Tarih: 09.08.2022 21:09

ERDOĞAN AKKUYU NGS İNŞAATINDA İNCELEMEDE BULUNDU

Facebook Twitter Linked-in

Taşucu Limanı'nda Abdülhamid Han Sondaj Gemisini İlk Görev Yerine Uğurlama Töreni'ne katılan Erdoğan, daha ardından  helikopterle, Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu NGS'ye geçti. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nde (NGS) projenin büyük ortağı Rus devlet enerji şirketi Rosatom’un , müteahhit firma Titan2-IC İçtaş ile sözleşmesini feshetmesi üzerine inşaat konusunda kriz çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, basına kapalı gerçekleşen ziyarette incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

Bilindiği üzere Erdoğan Soçi’de Rusya Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmenin ardından 'Akkuyu'daki çalışmaları yerinde, bizzat heyetimle beraber izleyeceğim. Ondan sonra da Sayın Putin'e oradaki gelinen durumu aktaracağım' demişti.  

Erdoğan, açıklamasında  Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ne de değinmiş. "Akkuyu'yu karar bağlamanın süreci ertelemeye fırsat vermeyeceğini" söyleyen Erdoğan, konuyla ilgili özetle şöyle konuşmuştu.

"Enerji alanında Akkuyu konusunu bugün sizlerle bir noktaya getirmemiz onu belli bir yerde gerçekten değerlendirerek, karara bağlamamız Akkuyu'daki süreci ertelemeye fırsat vermeyecektir.

"Çünkü belirlenen takvimin işlemesi ve Akkuyu'nun belirlenen zamanda bitirilmesi çok çok büyük önem arz ediyor.

"Zira Türkiye'nin enerji temininde yüzde 10 enerji potansiyelini Akkuyu Enerji Santrali halledecek ve bu konuyla ilgili olarak da etraflıca bir görüşme yapmamızın faydalı olacağına inanıyorum. Ben de bugün böyle bir fırsatı bulduğumuz için memnuniyetimi özellikle ifade etmek istiyorum."

Akkuyu Krizi

Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Sanrtrali'nin (NGS) inşaat projesine ilişkin sözleşmenin en büyük hissedar Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) tarafından 29 Temmuz'da feshedilmek istenmesi krize neden olmuştu.

Şirket gerekçe olarak, Rusya ve Türkiye ortaklığıyla kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş.'nin sözleşmeye aykırı davranmasını ve iş güvenliğini sağlamamasını gösterirken fesih kararının ardından Akkuyu'nun inşaatı ve işletmesi de Rosatom'a devredilmişti.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2 Ağustos'ta "taraflara böyle bir projede daha sağduyulu ve yapıcı bir görev düştüğünü hatırlatsa" da son bir haftada yaşanan bu gelişmelerin Soçi'deki Putin-Erdoğan görüşmesi öncesinde "Putin'i öne geçiren bir hamle" olarak yorumlanmıştı.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —