Erdoğan: ‘‘Kimse Müdahale Edemez’’
DÜNYA 27.09.2021 10:46:00 543 0

Erdoğan: ‘‘Kimse Müdahale Edemez’’

Erdoğan, Pazar günü CBS News televizyonuna bir mülakat veren Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi almaya devam etmeye niyetli olduğuna işaret etti.

Birleşmiş Milletler (BM) 76’ncı Genel Kurul görüşmeleri için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü CBS News televizyonuna bir mülakat verdi. Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi almaya devam etmeye niyetli olduğuna işaret etti.

Washington S-400 savunma sisteminin F-35 savaşçı jetlerine ve NATO’nun daha geniş savunma sistemine tehdit oluşturduğunu söylüyor. Türkiye ise NATO müttefiklerinin hiçbirinden tatmin edici hava savunma sistemleri tedarik edemediğini belirtiyor.
Face the Nation programının sunucusu Margaret Brennan’ın sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Bundan sonraki dönemde de kimse bizim savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden ne kadar ne alacağımıza müdahale edemez. Bunun kararını verecek olan biziz. Şu anda 84 milyon nüfusa sahip bir ülke olan Türkiye, kendi savunma noktasındaki bütün kararlılığını ortaya koyacaktır. Bu kararına da kimse müdahale edemez" diye konuştu.
Brennan'ın, ''Yanıtın 'evet' olduğu anlaşılıyor" demesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabii ki evet" yanıtını verdi.
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından ABD, Türkiye’ye Savunma Sanayii Başkanlığı’na ve Başkanı İsmail Demir ile üç çalışanına Aralık ayında yaptırımlar uygulamıştı.
Rusya ve Türkiye arasında S-400’lerin ikinci teslimatı için görüşmeler yürütülüyor. Washington ise bu hamlenin yeni yaptırımlara neden olmasının kaçınılmaz olduğunu her fırsatta vurguluyor.
Erdoğan gelecek hafta Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le aralarında Suriye’nin kuzeybatısındaki şiddet olaylarının da olduğu bir dizi konuyu görüşmek üzere bir araya gelecek.
Erdoğan Başkan Joe Biden’ın Türkiye’nin insan hakları sicili konusunu görüşmelerde dile getirmediğini de kaydetti. Biden’ın Haziran ayında Brüksel’deki NATO zirvesi sırasında yapılan ikilli görüşmede özgürlükler konusunu dile getirip getirmediği sorulduğunda Erdoğan konunun gündeme gelmediğini ve Türkiye’nin böyle bir sorunu olmadığını söyledi.
Gazetecileri Koruma Komisyonu’na göre Türkiye gazetecilerin en çok hapse atıldığı ülkeler arasında. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Erdoğan’ın otoriter yönetimini uluslararası insan hakları yükümlülüklerine aykırı yasalar çıkararak pekiştiğini söylüyor.
ABD ve Türkiye’den kaynaklar bu ayın başında Reuters haber ajansına, dış politikasının kalbinde dünya genelinde insan haklarını savunmanın yattığını söyleyen Biden’ın bu konuyu Erdoğan’la görüşmesinde gündeme getirmediğini söylemiş ve görüşmede Afganistan, Suriye ve S-400 meselelerinin konuşulduğunu bildirmişti.
Reuters’a konuşan bu kaynaklar Türk yetkililerin bu durumu Washington’un insan hakları konusunda baskıcı olmayacağı şeklinde yorumladıklarını belirtmişti. Biden yönetimi sık sık Ankara’nın muhalif gruplara yönelik baskısını eleştiriyor. Biden ayrıca 1915 olaylarını ‘‘soykırım’’ olarak tanımıştı.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı