Tarih: 17.03.2017 10:38

Firma çalışanlarına "En Yeşil OSB" eğitimi

Facebook Twitter Linked-in

Çevre konusunda son derece duyarlı olan ve "Türkiye´nin en yeşil OSB´si" olma hedefine emin adımlarla ilerleyen AOSB, bu kapsamda yürüttüğü çalışmalara bir yenisini ekledi. "En Çevreci OSB Yarışması"nda daha önce ikincilik ödülü alan AOSB de bitki bakımlarının ilkbahar aylarında başlaması nedeniyle "Meyve Ağaçlarında Budama ve Terbiye Şekilleri" konulu seminer düzenledi.

Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle AOSB Seyhan Salonu´nda gerçekleşen seminere, firmaların bahçe işleri ile uğraşan çalışanları katıldı. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü´nden Prof. Dr. Ali Küden ve Doç. Dr. Bilge Yılmaz tarafından verilen eğitimin ilk bölümünde teorik bilgiler aktarıldı.

Şekil, verim ve gençleştirme budamaları hakkında detaylı bilgiler veren Küden ve Yılmaz, meyve ağaçlarında ana dalların gövde ile yaptıkları açıların 45-60 derece arasında olması gerektiğine dikkat çekerek, "Gövde ile yaptıkları açılar 45 dereceden dar olan ana dalların birleşme noktasındaki hücrelerde odunlaşma tam olmayacağı için dalın dış etkilere karşı direnci zayıf olur ve böyle ana dallar çabuk kırılır. Ayrıca, aynı noktadan yan yana büyüyen aynı kuvvetteki dalların gelişmesine de izin verilmemeli, Bu gibi durumlarda geniş açılı dal bırakılarak, dar açılı büyüyen dal çıkartılmalı" ifadelerini kullandılar.

Küden ve Yılmaz, peyzaj uygulamalarında sıkça kullanılan; yetişkin ağaçlara veya çalılara küp, küre ve hayvan şekilleri verme sanatı olan topiary hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.

İkinci bölümde ise, bahçede uygulamalı eğitim gerçekleştirildi.(CO)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —