Tarih: 06.10.2021 15:19

Gazetemizin kurucusu Ahmet Remzi Yüregir’i ölümünün 70’inci yılında saygıyla anıyoruz

Facebook Twitter Linked-in

    103. yayın yılını tamamlamak üzere olan Yeni Adana Gazetesi, Kurucusunun da hedefleri arasında yer alan çağdaş, laik ve devrimci Atatürk ilkelerine her zamankinden fazla sahip çıkmak zorundadır. Bu vesileyle, inançlarından ödün vermeyen dava adamı Ahmet Remzi Yüregir’i ölümünün 70’inci yılında üzerimize düşen görevin bilinci ile anıyoruz. 
    Gazetemizin Kurucusu Ahmet Remzi Yüregir, 7 Ekim 1951’de İstanbul’da bir trafik kazası sonucu hayata veda ederken, geride mücadele dolu bir 69 yıl ve Yeni Adana Gazetesi’ni bırakmıştı.

    Ahmet Remzi Yüregir, Osmanlı’nın son döneminde ortaya çıkan belirli bir yapıdaki neslin bir örneğidir. Ellerinin altından uçup giden bir devlet düzeni ve toplumsal değerler, azınlık unsurların başkaldırıları ile ihanete varan eylemleri Birinci Dünya Savaşının sürüp gittiği yıllar o zamanın genç insanlarını oldukça derinden yaralamış ve etkilemiş olmalıydı. Ahmet Remzi Yüregir, Adana Öğretmen Okulunu bitirip, mesleğine başladığı yıllarda İmparatorluğun yıkımına neden olacak Büyük Savaş patladı. Yedek subay olarak silahaltına alındı. Mütareke yapıldığında Adana’da kısa bir süre sonra Fransız işgaline karşı birlikte direnişe girişecekleri Avni Doğan ile birlikte idi.
    Ahmet Remzi Yüregir’in Mütareke’nin ilk günleri ve Çukurova’nın düşman işgalinin başlangıcına rastlayan dönemdeki yaşamı ayrı bir yazıya konu olacak kadar hareketlidir. Zaten bu konuları kendisi Yeni Adana Gazetesinde iki kez hayatta iken, bir kez de ölümünden sonra anılarında ayrıntılı biçimde anlatmıştır. Yine aynı yazılarında Ahmet Remzi Yüregir, Yeni Adana Gazetesi’nin kuruluşuna neden olan gelişmelerin, gazetenin kapatıldıktan sonra kendisini bir kadın çarşafına bürünerek kent dışına zor atışını, gazetenin daha sonra Pozantı’da yayına devam edişini, Toroslardan sürdürülen kurtuluş savaşını, kendisinin Müdafai Hukuk Cemiyeti’nde aldığı rolü ve İstihbarat Müdürü olarak Kuvayi Milliye’ye katkılarını, bu arada gazetenin üstlendiği büyük işlevleri ayrıntıları ile anlatmıştır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —