Tarih: 31.10.2021 14:16

ERDOĞAN- BİDEN GÖRÜŞMESİ  ROMA’DA GERÇEKLEŞTİ

Facebook Twitter Linked-in

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de katıldı.

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan duyuruya göre görüşme sonrası yapılan açıklamada, pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konuların ele alındığı kaydedildi.

Görüşmede, iki lider Türkiye-ABD ilişkilerini daha güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu ve bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.

İkili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı olarak atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı.

Görüşmede iklim değişikliği konusunda karşılıklı olarak atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

İletişim Başkanlığı: “NATO İttifakı ve Stratejik Ortaklık Zeminine Vurgu Yapıldı”

Öte yandan İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre de pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı. Görüşmede iki lider, Türkiye-ABD ilişkilerini daha da güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu. Bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı. Görüşmede, iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, görüşmeye ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

"Biden, yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve fikir ayrılıklarını etkin bir şekilde yönetme arzusunun altını çizdi. Biden, Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna yaklaşık yirmi yıldır yaptığı katkılardan dolayı takdirini dile getirdi. Liderler, Suriye'deki siyasi süreci, Afganlara insani yardımın ulaştırılmasını, Libya'daki seçimleri, Doğu Akdeniz'deki durumu ve Güney Kafkasya'daki diplomatik çabaları ele aldı."

VOA Amerika’nın Sesi internet sitesinde ise haber şu şekilde yer aldı:

“Savunma ortaklığını ve Türkiye'nin NATO müttefiki olarak önemini vurgulayan Biden yine de Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alınmasından duyulan endişeleri dile getirdi. Biden ayrıca güçlü demokratik kurumlar, insan haklarına saygı ve barış ve refah için hukukun üstünlüğünün öneminin altını çizdi.

F-16 ve F-35 krizinin yanı sıra insan hakları, Suriye ve Libya'nın ele alınması beklenen görüşmenin 20 dakika sürmesi bekleniyordu. Ancak görüşme 1 saat 10 dakika sürdü.

Basına kapalı görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken da hazır bulundu.

GÖRÜŞME ÖNCESİ ABD'Lİ YETKİLİ, İŞARET ETMİŞTİ

Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, Biden'ın Erdoğan'a, 'krizlerden kaçınmanın bir yolunu bulmaları gerektiğini' söyleyeceğini belitrmişti. Yetkiliye göre, "Erdoğan'ın ABD büyükelçisini sınır dışı etmesi halinde iki lider arasındaki görüşme gerçekleşmeyecekti. Sorun en azından şimdilik çözülmüş görünüyor..."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Amerika Başkanı Joe Biden G-20 zirvesinin gerçekleştiği Roma’da görüştü. 

Görüşme öncesi iki lider yan yana gazetecilerin karşısındaydı. Özellikle Biden’a yönelik Türkiye’yle ilgili sorular yöneltildi.

Biden sorulara karşılık olarak iyi bir görüşme yapmayı planladıklarını söylemekle yetindi.

Görüşme Türkiye’nin Amerika’dan F-16 istediği ve büyükelçi krizinin atlatıldığı bir döneme denk geldi.

Reuters, Türkiye’nin ABD’ye 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 uçağı ve envanterindeki uçaklar için de yaklaşık 80 modernizasyon kiti için talepte bulunduğunu bildirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Türkiye’de 4 yıldır tutuklu bulunan işadamı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için ortak çağrıda bulunan 10 ülkenin diplomatik temsilcisinin “istenmeyen adam” ilan edilmesi talimatı verdiğini açıklaması ilişkilerde yeni gerilim yaratmıştı.

Daha sonra 10 temsilcinin, “devletlerin içişlerine karışılmaması” hükmünü içeren Viyana Sözleşmesi’nin 41’inci maddesine bağlı kaldıklarını belirten bir açıklama yayınlamaları ve Erdoğan’ın da bu açıklamayı olumlu karşıladığının beyan edilmesi üzerine kriz sona ermişti.

Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, Cumartesi günü Biden’ın görüşmede Erdoğan’a, "aceleyle" yapılan davranışların ilişkilere fayda getirmeyeceği mesajını vereceğini belirtmişti.

Yetkili ayrıca, Biden, Erdoğan’la görüşmesinde, ilişkilerde krizlerden kaçınılması gerektiği mesajını da vereceğini kaydetmişti.

Daha önce hem Türk yetkililerden hem de Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda, görüşmenin Glasgow'daki İklim Zirvesi sırasında olmasının planlandığı belirtilmişti.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —