CHP
SİYASET 24.10.2021 09:26:00 729 0

CHP'li Gürer, "9 bin 463 kamu konutu satıldı"

CHP'li Gürer, "Bu yapılardan verimli şekilde yararlanmak yerine kimi yerlerde yıkımlar devam ediyor. Yıkılan kamu varlıklarının bulunduğu arazilerin daha sonra satılması da kamunun varlıklarını eritiyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde kamuya ait 9 bin 463 konutun satıldığını ve bunlardan 2 milyar 541 milyon TL gelir elde edildiğini açıkladı. 

Gürer, kamu kurumlarına ait konutların satışı ve bu konutların depreme dayanıklılıklarının ölçümleriyle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

Gürer, önergesinde, “Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri, Özel Bütçeli Diğer İdareleri, Yüksek Öğretim Kurumlan ile düzenleyici ve denetleyici kumrularına ait kamu konutu sayısı kaçtır?

Son beş yılda yıkılan, satılan ve halen kullanım dışı olan kamu konutu sayısı kaçtır?

Kamu kurum ve kuruluşlarının kullanımında olan kamu konutları arasında deprem dayanıklılığı kontrolü yapılan konut sayısı kaçtır? Depreme dayanıksızlığı nedeniyle yıkılan kamu konutu sayısı kaçtır?

Kamu konutlarından kira alınmakta mıdır? Kiraya verilen kamu konutu sayısı kaçtır? Kamu konutu dışında, kiralık konutlar için ödenen yıllık gider ne kadardır?” şeklinde sorular yöneltti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerine tahsisli 238 bin 037 adet konut bulunduğunu belirterek, “Özel Bütçeli Diğer İdarelere ait 16.074 adet, Yüksek Öğretim Kurumlarına ait 13.277 adet, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlara ait 390 adet kamu konutu bulunmaktadır” dedi. 

İlgili genelde ile kamu kuruluşlarına binaların depreme karşı rehabilitasyonu için gerekli ödeneklerin birim maliyetleri iletilerek, bu ödeneklerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesine aktarılması durumunda depreme karşı inceleme ve gerekiyorsa güçlendirme çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Bakan Kurum, “Bu genelgemizi takiben kamu kurumları tarafından gelen talepler üzerine bu kurumlara ait binalara yönelik güçlendirme çalışmaları yurt çapında yürütülmüştür. Bu kapsamda Türkiye genelinde bugüne kadar toplam 3.180 adet kamu binasında (5,567,93 8.20m) deprem dayanımlarının belirlenmesi ve gerektiğinde güçlendirme projelerinin hazırlanması çalışmaları Bakanlığımız koordinasyonunda yapılmış olup, halen kurumlar tarafından talep edildiği takdirde Bakanlığımızca bu çalışmalar yürütülmektedir” dedi. 

Kamu Konutları Yönetmeliği uyarınca, kamu konutlarının Milli Emlak Genel Müdürlüğünce her yıl yayımlanan Genel Tebliğ ile belirlenen kira bedeli karşılığında kamu personeline tahsis edildiğini ve kira bedellerinin her yıl artırıldığını anlatan Bakan Kurum, “Diğer taraftan, bahsi geçen yönetmelik hükümleri uyarınca, Milli Emlak Genel Müdürlüğünce yürütülmesi gerekli görevler dışında, genel bütçeye bağlı dairelere tahsisli konutların yönetimi, konut tahsisine dair usul ve esasların uygulanması, işletme, bakım, onarım ve benzeri işlerinin yapılması ve bunlara ait giderlerin ödenmesi gibi işler, konutların tahsis edildiği kuruma aittir” ifadelerini kullandı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “Kamu konutlarından; savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafından kullanılanlar hariç olmak üzere genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin, döner sermayelerin, fonların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları hariç özel kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulmuş diğer kamu idarelerinin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müesseselerinin ve sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar ve şirketlerin mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan kamu konutlarının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin yasal düzenleme tamamlanmış olup, Türkiye genelinde toplam satış bedeli yaklaşık 2 milyar 541 milyon TL olan 9 bin 463 adet kamu konutunun satışı tamamlanmıştır” açıklamasında bulundu. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, farklı illerde kamuya ait olan, terk edilmiş ve kullanılmayan çok sayıda konuta rast geliyoruz. Göç  ile boşalan köy okulları, sağlık sisteminde yaşanan değişim nedeniyle terk edilen sağlık ocağı binaları, özelleştirilen kamu kuruluşlarının kamu elinde kalan  lojmanları ve kamunun kullanmadığı onlarca bina, ya yıkıldı ya da terk edilip harabe olarak bırakıldı. Milyonlarca liralık yatırımlar boşa gitti. Kimi kamu kuruluşları ise elinde boş binaların olmasına rağmen kiracı olarak ikamet etmeye devam ediyor. Bazı bölgelerde ise fiyatların yükselmesi ile birlikte kiralık konutlar kullanılmaya başlanıyor. Bakanlar, sorularımıza kapsamlı yanıt vermekten kaçınıyor. Yurttaşlar, her ilde kamuya ait onlarca terk edilmiş yapıların varlığını görüyor. Bu yapılardan verimli şekilde yararlanmak yerine kimi yerlerde yıkımlar devam ediyor. Yıkılan kamu varlıklarının bulunduğu arazilerin daha sonra satılması da kamunun varlıklarını eritiyor” diye konuştu.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli