirterek, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri AntonioGuterres insanlığın ortak düşmanı olan Covid-19’a karşı mücadelenin genişlemesi için küresel ateşkes ilan edilmesi yönünde çağrı yapmıştı. Türkiye’nin taraf olduğu Suriye ve Libya’da iktidar bu çağrıya kulak vermemiştir. Pandeminin küresel ölçekte ve ülkemizde yarattığı/yaratacağı komplike; sağlık, ekolojik, ekonomik, sosyal, psikolojik vb. sorunlar görmezden gelinmektedir” dedi.

Tatimoğulları, şunları kaydetti:

“Libya’da süren savaşta Türkiye’nin üstlendiği rolün Libya’da yaşayan halklar kadar Türkiye’de yaşayan halklara da olumsuz yansımaları vardır. Libya’da izlenen savaş politikasının maliyeti tüm Türkiye yurttaşlarının omuzlarına yüklenmektedir. Sağlık, eğitim, çocuk, engelli, kadın ve göçmen politikalarını geliştirmek üzere ayrılabilecekken savaşa yapılan bu harcamalar aslında bir tercihin de ilanı mahiyetindedir.

Pandemi sürecinde ülkede işsizlik, yoksulluk, açlık, güvencesizlik daha çok arttığı gibi bütün göstergeler daha da artacağını göstermektedir. Türkiye tam bir borç batağına sürüklenmişken savaşta ısrarcılık ülkenin kaderiyle her anlamda kumar oynamaktır. Bu nedenle bir an önce Libya’daki ve Suriye’deki pozisyona/TSK varlığına son verilmeli ve yapılan askeri harcamaların tümü durdurularak vatandaşların acil ihtiyaçları için kullanımı sağlanmalıdır.

Bu bağlamda;

  1. Türkiye’nin Libya iç savaşında şimdiye kadar yaptığı harcama ne kadardır? Harcamanın ne kadarı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ve onunla işbirliği içindeki gruplara yapılmıştır?
  2. Türkiye’den Libya’ya deniz yoluyla taşınan silah, mühimmat, zırhlı araç, hava savunma sistemleri vs. toplam maliyeti nedir?
  3.  Libya’da bulunan sayısı 10 bini geçen Suriyeli paralı askerin maaşları hangi bütçeden verilmektedir? Hangi statü ile bu savaşçılara maaş verilmekte ve bu harcamalar hangi kalemden yapılmaktadır?
  4. Libya’da bugüne kadar yapılan harcamalar, 25 Aralık 2019’daCumhurbaşkanlığıKararnamesi ile 20 milyon TL olarak belirlenen 2020 yılı içerisinde dost ve müttefik ülkelere silah ve mühimmat dâhil verilecek mal ve hizmetin içinde midir?
  5. Libya’da TSK ve MİT dâhil kaç Türkiyeli unsur bulunmaktadır? Bunların kaçı askerdir? Askerlerin rütbeleri nelerdir?
  6. Türkiye’nin Suriye ve Libya’da izlediği savaş siyaseti devam edecek midir? Askeri varlığını sınır ötesinde sürecek midir?
  7. Yapılan askeri harcamaların durdurulması ile bu harcamanın Türkiyeli yurttaşlar için kullanılması sağlanacak mıdır?”(VŞ)

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —