Tarih: 22.12.2019 14:43

DEVRİM ŞEHİDİMİZ KUBİLAY'I SAYGI İLE ANIYORUZ

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay  Menemen´de bekçi Hasan ve bekçi Şevki,  23 Aralık 1930´da Cumhuriyet karşıtı bir grup mürteci  tarafından hunharca şehit edilmişlerdi

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün, "Kubilay'ın temiz kanı ile Cumhuriyet, yaşama gücünü tazelemiş ve kuvvetlendirmiştir,"   sözlerini 89 yıl sonra bir kez daha dikkat ve saygı ile anımsamalıyız bugünlerde. Türkiye'de tüm dünyaya örnek olarak kurulan Cumhuriyet Rejimi'nin öyle kimi siyasal ayak oyunlarına, Bizans vari entrikalara, hele popülist kalkışmalarla kurulmak istenilen yeni düzenlere kurban edilemeyeceği de bu sözlerin ardında yatan  ölümsüz direktifte bir kez daha kavranmalıdır.

Büyük Önder bu direktifi daha 1923 yılında, "Cumhuriyetimiz öyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lâzım olanı yapmağa hazırız.," sözleri ile duyurmuş; büyük bir acıya da mal olsa Devrim Şehidimiz Kubilay'ın canı pahasına ortaya koyduğu soylu savunma hamlesi ile on yıl geçmeden bu sözleri gerçek anlamı ortaya çıkmıştır.

Şunu da iyice kavramalıyız: ATATÜRK CUMHURİYETİ öyle gösterilmek ve dayatılmak istendiği gibi sadece bir siyasal sistem değildir. Sağlam temellere dayanan, sürekli çağdaşlaşmaya açık bir ulusal yapıyı kurma hamlesidir. Baştan beri de  laiklik bu yapının en vazgeçilmez sütunlarının en yaşamsal  birisi olmuştur. Yine baştan beri de laikliği yok etme çabalarına karşı koyma kararlılığı ulusal hedefler arasında yer almıştır. Bugün de aynı tehditler karşısında ulusal varlığımızı korumak adına uyanık olmak, Ulu Önder'in ölümsüz direktifini aklımızdan çıkarmamak zorundayız.

O menfur kalkışmanın 89. Yıldönümünde Devrim Şehidimiz Kubilay'ı bu görüşler çerçevesinde anmalıyız. 1906´da Kozan´da, Giritli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen  Mustafa Fehmi Kubilay'ın  1930 yılında öğretmen olarak İzmir´in Menemen İlçesi´nde asteğmen rütbesiyle askerlik görevini yaparken 23 Aralık 1930´da Derviş Mehmet´in başında olduğu bir grup şeriatçı tarafından öldürülmesi olayını her Cumhuriyet çocuğunun unutmaması gerektiğinin farkındalığını yaşamalı ve yaşatmalıyız.  Menemen´de Mustafa Fehmi Kubilay ile şehit edilen , bekçi Hasan ve bekçi Şevki´nin Türkiye Cumhuriyet'inin  ve Ulusumuzun gerçek bekası için canlarını verişini sonsuza dek saygı ve minnetle anımsamalıyız.  

YENİ ADANA

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —