Dünya Mirası Listesi
DÜNYA 1.08.2021 06:20:00 739 0

Dünya Mirası Listesi'ne Latin Amerika’dan 5 Yeni Yer

Brezilya'dan Roberto Burle Marx’ın Tropik Bahçesi, Peru'dan Chankillo Güneş Gözlemevi, Uruguay'dan Atlantida Kilisesi, Meksika’daki Franciscano Manastır Kompleksi ve Şili'den Chinchorro kültürel bölgesi olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'ne bu yıl Latin Amerika’dan beş yeni yer eklendi.

Latin Amerika ülkelerinden listeye alınan yerler Brezilya'dan Roberto Burle Marx’ın Tropik Bahçesi, Peru'dan Chankillo Güneş Gözlemevi, Uruguay'dan Atlantida Kilisesi, Meksika’daki Franciscano Manastır Kompleksi ve Şili'den Chinchorro kültürel bölgesi olduğu bildirildi.

Chinchorro Kültürü ve mumyaları - Şili

UNESCO tarafından yapılan açıklamaya göre Şili’nin kuzey bölgelerinde milattan önce 5450’den 890’a kadar yaşadığı tahmin edilen avcı ve toplayıcı bir topluluk olan Chinchorro halkının, yaşanan iklim değişikliklerinden dolayı Şili’nin Atacama Çölü’ne yerleştiği biliniyor.

Bu kültürün Dünya Mirasları Listesi’ne girmesini sağlayan şeyse Chinchorro’ların ölülerinin bedenlerini muhafaza etmek için mumyalama tekniğini ilk kullanan topluluk olması.

Şili makamlarına göre Chincorro kültürünün mumyalamayı Mısır’dan yaklaşık 3 bin yıl önce geliştirdiği ve Mısır’daki gibi sadece erkekler değil kadın ve çocukların da mumyalandığı belirtiliyor. Chinchorro’ların mumyalamak için vücuttaki organları çıkardığı, ölünün derisini yüzdüğü, bedeni közle kurutulup içini toprak, kil, 

Modernist bir peyzaj mimarisi anlayışına göre tasarlanmış, 407 bin metrekarelik bir alan içinde 3 bin 500’den fazla tropik bitkiyi; Kristof Kolomb öncesi sanat eserlerinden modern heykel, resim, seramiğe kadar yaklaşık 3 bin sanat eserini içeren kır evi Brezilya Turizm Bakanlığı’na bağlı bir kurumun sorumluluğunda altında bulunuyor.

Brezilya’nın ikinci büyük şehri olan Rio de Janeiro’da bulunan kır evi, Turizm Bakanı Gilson Machado’ya göre botanik ve peyzaj alanlarında tarihi bir laboratuvar işlevi görüyor.

İçinde 6 göl ve 7 binayı barındıran kır evi resmi makamlara göre yılda yaklaşık 30 bin ziyaretçi alıyor.

Dünyanın en eski güneş gözlemevi olarak kabul edilen Chankillo (MÖ 500 ila 200) Peru’nun kuzeyindeki bir çölde kuzeyden güneye doğru inşa edilmiş 13 kule aracılığıyla, güneşin bir yıl boyunca hareketini kusursuz bir şekilde izlemek için kullanılmış.

Uzmanlar, güney yarımküre için yaz gündönümü sırasında en sağdaki kulenin sağından yükselen güneş, yıl ilerledikçe sola doğru hareket eder ve 21 Haziran’da kış gündönümüyken en soldaki kulenin solundan doğacak şekilde inşa edildiğini ve yapının güneş takvimi olarak kullanıldığını belirtiyor.

Peru Kültür Bakanlığı Chankillo’nun aynı zamanda Amerika kıtasındaki en eski ayin merkezi olmasının onun önemini artırdığını belirtiyor.

1958 ila 1960 yılında inşa edilen Atlantida Kilisesi, UNESCO tarafından yapılan açıklamada erken dönem Hristiyan ve Ortaçağ İtalyan mimarisinin izlerini taşıyor.

Uzmanlar kiriş ve sütun kullanılmadan ve tamamen tuğladan yapılmış dalgalı duvarlara ve çatıya sahip olan yapının modern akımların hiçbirine alınamayacağını; kilisenin tüm ihtişamına rağmen yapım masrafının neredeyse bir kulübeye denk olduğunu belirtiyor..

Kilisenin mimarı Eladio Dieste cemaatin genelde dar gelirli olduğu bir yerde pahalı malzemeler kullanılmamasına ve cemaatteki herkesin kendini ayinin bir aktörü olarak hissetmesini sağlayacak bir tasarım gözettiğini belirtmişti.

15 metre yüksekliğinde delikli bir kuleye de sahip olan yapının içinde ayrıca tahtaya oyulmuş bir İsa figürü bulunuyor.

Franciscano Manastır Kompleksi – Meksika

Meksika'nın Tlaxcala eyaletinde bulunan ve 1537 -1540 yıllarında inşa edilen Franciscano Manastırı ve kompleksin içinde yer alan Nuestra Seniora de la Asuncion Katedrali 1994 yılında Unesco tarafından koruma altına alınmıştı.

Meksikalı yetkililer Manastır Kompleksi’nin İspanyol ve Arap sentezinden oluşan mimari bir tarz olan Mudejar ile yapılmış olmasının; ayrıca kompleksteki ahşap ve işlemeli tavanının sanatsal değerinin paha biçilemez olduğunu dile getiriyor.(Kaynak:VOA)
(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı