DSİ’DEN TARIMSAL TOPLULAŞTIRMA PROJELERİ
TARIM 9.03.2022 16:12:00 3282 1

DSİ’DEN TARIMSAL TOPLULAŞTIRMA PROJELERİ

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin’de Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Projeleri hayata geçiriliyor.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği barajlar ve göletler başta olmak üzere depolama tesisleri ile çiftçilerimize sulama suyu sağlarken çiftçilerimizin bu suya rahatça ulaşmasını sağlayacak farklı projeleri de hayata geçiriyor. 

Bu kapsamda Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin’de Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri (AT ve TİGH) projelerinin uygulanmaya devam edildiğini ifade eden DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Suyu kaynağından alarak çiftçilerimizin hizmetine sunmamızı sağlayan ‘Sulama Projeleri’ arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır.” dedi.

“Arazi Değerleri En Az İki Kat Artıyor”

Arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetlerinin yüzde 90 oranında azaldığını dile getiren Genel Müdür Yıldız; “Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, modern tarım teknikleri ve tasarruflu sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve sulama kanalına kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Daha az iş gücü ile maliyetler azalır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır” ifadelerini kullandı.

“406 Mahallede 4 Milyon 571 Bin 400 Dekar Arazi İçin Toplulaştırma Projeleri Hazırlandı”

4 şehri kapsayan 25 farklı Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Drenaj Projesi geliştirilerek bu projelerin 8’inin tamamlandığını vurgulayan Genel Müdür Yıldız; “Bu projelerin 18’i Adana, 3’ü Hatay, 2’si Mersin ve 2’si ise Osmaniye’de yer alıyor. Bu projeler neticesinde 231 mahallede 2 milyon 495 bin 700 dekar arazideki toplulaştırma çalışmaları tamamlandı, 175 mahalledeki 2 milyon 075 bin 700 dekar alanda ise arazi toplulaştırma çalışmalarımız devam ediyor.” Dedi.

“Çiftçimizin Yüzünü Güldüren Projeleri Hayata Geçirmeye Devam Edeceğiz”

Adana ve Osmaniye’deki 2 farklı projenin ayrıntılarına da değinen Yıldız; “276 Milyon TL maliyetli, ‘Adana Seyhan AT ve TİGH Projesi’ ve ‘Osmaniye Kadirli AT ve TİGH Projesi’ kapsamında; 35 bin 749 işletme sahibi ile mülakat görüşmesi yapılarak parselasyon planları yapıldı. 561 km tarla içi ulaşım yolu çiftçilerimizin hizmetine açıldı. 555 bin 500 dekar arazinin toplulaştırması yapılarak bölge çiftçilerimize fayda sağlandı. Tarımsal ekonomik gelirimizi artırarak çiftçimizin yüzünü güldüren projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.” dedi.

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
Mehmet Çelik
15.11.2022 03:00:35
Tarla içi ulaşım yolu yapılırken arazilerden eşit bi şekildemi eksilme olacak yada şansa kadere kimin arazisine denk gelirsemi yani birileri gülüp sevinirken arazisinden yol geçen ne yapacak

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli