Tarih: 06.04.2023 13:27

Çıtırık'tan 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü açıklaması

Facebook Twitter Linked-in

Vahit Şahin
Adana Barosu eski Başkanı Mengücek Çıtırık, "6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü "nedeniyle yaptığı açıklamada, "Gazetecinin tek silahı vardır , yürekli kalemidir. Katledilen tüm gazetecileri saygı ve özlemle anıyorum"ifadesini kullandı.
Çıtırık,"Demokrasinin olmazsa olmazları ; düşünce, ifade , örgütlenme ve basın  özgürlüğüdür. Ülkemizi yöneten zihniyet, şekli demokrasiyi bile içine sindiremeyen, bunun unsurlarına tahammülü bile kalmamış totaliter bir rejimin temsilcileridirler. Farklı düşünmek ve bunu ifade etmek, eleştirilere açık olmak, eleştirilere hoşgörü ve katlanmayı gösterebilmek hepimiz için ve özellikle de siyasiler için bulunması gereken niteliklerden birisidir. Ancak ülkemizde farklı düşünen ya da eleştiri hakkını kullanan insanlarımız , ya şiddete maruz kalıyorlar ya da tutuklanarak cezaevinin yolunu tutuyorlar. Gazeteciler, muhabirler, yazı işleri müdürleri gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklular, yargılamaları devam edenler, hükümlüleriyle ülkemiz Mısır ve Çin ile bu konuda yarışmaya devam ediyor" dedi.
Bu toprakların ilk basın şehidinin, Serbesti Gazetesi başyazarı Hasan Fehmi Bey olduğunu kaydeden Çıtırık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Beyoğlu’ndan Sirkeci’ye inerken 6 Nisan 1909’da katledilmiştir. Katledilme nedeni , İttihat ve Terakki’nin yanlış uygulamalarını gazetesinde dile getirmesi, eleştirmesidir. Kağıt üzerinde özgürlüğü sağlayan İttihat ve Terakki, eleştirilmeye, hesap sorulmaya hazımsızdı. O günden sonra bu topraklarda Sabahattin Ali, Abdi İpekçi, Musa Anter, Metin Göktepe, Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Ahmet Taner Kışlalı, Hrant Dink  ve sayısız gazeteci, yazar düşünceleri nedeniyle katledilmişlerdir. Gazetecinin tek silahı vardır , yürekli kalemidir. Katledilen tüm gazetecileri saygı ve özlemle anıyorum."

(vş)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —