Tarih: 03.08.2022 09:19

ÇİN-ABD GERGİNLİĞİ

Facebook Twitter Linked-in

Pelosi, en son 1997'de dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich tarafından ziyaret edilen Tayvan'a seyahat eden en üst düzey ABD yetkili oldu.
ABD-Çin arasındaki gerilime neden olan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak Tayvan'ın başkentinde bulunan Songshan Havalanına yerel saatle 22:43'te indi.

Pelosi'yi Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Taipei'de bulunan Amerikan Enstitüsü Başkanı Sandra Oudkirk ve diğer yetkililer karşıladı. Pelosi‘nin, Tayvan Lideri Tsai Yingwen ile görüşmesi bekleniyor.

PELOSI: TAYVANLILARLA DAYANIŞMA BUGÜN DAHA ÖNEMLİ

Pelosi yaptığı açıklamada, söz konusu ziyaretin ABD'nin Tayvan’ın demokrasisini destekleme konusundaki sarsılmaz taahhüdünü onurlandırdığını ifade ederek şöyle konuştu:

* Tayvan liderliğiyle yaptığımız görüşmeler, ortağımıza desteğimizi yeniden teyit ediyor ve özgür, açık bir Hint-Pasifik bölgesini ilerletmek de dahil olmak üzere ortak çıkarlarımızı destekliyor.

* Dünya otokrasi ve demokrasi arasında bir seçimle karşı karşıya kalırken, Amerika’nın 23 milyon Tayvanlıyla dayanışması bugün her zamankinden daha önemli.

* Ziyaretimiz Tayvan’a yapılan birkaç kongre delegasyonundan biridir ve hiçbir şekilde 1979 Tayvan İlişkileri Yasası, ABD-Çin Ortak Bildirileri ve Altı Güvence’nin rehberliğinde uzun süredir devam eden ABD politikasıyla çelişmez.

(vş)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —