Tarih: 07.08.2021 07:23

Güneş sistemimizdekine benzer gezegenler tespit edildi

Facebook Twitter Linked-in

L 98-59 olarak bilinen yıldız Dünya'dan 35 ışık yılı uzaklıkta. İçlerinde bir okyanus dünyası, bir potansiyel yaşanabilir gezegen ve şimdiye kadar keşfedilen en hafif ötegezegenlerden biri de dahil olmak üzere yörüngesinde en az beş gezegen mevcut.

Ötegezegenler, güneş sistemimizin dışındaki yıldızların yörüngesinde dönen gezegenler olarak tanımlanıyor ve bu son keşfe dair araştırma perşembe günü Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlandı.

Yeni gözlemlenen bu yıldız sisteminde, gökbilimciler gezegenlerden üçünün bir tür sıvı içeriğine sahip olduğunu belirlediler.

Yıldıza en yakın iki gezegen, muhtemelen kuru ve kayalık ve sadece az miktarda su var. Dünya veya Venüs gibi bu karasal gezegenler, yıldız tarafından ısıtılacak kadar yıldıza yakın.

Üçüncü gezegenin kütlesinde ise yüzde 30 su olabileceği düşünülüyor. Bu, güneş sistemimizde bulunan bazı aylara benzer bir okyanus dünyası olabilir.

Ötegezegenler nasıl tespit ediliyor?
Bu üç gezegen, ilk olarak 2019 yılında NASA'nın gezegen avı TESS görevi veya Transiting Exoplanet Survey Satellite kullanılarak gökbilimciler tarafından tespit edilmişti. TESS bir ötegezegen yıldızının önünden geçtiğinde meydana gelen ışık düşüşünü ölçerek tespit yapıyor.


Gökbilimciler, radyal hız olarak bilinen ve yörüngedeki gezegenler bir yıldız üzerinde yerçekimi oluşturduğunda meydana gelen yalpalamayı hesaplayarak ötegezegen bulma yöntemine de sahipler.

Son keşiflerle ilgili TESS görevinden alınan ölçümler, bu gezegenler hakkında daha fazla bilgi edinmek için radyal hız ölçümleriyle birleştirildi.

Bu şekilde yıldıza en yakın gezegenin Venüs'ün kütlesinin sadece yarısına sahip olduğu belirlendi. Bu da onun şimdiye kadar tespit edilen en hafif ötegezegen olduğu anlamına geliyor.


Bilim insanları ilk kez ötegezegendeki ay oluşumunu görüntüledi

Bilim insanları ilk kez güneş sistemi dışındaki bir gezegeni çevreleyen gaz ve toz halkasının uyduya dönüşmesini görüntüledi. Bu keşif gezegenlerin ve ayların nasıl oluştuğunu ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir.

Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, görüntülenen bu disk, güneş sisteminden yaklaşık 400 ışık yılı uzaklıkta, PDS 70 yıldızının yörüngesinde bulunan Jüpiter benzeri iki gaz devinden biri olan PDS 70c adlı ötegezegenin çevresinde dönüyor.

Avrupa Güney Gözlemevi'nden gökbilimciler, 2019'da büyük teleskoplar kullanarak PDS 70c'yi keşfetmiştiler.
(Kaynak:Euronews)
(vş)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —