Tarih: 03.01.2018 10:14

Dünyada bir yıl böyle geldi ve geçti

Facebook Twitter Linked-in

Geride bıraktığımız 2017 yılında  dünya gündeminde öne çıkan olaylar belirlenirken, Interpress´in medyada yapmış olduğu incelemeye göre, dünyamızın yine savaşlar, çatışmalar, siyasi krizler, terör saldırıları, kazalar ve doğal afetlerle dolu bir yılı geride bıraktığı  belirlendi.  2017 yılına Suriye´de 6. yılını dolduran iç savaş, Myanmar ordusunun operasyonlarıyla yerlerinden olan yüz binlerce Arakanlı Müslüman, Kuzey Kore´nin nükleer denemeleri, Trump yönetiminin göçmenleri ve Müslümanları hedef alan politikaları, Katar krizi ve Kudüs´ün ABD tarafından İsrail´in başkenti olarak tanınması ve sonrasında yaşanan gelişmeler damga vurdu.

Terör olayları başta olmak üzere bir çok can kaybı yaşandı ?

İngiltere´de Manchester Arena Konser Salonu´na düzenlenen bombalı saldırıda 7´si çocuk, 22 kişi hayatını kaybetti. Pakistan´da petrol taşıyan tankerin devrildikten sonra alev alması sonucu 212 kişi öldü. İngiltere´nin başkenti Londra´da 24 katlı bir apartmanın ikinci katında çıkan ve kısa sürede bütün binayı saran yangında 79 kişi can verdi. Hindistan´ın güneyindeki Racastan eyaletinde düğün salonunun duvarının çökmesi sonucu 24 kişi yaşamını yitirdi. ABD´nin Las Vegas kentinde bir saldırgan, konser alanında bulunan kişilerin üzerine yolun karşısındaki otelden ateş açarak 58 kişiyi öldürdü. Somali´nin başkenti Mogadişu´da araçla düzenlenen 2 bombalı saldırıda 358 kişi hayatını kaybetti. Suriye´de Esed rejiminin Şam´da abluka altında tuttuğu Doğu Guta´ya 14 Kasım´dan itibaren yoğunlaştırdığı saldırılarda yaklaşık 150 sivil öldü.

Katar krizi ve Myanmar katliamı ?

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, teröre destek vermekle suçladıkları Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıkladı. Kuzey Kore, ilk kıtalar arası balistik füze denemesini başarıyla gerçekleştirdi. Myanmar´da silahlı grubun sınır karakollarına saldırıda bulunmasını gerekçe gösteren ordunun, Arakan´da sivilleri hedef alan operasyonlarında binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Meksika´da 8 ve 19 Eylül´de meydana gelen 8,1 ve 7,9 büyüklüğündeki depremlerde toplam 462 kişi yaşamını yitirdi.

ABD Kudüs kararına büyük tepki ?

ABD, Kudüs´ü resmen "İsrail´in başkenti" olarak tanıdı ancak TT ülkeleri, 13 Aralık´ta Türkiye´nin dönem başkanlığında İstanbul´da düzenlenen olağanüstü zirvede, Doğu Kudüs´ü gelecekteki bağımsız Filistin Devletinin başkenti olarak tanıyan İstanbul Deklarasyonu´na imza attı. Birleşmiş Milletler´de (BM) ABD´nin Güvenlik Konseyi´nde veto ettiği Kudüs tasarısı, Türkiye ve Yemen´in talebiyle Genel Kurul´da oylandı ve 128 oyla kabul edildi.(CO)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —