CUMALİ KARATAŞ’IN “AHMET REMZİ BEY DESTANI” KİTABI YAYINLANDI
KÜLTÜR SANAT 7.01.2023 23:27:00 2063 0

CUMALİ KARATAŞ’IN “AHMET REMZİ BEY DESTANI” KİTABI YAYINLANDI

2022 yılında üç kitap yazan Adanalı yazar Cumali Karataş, 2023 yılına da üç kitapla girdi.-Cumali Karataş’ın bu yıl “Ahmet Remzi Bey Destanı”, “Güneyli Çocuk” ve “Gurbet Eli” adlı şiir kitapları geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

HABER:VAHİT ŞAHİN

2022 yılında üç kitap yayınlayan Adanalı yazar Cumali Karataş, 2023 yılında üç kitapla girdi.

Geçen yıl (2022) “Öykü Güneşim”, “Ali’min Öyküleri” ve “Alp’ten İnciler” adlı çocuk kitaplarıyla çocuk edebiyatını kapatan araştırmacı Yazar Cumali Karataş’ın bu yıl da “Ahmet Remzi Bey Destanı”, “Güneyli Çocuk” ve “Gurbet Eli” adlı şiir kitapları geçtiğimiz günlerde yayınlandı. 

”AHMET REMZİ BEY DESTANI” KİTABI HAKKINDA

Adanalı Yazar Cumali Karataş “Ahmet Remzi Bey Destanı”, adlı kitabı hakkında, insancıl, sevgi ve özveri bütünlüğünü taşıyan bir düzlemden hareketle yön bulan yurtseverlik sonuçlarının insanı bazen çok şaşırtmadığını söylemekten öte nerden nereye ne kadar zamanda geldiğini de düşündükçe abartmasız hayretlere düşürebileceğini belirterek, “Özellikle bunlar kısıtlı bir süreçte ve evrensel düzeyde yapılmamış özgünlük ve sıra dışılığındaysa hakkını veren adil bir düşünselliğin kantarında oldukça saygın bir yer tutar. Tekilden tümele adeta yurtseverlik gibi yararlı bir içtenlikle ve dayanışmayla toplumsallaşan ve hatta evrendeki diğer ülke ve toplumlara öncü ve örneklik eden somut bir yaşanmışlık, en olumsuz koşullar ve olanaksızlıklarla, emperyalist güçlerin işgaline uğrayan yurdundan yedi düveli söküp atan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk, kuşatıldığı çaresiz ve imkânsızlıkların en eksi noktasında elinde tutacak bir tek umudu varken çıktığı kurtuluş yolunda başta düşmanlar dâhil olmak üzere tüm dünyaya kurtuluş gerçeğini kabul ettirirken çıktığı yol Adana’dır… Ve o gün yalnızdır Atatürk; Yemen, Trablus, Balkanlar ve Sarıkamış savaşlarının bir uzantı noktası olan Suriye’den dönüşte Kurtuluş ve kahramanlığa giden yolda ilhamını bekleyen umutlu bir yalnızlığın kollarındadır. Nitekim Atatürk daha sonra Adana’ya geldiğinde tarihe not düşen o ünlü sözünün altını bu umut ve yalnızlığın izlerini bıraktığı: ”Bende bu vakiyyenin ilk hissi teşebbüsü bu güzel Adana’da meydana geldi.” Dememiş midir? O günlerin düşman işgaline karşı beslenen tehlikeli bir umut ve heyecanını yüreğinde taşıyanların başında gelen biri de Öğretmen Ahmet Remzi’dir biliyoruz” dedi. 

“Atatürk’ün Adana’da yaptığı toplantılara katılan Ahmet Remzi Bey’in de o his yolunda Atatürk’le buluşmaları olur ki, bakış açılarının birleştiği tek bir nokta olur kurtuluş ve de kurtuluş için mücadele, Milli Mücadeledir” diyen Karataş, şunları kaydetti:

“Aslında o günlerin kesitlerini incelemeye ve duyumsamaya çalıştığımızda hemen göze çarpan bu iki umutlu yalnız adamın birbirlerinden güç ve destek aldıkları da algılanabilir. Deha lider Atatürk’ün çizdiği kurtuluş yolunda giden Ahmet Remzi Bey ve arkadaşları, kurtuluşa ilham olarak değerlendirilen o ünlü sözlerinde de vurgulandığı gibi, Adana adına bir umut ve ilham ışığı da olurlar Atatürk’e. 

Öğretmen Ahmet Remzi Bey ve başta Avni Doğan olmak üzere, arkadaşlarının, iç ve dış her olumsuzluğa, ihanete, bencilliğe rağmen mucize gibi gözüken, Atatürk önderliğindeki o kurtuluş umudunun ardına amansız bir şekilde düşmeleri ise topyekün bir Milli Mücadele’nin vardığı bir evrensel sonuç olarak tüm dünyaya örnek olmuştur. 

Adana’nın Fransız işgali karşısındaki Milli Mücadele’sini basınla yapmayı planlayan Öğretmen Ahmet Remzi Yüregir ve Yedek Subay Mehmet Avni Doğan “Adana” ve “Yeni Adana’yı çıkardıklarını biliyoruz… “Adana” 3. Sayıda, “Yeni Adana” ise 8 sayıda kapanmış ve gazeteyi basan Hayat Matbaası sahibi Mücavirzade Mustafa Emin Bey ile Avni Doğan sürgün edilmişler; evinde silah ve Kuvayi milliye belgeleri bulunması sonucunda “vur emri”yle aranan Ahmet Remzi Bey ise çarşaf giyerek kent dışına çıkmıştır. Yozgat ve Kayseri’de kalan Ahmet Remzi Bey, Atatürk’le görüştükten sonra Adana Müdafai Hukuk Cemiyet’ini Kayseri’de bir otel odasında kurup, daha sonra da Pozantı’da “Yeni Adana” gazetesini çok zor koşullarda yeniden yayınlayarak katır sırtında Toroslar’daki Kuvayi milliye mensuplarına ulaştırır. 

Şimdi olayları toparlayalım bir…. 

Yemen, Suriye, Trablusgarp, Balkanlar, Sarıkamış, Çanakkale…

Erzurum, Sivas, Samsun, Adana, İnönü, Sakarya, Dumlupınar… 

İşgal, “Adana”, “Adana’ya Doğru”, “Yeni Adana”, işgal ve 5 Ocak…                       

O ateş cehenneminde bunları yapmak her babağidin harcı değildir hem de olmamıştır. Kefenin bir gözünde yürek vardır, can vardır. Kolay bir iş değildir sonuçta. Ulusal bir kahramanlık gerektirir.  O günün zor işgal koşullarında Ahmet Remzi Bey’e de:”Sana mı kaldı vatanı kurtarmak” deyip, yurtseverliğe sırtını dönüp gidenler olmuştur. İşte vatan budur, ülke budur, devlet budur… Böylesine yurtseverlik dolu kutsi dirençleri oluşturan ulusal kahramanlarımız için şiirler de yazılır, hikâyeler de. Ben de rahmetli Ahmet Remzi Bey’in yurtsever kahramanlığından etkilendiğim için “Ahmet Remzi Bey Destanı” adlı şiirlerimi yazdım… Yaklaşık 10 yıllık bir süreçte ve “Yeni Adana” gazetesinin kuruluş yıldönümlerinde 33 dizelik 10 şiiir olarak yazmaya çalıştığım “Ahmet Remzi Bey Destanı”nında tabii ki de “Yeni Adana”ya hiç de uzak olmayan, ilk öyküsü bundan 95-96 yıl önce “Yeni Adana”da yayınlanan, “Yeni Adana” için şiir yazan ünlü şair Fazıl Hüsnü Dağlarca da ilham kaynağım oldu.”

Duygularının yanı sıra, konunun sanatsal yönüne de değinen Cumali Karataş, şöyle devam etti:

“Diğer bir konu ise bu tür şiirler yazmanın sanatsal yaratımla biçimselliği arasındaki mesafesinin hiç de yakın olmadığıdır… Aruz, akrostiş vb. şiir teknikleriyle yazılan ve içerik baskınlığından kaynaklanan didaktik tehlike nedeniyle şiirselliği yakalamak zor olsa da, biraz olsun gerçekçiliği lirizmle örtüştüğümüz söylenebilir…  “Ahmet Remzi Bey Destanı” ile tarihe ve edebiyat tarihine naçizane küçük bir not düşerek, şiir severlerle paylaşabildiysem ne mutlu bana… Onunla asla kıyaslayamayız ama söylemeden de geçemeyeceğim…. Burada Mehmet Akif Ersoy’un şaheseri olan “İstiklâl Marşı”mız için söylediği: ”Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın!…” sözü aklıma geliyor… Naçizane ben de şunu demek isterim ki… Dilerim bir daha yurdumuz kurtuluş ve Milli Mücadele gerektiren bir olayla karşı karşıya olmaz. Hiçbir şair, yazar ya da hiç kimse şiirler, marşlar yazmak zorunda kalmaz… Sözlerime son verirken, şükran borcu olduğumuz Atatürk ve Ahmet Remzi Yüregir Bey gibi silah arkadaşlarını, yurduna siper olan şehitlerimizi, gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.”

CUMALİ KARATAŞ:

İlk şiirleri Ortaokul döneminde “5 Ocak” okul dergisinde yayınlanan ve aynı yıl destan yazıp, bastırıp, satarak halk ozanlığına ilk adımı atan Cumali Karataş “Sevda”, Öyle Kal”, “Çocuk ve Şiir” ile “Sevmek” adlı şiir kitaplarını çıkarmış; “Öykü Çınarı” adlı çocuk öyküsü seti Ema Yayınları, “Postacı Adana Yollarında” adlı biyografik kitabı Adana Büyükşehir Belediyesi, “Çukurova Söyleşileri” adlı söyleşi kitabı da Seyhan Belediyesi tarafından yayınlandı.  Hâlen “Öykü Çağı” ve “Öykü Çağı” adlı çocuk setleri yayına hazırlanan Cumali Karataş MESAM Tam Üyesi olup, bestelenen 150 şiirinden 28’i, bestelerinden de 2’si TRT repertuarında bulunmaktadır.  

(vş)

            

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli