ÇULHAOĞLU, “ÇİFTÇİMİZ BORÇ BATAĞINDA TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ FAİZ PEŞİNDE”
SİYASET 12.04.2021 11:12:00 711 0

ÇULHAOĞLU, “ÇİFTÇİMİZ BORÇ BATAĞINDA TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ FAİZ PEŞİNDE”

İYİ Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu,” Çiftçimiz borç sarmalında boğulurken iktidar, ithalat lobilerine teslim olmuş, hatta esir olmuş durumda. Bu iktidar Türkiye’de Tarım bitsin diye elinden gelen her şeyi yapıyor” dedi

İYİ Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti.;

“Ak Parti Türkiye Büyük Millet Meclisine yeni bir torba yasa getirdi. İçine çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları için de bir madde eklemişler. Eklemişler eklemesine ama, tam bir kurnaz tilki hikâyesi “Borç yapılandırıyoruz” diye kamufle edip, faizi de yüzde 11’den yüzde 18’e çıkartmak istiyorlar.

Ayrıca nedense bu torba teklifte, bankalara olan borçlar yok. Bankalara olan takipteki 5,5 milyarlık borç ne olacak peki? Bankalar traktörlere, ineklere, tarlalara el koymaya devam mı edecek? Böyle çiftçi desteklenebilir mi? Çiftçimiz bu borçları ödeyemez. Bu kafayla gidilirse ya ürün azalır ya da üretimden çıkmak zorunda kalır çiftçimiz. Her iki durumda da ülkemiz açısından felaket olur.

Toprağı işleyip karnımızı doyuran çiftçimiz borç batağında. Üç yıldır her yerde anlatıyoruz; “Çiftçilerimiz borç batağına sürükleniyor, ödeyemez hale geliyor” Ne ekim-dikim yapacak parası var, ne de hayvanına verecek yemi var. Yem, mazot, ilaç, gübre, elektrik, tohum, besilik dana, düve fiyatları tavan yaparken, çiftçinin bunlara verecek parası yok. Kendi kaynağıyla işletmesini çevirecek parası yok. Yıllardır işlerini borçla döndürüyor. Çiftçimiz borç sarmalında boğulurken iktidar, ithalat lobilerine teslim olmuş, hatta esir olmuş durumda. Bu iktidar Türkiye’de Tarım bitsin diye elinden gelen her şeyi yapıyor. Çiftçilerimizin sadece bankalara olan borcu Ocak ayı itibariyle 143 milyar lira. Tarım Kredi Kooperatifleri’ne de 12 milyar lira borçları var. Buna piyasaya olan, yani bayilere ve esnafa olan en az 50 milyar lira borcu da ekleyin, Çiftçimizin toplam borcu 200 milyar lirayı aşıyor. Bizim çiftçimiz böyle bir beceriksizliği, böyle bir iş bilmezliği hak etmiyor. Tarımla alakası olmayan böyle vasıfsız bir yönetim anlayışını hak etmiyor. Ayıptır, günahtır.

Bu nedenle Ak Partinin getirdiği bu Yasa Teklifi derhal geri çekilmelidir. Çekmiyorlar mı? İYİ Parti olarak biz ilk önce Meclis’te bankaların takibindeki çiftçi borçlarının da torba yasaya dahil edilmesi için mücadele edeceğiz. Bundan emin olabilirsiniz. İlk seçimde milletimiz yetkiyi bize verdiğinde ise İlk iş olarak çiftçilerin banka ve kredi kuruluşlarında takibe düşen borçlarını ilk aldıkları koşullar içinde, sübvansiyon haklarını kaybetmeden tasfiye edeceğiz. Faizlerini, dosya ve takip giderlerini sileceğiz. İlk şartları ne ise o şartlarla bir yıl ödemesiz, ertesi yıl faiz ödemeli 5 yıl eşit taksitler halinde tahsil edeceğiz.

Tek şartımız olacak; o da bu süre zarfında üretime devam edilmesi.

Çiftçilerimizin sadece takipteki borçlarının değil, yaklaşık 35 milyar liralık işletme sermayesi borçlarının da tasfiyesini kısa vadede gerçekleştireceğiz. Bunun için, “Türkiye Tarımsal Ürünler Düzenleme Kurulu” üzerinden üstleneceğimiz “Dengeleyici Piyasa Aktörlüğü” rolümüzü tercihen borçlu çiftçilerden ürün alarak yerine getireceğiz.

Böylelikle çiftçilerimizin kısa vadeli borçlarını 5 ila 7 yıl içerisinde sürdürülebilir bir seviyeye çekmelerini sağlayacağız.

 Bunları yapacağız. Çünkü biz İyi Parti olarak tarafız. Çünkü biz, tarımı bir milli güvenlik meselesi ve kalkınmanın lokomotifi olarak gördüğümüz içinçiftçimizden yana tarafız. Çünkü biz, ucuz ve kaliteli gıdaya erişimin en doğal hakkı olması gereken vatandaşımızdan yana tarafız. Çünkü biz haktan yana, haklıdan yana tarafız.

Yapılacak ilk seçimlerle birlikte bunların nasıl yapıldığını da herkese göstereceğiz.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00
  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu