Tarih: 14.10.2019 14:38

"HAKSIZLIKLARIN ÖNLENMESİ GEREKİR"

Facebook Twitter Linked-in

Anayasamızdaki eşitlik ilkesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göreyasak olan “kayırmacılığın” önlenerek, haksızlıkların önlenmesi vekamu vicdanını rahatlatmak için sınav puanlarının göz önünde bulundurulması ve mülakatların mutlaka video kaydına alınması gerektiğini söyledi.

Çulhaoğlu konuşmasında:

           "Öncelikle, kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, ulusal güvenliğimizi korumak, terör koridorunu ortadan kaldırmak, PKK/PYD, IŞİD terör örgütlerinin özgürlüklerini yok ettiği Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimizin tekrar özgür yaşamalarını amaçlayarak yaptığı Barış Pınarı Harekâtı'nı desteklediğimizi ifade ediyorum. Kahraman ordumuzun başarıları daim olsun, ayaklarına taş değmesin, Cenab-ı Allah muzaffer kılsın dileklerimi iletiyorum.

            Teklif edilen maddeyle hâkimler ve savcılar sınav puanlarına iş hukuku da eklenmesi, Adalet Bakanının görevlendireceği Bakan Yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri olmak üzere 5 kişiden oluşan mülakat kuruluna Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreteri ile Türkiye Adalet Akademisi Danışma Kurulundan seçilen 1 kişi eklenerek 7 kişiye çıkarılması, mülga madde yerine eklenen hükümle Türkiye Adalet Akademisi Danışma Kurulundan mülakat kuruluna nasıl üye seçileceği teklif edilmektedir.

            Anayasa'mızda var olan eşitlik ilkesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 14'üncü maddesi kayırmacılığı yasaklamıştır. Yine, Anayasa'mız da şu 3 ilke üzerine kurulmuştur: Yasama, yürütme, yargı. Kuvvetler ayrılığı ilkesine bağlı olmamız devletimizi güçlü kılar. Siyasetten arındırılmış bağımsız yargı, iyi dizayn edilmiş adalet, normlarına uygun hukuk kuralları vazgeçilmezimizdir. Hukuk ve adalet yabancı yatırımcılar ve yerli girişimcilerin olmazsa olmazıdır ama bugün olduğu gibi hukukun işletilmediği, yandaşlık ve kayırmacılığı tavan yaptığı bir ortamda ne yabancı ne de yerli müteşebbis yatırım yapar. Bunu herkes bilir, bu değişmez kuraldır. "Kendine adalet" anlayışından vazgeçilmediği müddetçe yatırımcı beklemek hayal olacaktır. Kendinden olmayanları da eşit vatandaş olarak gören ve bu doğrultuda hareket eden zihniyeti yerleştirmek gerekir. İYİ PARTİ Grubu milletvekilleri olarak bizler, maddi ve manevi büyük fedakârlıklarla çocuklarını hukuk fakültelerinde okutan ailelerin emekleriyle, mezun olmak için gecesini gündüzüne katan gençlerimizin hâkimlik savcılık yazılı sınavlarında başarı göstermelerine rağmen mülakatlarda elenmelerine hep karşı olduk, olmaya da devam edeceğiz.

            Hâkim ve savcı adaylarından birçoğunun yazılı sınavlarda başarı göstermelerine, hatta derece yapmalarına rağmen mülakatta elenmeleriyle birlikte ortaya atılan "mülakatlar üzerinden kadrolaşma" iddiaları son dönemde en çok tartışılan konular arasında yer almıştır ve almaya da devam etmektedir. Bu adaylardan biri, TV ekranlarında "Siz liyakate dayalı alım yapmazsanız yargıyı nasıl düzelteceksiniz?" diye sormuştu. Evet, doğru söylüyor, aslolan liyakat olmalı. Yazılı sınav niçin yapılıyor? Adayın meslek bilgisini ölçmek için. Peki, sözlü sınav niçin yapılır? Mesleki ve sosyolojik değer arasında ilişki kurabilme yeteneğini ve algılama yeteneklerinin olup olmadığını anlamak için. Bunu yapmayarak sadece belirli bir zümrenin kazandırılmasının son bulması lazım artık.

            Tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak ve kamu vicdanını rahatlatmak, haksızlıkların önüne geçilmesi ve buna bir son verilmesi için sınav puanlarının göz önünde bulundurulması ve mülakatların mutlaka video kaydına alınması gerekir. Türkiye Barolar Birliğinden seçilen bir üye de bu mülakatlarda görevlendirilmelidir. Böylece, itirazlarda değerlendirme daha güvenli, şeffaf ve objektif bir şekilde yapılabilir." dedi.

           

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —