Tarih: 20.05.2020 11:33

Gürer “Her 4 çocuktan 1’i okul öncesi eğitimden yoksun”

Facebook Twitter Linked-in

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE İSTENİLEN SEVİYEYE ULAŞAMADIK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, okul öncesi eğitimde istenilen seviyeye ulaşılamamasına dikkat çektiği yazılı soru önergesinde, “Türkiye’de okulöncesi okullaşma oranının OECD ülkeleri seviyesine erdirilebilmesi için yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa neden bu bağlamda sorunlar aşılamamaktadır? Okulöncesi eğitimde okullaşma oranlarının yükseltilmesi için yapılan çalışmalarda iller arasında oran farklılığı var mıdır? Belirlenen hedefe eren beş il hangisidir? Hedefe en düşük uzak kalan beş il hangisidir? Kamu okullarının yetersiz olduğu yerlerde okul öncesi eğitime de bu durum yansımakta mıdır?

Sosyoekonomik olarak dezavantajlı çocukların okul öncesi eğitime erişmesi için yapılan çalışmalarda hedefe varılmış mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi. 

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN YÜZDE 83’Ü KAMU OKULLARINDA 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2018-2019 eğitim öğretim yılı resmi verilerine göre Türkiye’de okul öncesi eğitime devam eden 1 milyon 564 bin 813 çocuğun yaklaşık yüzde 83’ünün kamu tarafından açılmış olan okul ve kuramlara devam ettiğini bildirdi

5 YAŞ ÇOCUKLARININ YÜZDE 75.17’Sİ OKULLU 

2018-2019 eğitim öğretim yılında yaklaşık 65 bin yeni çocuk okullaştırıldığını belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,“2018-2019 resmi verilerine göre Türkiye’de 5 yaşta brüt okullaşma oranı yüzde 85,22 olup 5 yaş çocuklarının net yüzde 75,17’si okulludur. Bakanlığımızın hedefi her çocuğun ilkokula başlamadan önce en az bir yıl okul öncesi eğitim almasını sağlamaktır. Dolayısıyla çalışmalarımız bu hedef doğrultusunda devam etmektedir” dedi. 

DEZAVANTAJLI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINA KIRTASİYE YARDIMI 

Milli Eğitim Bakanlığının okul öncesi eğitime yönelik yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler veren Bakan Ziya Selçuk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen şartlı eğitim yardımlarından okul öncesi eğitime devam eden çocukların da faydalanmasının sağlandığını, her eğitim öğretim yılı başında il/ilçe kalkınmışlık düzeyleri dikkate alınarak tüm il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine dezavantajlı okul öncesi eğitim kuramlarında kullanılmak üzere kırtasiye ödeneği gönderildiğini ifade etti. 

GEZİCİ ÖĞRETMEN SINIFLARI 

Dezavantajlı çocuklara yönelik olarak yaz okulları ve gezici mobil ana sınıfları uygulamalarına devam devam edildiğini bildiren Bakan Selçuk, “Okulsuz yerleşim yerlerindeki çocuklar için ‘Gezici Öğretmen Sınıfı’ ve ‘Taşıma Merkezi Ana Sınıfı’ pilot uygulamalarının yapıldığını, Suriyeli çocukların yoğun olduğu yerlere de ek fonlarla 356 derslik kurulduğunu bildirdi. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Engeli Olan Çocuklar İçin Kapsayıcı Erken Çocukluk Eğitimi Projesi devam etmekte olup ayrıca Okul Öncesi Eğitimde Erişim ve Kalitenin Arttırılması Projesi de planlanma aşamasındadır. Çocuk gelişiminin her alanını destekleyecek nitelikte olacak şekilde okula erişimi olmayan çocukların ailelerine yönelik 365 günlük erken çocukluk eğitim takvimi yanı sıra 25 parçadan oluşan materyal (oyuncak) seti hazırlanmış ve ahşap bir sandık içine konularak ihtiyaç sahibi ailelere dağıtımı yapılmıştır” açıklamasında bulundu. 

GÜRER: “EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ SORUNLAR OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDEN BAŞLIYOR”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise okul öncesi eğitim alan çocukların, almayan çocuklara göre daha başarılı olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığına dikkat çekti. 

Türkiye’de halen her 4 çocuktan 1’inin okul öncesi eğitim alamadığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu alanda OECD ülkelerinin seviyesine ulaşılamamış olmasının, eğitim sistemimiz açısından önemli bir sorun olduğunu ifade etti. Gürer, eğitim sisteminin çok yönlü sorunlarına vurgu yaparak “Sorunların çözümü için kararlı, planlı, her Bakan değişiminde uygulamanın değişmeyeceği istikrarlı ve sonuç odaklı uygulamalara ihtiyaç var” dedi.

2 ayda 15 bin 948 işyeri kepenk kapattı 

Öte yandan, Gürer, korona virüs salgının, ekonomik boyutları ve istihdama etkilerine dikkat çekmek amacıyla, Ticaret Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer, Bakan Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Corona virüs sebebiyle 1 Mart 2020 sonrası kapanan toplam işyeri sayısı ve üretime ara veren fabrika sayısı ayrı ayrı ne kadardır? Bu süreçte işini kaybeden kişi ve işsizlik fonundan yararlanan kişi sayısı ayrı ayrı ne kadardır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi. 

BAKAN PEKCAN İŞİNİ KAYBEDEN SAYISINI AÇIKLAMADI 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, korona virüsle mücadele sürecinde işini kaybedenler ile İşsizlik Fonu’ndan yararlanan kişilerin sayısına ilişkin verileri paylaşmadı. 

Bakan Pekcan, tescil edilen ve terkin edilen işyerleriyle ilgili verileri açıkladı. Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi (ESBİS) üzerinden elektronik ortamda yapılan sorgulama neticesinde alına verileri paylaşan Bakan Pekcan, 01.03.2020-30.04.2020 döneminde ülkemizde toplam 78 bin 954 adet işyeri tescil, 15bin 948 işyeri terkin edildiğini açıkladı. 

KAPANAN İŞYERİ SAYISI ARTIYOR

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs salgını başlamadan önce baş gösteren ekonomik krizin, pandemiyle birlikte net bir şekilde ortaya çıkmaya başladığını belirtti. Salgın öncesindeki krize direnen ancak salgınla birlikte direnç kaybına uğrayan binlerce işyerinin kepenk kapatmak zorunda kaldığını ifade eden Gürer, “Sadece 2 ay içinde terkin edilen yani kapanan işyeri sayısı 16 bine yaklaşmış durumdadır. Bu işyerlerindeki on binlerce işçi de ne yazık ki işinden olmuştur. Devam eden salgın süreci de göz önünde bulundurulduğunda, ne yazık ki önümüzdeki aylarda kapanacak işyeri sayısı artarak devam edecektir. Ülkemizin yaşadığı en önemli sorunlardan biri olan işsizlik sorunu, salgın sürecinin sona ermesinin ardından çok daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır” diye konuştu. 

GÜRER: “YAPAY GÜNDEMİ BIRAKIN, EKONOMİYE BAKIN”

Hükümetin şapkasını önüne koyarak, çığ gibi çoğalan kapanan işyerleri ve işsizlik sorununa çare üretmesi gerektiğini belirten CHP Milletvekili Gürer, “Yetkililerin yapay gündemlerde sorunu geçiştirmeye çalışmak yerine, önümüzdeki aylarda daha artacak olan ekonomik kriz ve işsizlik sorununun çözümüne yönelik kafa yorması gerekir” dedi. 

AÇIKLANAN RAKAMLAR YANLIŞ ALGIYA SEBEP OLABİLİR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Ruhsar Pekcan’ın yaptığı açıklamada, tescil edildiği belirtilen 78 bin 954 işyerinin çoğunluğunun zaten var olan ancak Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemine kaydolmamış işyerleri olduğuna da dikkat çekerek, “Açıklanan rakamlarda 16 bine yakın işyeri kapanırken, 79 bine yakın yeni işyeri açılmış gibi bir algı oluşabilir. Açıldığı belirtilen işyerlerinin büyük çoğunluğu zaten faaliyette olan ancak değişik nedenlerle Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemine kaydedilmiş olan ve bu süreçte kayıtları yapılan işyerleridir. Yani bu süreçte 79 bin yeni işyeri açılmamıştır” ifadelerini kullandı. 

 

 

(VŞ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —