Tarih: 30.05.2018 10:23

Fazla çalışma saatleriyle dünya birincisiyiz

Facebook Twitter Linked-in

Medya takibinin öncü kurumu Ajans Press, ülkelerin çalışma oranlarını ve buna karşılık kazandıkları para üzerine yapılan araştırmayı inceledi. Ajans Press´inEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı(OECD) verilerinden ve yazılı basına yansıyan haberlerden derlediği bilgilere göre,Türkiye´deki çalışanların haftada ortalama 47,9 saat mesai yaparken, fazla çalışma saatleriyle dünyada birinci sırada yer aldığı görüldü. Kolombiya haftada 47,9 saat mesaisiyle Türkiye´yi zirvede yalnız bırakmazken, Meksika 45,2 saat çalışma ile onları takip etti. Kosta Rika´lı vatandaşlar ise 44,9 saat çalışaraklistenin dördüncü sırasında yer aldı.

MESAİ ÇOK PARA AZ

Ajans Press ve ITS Medya´nın konuyla ilgili gerçekleştirdiği medya incelemesinde mesai saatleri ve çalışma hayatıyla ilgili medyaya yansıyan haber adetleri belli oldu. 2018 yılı içerisinde 6 bin 133 haber çıkışı tespit edilirken, bu rakam geçtiğimiz yıl 12 bin 752 oldu. Öte yandan haftada 47,9 saatten fazla çalışan Türkiye´ye karşın, Hollandahaftada 29,1 saat çalışarak listenin son sırasında yer aldı. Hollanda´yı 32,1 saatle Danimarka, 34 saat ile de Norveç ve İsviçre izledi. Böylelikle haftada 40 saati bulmayan Avrupa´daki çalışma saatleriyle Türkiye´nin çalışma saatleri kıyaslandığında bir hayli fark olduğu gözlendi. Buna karşın, çalışma saatleri çok daha az olan Avrupalıların, Türklerden daha iyi ücret aldığı görüldü. Bu istatistiğe bir tek Polonya´nın uymadığı saptanırken, haftada 39,9 çalışan ülkenin diğer yerlere oranla çok düşük kazanç elde ettiği belirlendi.

Elde edilen veriler neticesinde, Türkiye´de her beş çalışandan birinin de haftalık 60 saatten fazla mesai ile ağır çalışma şartları içinde olduğu görüldü. Bu sebeple, haftada 60 saatten fazla çalışanların oranı yüzde 20,9´u bulurken, Türkiye OECD ülkeleri arasında en fazla çalışma oranıyla yine lider konumda oldu. Türkiye´deki ağır çalışma saatlerine karşın, İngiltere çalışanlarının sadece yüzde 5´inin haftada 60 saatten fazla çalıştığı tespit edildi.(CO)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —