Futbolcu yetiştiremiyoruz

Futbolcu yetiştiremiyoruz

Geçen yıl da kendi oyuncusunu yetiştirme bakımından Avrupa´nın son 5´inde olan Süper Lig, daha da gerileyip ithalatta Premier Lig´i geçti! Altyapıda da durum vahim

Türkiye´de futbol sektörünün üretim konusunda muadillerinin fersah fersah gerisinde kaldığı bir kez daha tescillendi. Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi´nin Kasım 2016 raporuna göre Süper Lig´de kulüpler kendi altyapısından oyuncu kullanmadığı gibi Türkiye´de yetişmiş oyunculara da güvenmiyor. Hatta öyle ki yabancı serbestliğinin olduğu İngiltere´de dahi ülke dışı yetişmiş oyuncu oranı yüzde 61.8´ken, Türkiye´de bu sayı yüzde 62´yi bulmuş durumda. Yerli oyuncu açığını gurbetçi oyuncu ithalatıyla gideren Süper Lig´i geride bırakan tek Avrupa ülkesi yüzde 65.4 ile Kıbrıs Rum Kesimi Ligi.

AVRUPA´DA DA GİDİŞ KÖTÜ
Her ne kadar bize göre iyi durumda olsalar da Avrupa genelinde de durum iyiye gitmiyor. 2009 yılında kulüpler altyapıdan yetişen oyuncularına yüzde 23 oranında şans verirken, 2016´da oran yüzde 19.2´ye kadar geriledi. İthal oyuncu oranı da yüzde 34.8´den yüzde 38.7´ye kadar yükseldi.

ALTYAPIDA YİNE SONUNCUYUZ
Geçen sezon da altyapı oyuncularına şans tanıma konusunda Avrupa´da sonuncu olan Süper Lig kulüpleri, bu derecesini daha da geliştirdi. Kulüplerimizin kadrosunda yer alan oyuncuların yalnızca yüzde 6,9´u altyapısından yetiştiği kulüpte forma giyiyor. Bu sayı sondan ikinci Portekiz´de 9.6, İngiltere´de 10, İspanya´da ise yüzde 24.1.

AVRUPA FUTBOLU İTHALAT HARİTASI
Avrupa´nın önde gelen ligleri arasında yerli oyuncuya en çok kıymet veren lig Fransa Ligue 1?
Yurt dışında yetişmiş oyuncu oranı yalnızca yüzde 30 olan Fransa´yı yüzde 40 ile İspanya La Liga izliyor. İtalya Serie A yüzde 56.2, İngiltere Premier Lig yüzde 61.8 oranında yurt dışından oyuncu ihraç etse de Türkiye´ye bu alanda yetişemiyor.(CO)


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: Futbolcu yetiştiremiyoruz