Tarih: 03.05.2018 12:13

ÇKHD´den tarım işçileri çocuklarına destek

Facebook Twitter Linked-in

Dernek yetkilileri yaptıkları kahvaltı programı geliriyle 110 ihtiyaç sahibi çocuğa kırtasiye ve giysi yardımı yapılacak. Çocukların sayısı çok, pek çok ihtiyacı var ama tek bir kurumun bunu sağlaması mümkün değil. ÇKHD Başkanı Çiğdem Akça Çukurova yöresinde yapılan araştırma ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. 

Akça,"Karataş İlçesi´ne bağlı Tuzla ve Karagöçer ile Yüreğir İlçesi´ne bağlı Kadıköy bölgelerindeki 3 çadır alanında, yapılan araştırma raporuna göre, çadırda yaşayan çocukların yüzde 80´i okul öncesi eğitim alamıyor. 

Yüzde 29´u çalıştığı için okula gidemiyor. 

Çadırlardaki her 3 haneden 2´sinde okula devam edemeyen 1 çocuk bulunuyor. Çadırlardaki çocukların yüzde 64´ü herhangi bir eğitim alamıyor, 6-10 yaş arası çocukların yüzde 7´si tarlada çalışıyor. Bu oran 10-14 yaş diliminde erkek çocuklarda yüzde 52´i, kız çocuklarında yüzde ise yüzde 60´a yükseliyor. 15-18 yaş diliminde ise tarlada çalışanların oranı yüzde 91´dir. Tarlada çalışan çocuklar yetişkinlerle bir tutularak aynı performansı göstermesi bekleniyor. 

Kadınların ilk çocuklarını ortalama 21 yaşında doğurduğu, yaklaşık yüzde 8´lik bir kesimin ise ilk doğumunu 15 yaşından daha küçükken yaptığı saptandı. 
Görüşülen ailelerin yüzde 29´unun kaybetmiş olduğu bir çocuğu bulunuyor. Hayatını kaybeden çocukların üçte ikisi bir yaşından küçük olduğu da dikkat çekiyor.

Mevsimlik tarım işçileri banyo ve tuvalet ihtiyaçlarını da çadırlarının yanına kurdukları derme çatma alanlarda görmeye çalışıyor.İşçilerin yüzde 87´sinin yeşil kartı bulunuyor. Tarım işçileri içme suyunu ise çadır alanına getirilen tankerden karşılıyor."

Çukurova Bölgesinde mevsimlik tarım işçiliği yıllardan beri süregelmektedir. 

Hasat dönemlerinde başta Şanlıurfa olmak üzere çeşitli illerden bölgeye mevsimlik tarımda çalışmaya işçiler gelmektedir.Çocuklar başta olmak üzere çadır alanlarında yaşayanlar en temel haklara erişiminde sorun yaşamakta ve hayatlarını risk altında sürdürmektedir. Çukurova´da 18 yaş altı çocuk emeği tarımda yaygın biçimde vardır. 

Türkiye´de yoksulluk ve yoksunluk açısından en kırılgan grup olan mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirme, çocukların sağlık, eğitime erişimlerini güçlendirmeye olan ihtiyaç çok büyüktür.Kalıcı ve sürdürebilir bir müdahalenin kamu ve sivil toplumun, sorunun aciliyetini, çok boyutluluğunu kabul ederek işbirliğine gitmesi ve bu alanda somut projeler geliştirmesiyle mümkündür. Biz ancak ucundan tutmaya çalıştığımız bu sorun için Adana Valiliğimiz ve yerel yönetimlerimizin daha etkin desteklerle katkı koymasını umuyoruz." dedi.(CO)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —