Tarih: 12.06.2018 10:19

"Çocuk işçi sorunu çok yönlü ele alınmalı"

Facebook Twitter Linked-in

Çocuk işçilerin en çok tarım, sanayi, ticaret ve hizmet alanlarınla çalıştırıldığını belirten Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının da göç halinde olması nedeniyle eğitimlerinin kesintiye uğradığını, sanayi alanında ise sağlıksız koşullarda, insan sağlığını tehdit eden birçok kimyasal maddeye maruz kaldıklarını, sokaklarda kağıt mendil, su ve peçete sattıklarını, merdiven altı diye tabir edilen izbe yerlerde emeklerinin sömürüldüğünü, ölümle yüz yüze kaldıklarını ifade etti.

Av. Veli Küçük, "Eğitim hakkı kısıtlanarak, ya da tamamen elinden alınarak çalıştırılan çocuklar sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın ortak sorunudur. ILO verilerine göre; üçte ikisi Asya´da olmak üzere yaklaşık 264 milyon çocuk çok kötü koşullarda çalıştırılmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde yaşları 5 ila 14 arasında bulunan 264 milyon çocuk işçinin 120 milyonu tam gün çalışmaktadır." diye konuştu.

Çalışan her 10 çocuktan 8´inin kayıt dışı olarak çalıştırıldığını belirten Av. Küçük, "Mesleki eğitim alan stajyerler ile çıraklık eğitimi alanlar resmi olarak çocuk işçi sayılmamaktadırlar. Sokakta çalışan çocukların sadece ekonomik anlamda istismarının söz konusu olmadığı farklı istismarlara da açık olduğu görülmektedir. Devlet sosyal devlet olma özelliğini ortaya koymalı ve toplumun geleceği olan çocuklarımızı korumalıdır. "

Av. Küçük, Suriye´de yaşanan savaş nedeniyle Türkiye´nin göç alan bir duruma geldiğini, bu durumun da çocuk işçiliği anlamında ülkede durumu içler acısı bir hale getirdiğini de belirtti.

Çocuk işçiliği ile mücadelenin ancak bilimsel, demokratik ve çağdaş zorunlu eğitim sistemi ile mümkün olacağını belirten Av. Küçük, "Çocuğun her şeyden önce çocuk olma hakkı vardır ve bunun elinden alınmaması gerekmektedir. Ülkemizin çağdaş normlarla yönetilmesi, başta eğitimin çağdaş normlarla yapılmasını sağlamak ve cumhuriyet değerlerine, Atatürk ilke ve devrimlerine sonuna kadar sahip çıkmak, çocuklarımıza iyi bir geleceği hep birlikte sağlayabilmek başlıca görevimizdir. Adana Barosu olarak, 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla; çocuklara hak ettikleri sosyal ve ekonomik şartlarda yaşayabilecekleri yarınlar diliyor, çocuk işçilik ile mücadelede hukuki olarak elimizden geleni yapacağımızı bir kez daha tekrar ediyoruz"dedi.(CO)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —