Tarih: 31.08.2021 11:37

Dünya genelinde koronavirüs kaynaklı can kaybı 4.5 milyonu aştı

Facebook Twitter Linked-in


Ocak ayı sonunda dünya genelinde kaydedilen günlük ölü sayısı 14 bin 800 iken, Temmuz başında günlük can kaybı 7 bin 800’e inmişti.
Son bir hafta içinde günlük ortalama bin 290 ölümle ABD bir kez daha dünya çapında en fazla ölümün yaşandığı ülke oldu.
ABD, Ocak ayında günde 3 bin 380’e kadar yüksek ölüm sayısı kaydederken, bu sayı yaz başında 200’e düşmüştü.
Ancak ülke şu anda mutasyona uğramış olan Delta varyantıyla ilişkili bir dalgayla karşı karşıya.
ABD, 39 milyon 946 bin vaka ve 656 bin 393 ölüm ile dünyada ilk sırada yer alırken, onu 20 milyon 752 bini aşkın vaka ve 579 bin 643 ölümle Brezilya ve 32 milyon 768 bin vaka ve 438 bini aşkın ölümün yaşandığı Hindistan takip ediyor.
Geçen yılın tamamı için açıklanan 1,9 milyona yakın ölüme kıyasla, bu yılın başından bu yana 2,6 milyondan fazla ölüm kaydedildiği için salgın bu yıl daha fazla insanı öldürdü.
Gelişmiş ülkelerin liderleri, salgının yayılmasını durdurmak için bir çözüm olarak aşılara güveniyor.
Ancak Avrupa’da her 100 kişiye 99, ABD’de ise 111 doz düşerken, Afrika’da bu oranın 7 olması büyük bir tutarsızlığı gösteriyor.
Bununla birlikte aşılar da Delta varyantına karşı daha az etkili görünüyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), geçtiğimiz hafta Pfizer ve Moderna aşılarının virüse karşı etkinliğinin, Delta varyantı baskın hale gelmeden önceki yüzde 91 seviyesinden yüzde 66’ya düştüğünü açıkladı.
Ancak aşılar, ciddi hastalıkları önlemede hala çok etkili.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de, Avrupa’da 1 Aralık’a kadar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 236 bin kişinin daha hayatını kaybedebileceği konusunda uyardı.
WHO Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Kopenhag’da dün gazetecilere yaptığı açıklamada, “Geçen hafta Avrupa’da koronavirüs kaynaklı ölümler yüzde 11 arttı. Güvenilir bir tahmin, 1 Aralık’a kadar Avrupa’da 236 bin kişinin ölebileceği yönünde” dedi.
Bölgedeki ülkeler, özellikle aşı olmayanlar arasında görülen en bulaşıcı Delta varyantının etkisiyle vaka oranlarında artışa tanık oldu.
Kluge’a göre, kıtada yer alan 53 ülkenin 33’ünde, son iki hafta içinde vaka sayısında yüzde 10’un üzerinde artış tespit edildi.
Kıtadaki yüksek vaka sayılarının, özellikle de bazı ülkelerde korumasız gruplar arasında aşılanma oranının düşüklüğü de göz önüne alındığında çok endişe verici olduğunu söyleyen Kluge, salgının hızlanmasını Delta varyantına, yaz aylarında seyahatlerin artışına ve önlemlerin acele edilerek hafifletilmesine bağladı.
Dr. Kluge, kıtadaki aşı programlarındaki durgunluğun endişe verici olduğunu dile getirerek, ülkeleri üretimi artırmaya, dozları paylaşmaya ve aşılara erişimi iyileştirmeye çağırdı.
WHO verilerine göre Orta Asya’ya kadar uzanan bölgede 8 ay içinde yaklaşık 850 milyon doz aşı yapıldı.
Dünya genelinde şu ana kadar 217 milyon 925 bini aşkın kişi koronavirüse yakalanırken, 5 milyar 239 milyon doz da aşı yapıldı.
WHO Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, “Belirli gruplar veya belirli yerlerde gelecekte üçüncü bir doz gerekebilir. Bununla birlikte, aşıdan aşıya değişebilen optimal zamanlama ve takviye dozlarının miktarı hakkında daha fazla veriye ihtiyaç var” dedi.
Dr. Kluge, özellikle birçok ülkede kısıtlamaların gevşetilmesi nedeniyle insanların aşı olmasının kritik öneme sahip olduğunun altını çizerek, “Aşılara ve bilime inanmamak, bu krizde istikrarı sağlamamızı engelliyor” diye uyardı.
Kısıtlamaların derecesi bir Avrupa ülkesinden diğerine göre değişiyor.
Fransa’da restoranlar, sinemalar, müzeler ve trenlerde insanlarla doğrudan temas halinde olan 1,8 milyon çalışan için sağlık sertifikası zorunlu hale geldi.(Kaynak:Şarkul Avsat)

(vş)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —