CHP
SİYASET 2.08.2021 12:02:00 461 0

CHP'li Bulut: “19 yılda 19 uçağı sıfırladılar”

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türk Hava Kurumu’nun (THK) iktidarın cumhuriyet kurumlarıyla hesaplaşma hırsına kurban edildiğini söyledi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, THK uçaklarıyla ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, Türkiye’nin günlerdir yangın felaketiyle boğuştuğunu, yangınların on binlerce hektar ormanlık alanın yanmasına, birçok can kaybına ve insanların evsiz kalmasına sebep olduğunu bildirdi.

THK’NIN İÇİ BOŞALTILDI

Birçok ilimizde art arda başlayan ve yeterli müdahale edilemediği için bir türlü önlenemeyen orman yangınları karşısında iktidarın gösterdiği zafiyetin, Türkiye’nin artık yönetilemediğinin açık bir göstergesi olduğunu kaydeden Bulut, “Atatürk’ün talimatıyla 1925’te Türk Tayyare Cemiyeti olarak kurulan ve 1935’te bugünkü adını alan Türk Hava Kurumu birçok cumhuriyet kurumu gibi iktidarınız döneminde yok edilmiştir. 2002 yılında, envanterinde 19 yangın söndürme uçağı bulunan THK, Avrupa’nın en büyük yangın söndürme filosuna sahipken, yavaş yavaş içi boşaltılmıştır.  26 Eylül 2013'te Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile THK'nın kurban derisi ve bağırsak toplamada "tek yetkili kurum" olma özelliği kaldırılmıştır.  İki yıl öncesine kadar bütün orman yangınlarına başarıyla müdahale eden THK’nın, pilotlarının ve teknisyenlerinin işlerine “tasarruf gerekçesiyle” son verilmiştir” dedi.

UÇAKLAR HANGARDA YATIYOR

Son iki yıldır yangın söndürme ihalesine girilmesi için uçakların 5 ton kapasiteli olması şartı getirilirken THK uçaklarının 4 ton 900 litre kapasiteli olduğuna dikkat çeken Bulut, yangın söndürme ihalelerinden dışlanan THK’nın manevra kabiliyeti yüksek uçaklarının hangarda yattığını kaydetti. Bulut, “Kurumun onursal başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, son 2 yıldır kayyım ile yönetilen THK’nın elinde yangında rahatlıkla kullanılabilecek uçak olmadığı iddiasına karşılık, THK Gökçen Havacılık’ın sitesinde yer alan bilgilere göre filoda, 11 adet M-18 Dromader ve 9 adet CL-215 Bombardier tipi yangın söndürme uçakları; yangın bölgelerinde konuşlandırılmış 11 adet de döner kanat helikopter bulunmaktadır” dedi.

ENVANTERE NEDEN UÇAK EKLENMEDİ?

CHP’li Bulut, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Türkiye’de son 2 yılda yangınla mücadele için kaç araç kiralanmıştır? Bu araçlar hangi firmadan kiralanmıştır? Bu araçlar için yüklenici firmalara ne kadar para ödenmiştir?

-Bakanlığınızın envanterinde yangın söndürme uçağının olmamasının gerekçesi nedir? Envantere uçak eklenmesine neden gerek görülmemiştir?

THK UÇAKLARI NEDEN DIŞLANDI?

-Envanterinde uçak olmayan Türkiye, nasıl dünyanın en iyi orman söndürücüsü olmaktadır?

-Erdoğan, son 2 yıldır kayyım ile yönetilen THK’nın elinde yangında rahatlıkla kullanılabilecek uçak olmadığını iddia etmektedir. 2 yıl önce Teknofest’te sorunsuz gösteri yapan Türk Hava Kurumu uçaklarının dışlanma gerekçesi nedir?

EN SON BAKIM NE ZAMAN YAPILDI

-THK uçaklarının bakımı en son ne zaman yapılmıştır? Milli servet durumundaki uçaklara bakım yapılmaması için gerekli bütçe ayrılmamasının gerekçesi nedir?

-Hurda denilerek çürümeye bırakılan THK uçaklarının İspanya ve Hırvatistan tarafından Türkiye’ye yardım amacıyla gönderilen uçaklardan farkı nedir?

(vş)

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9629,68%0,85
  • DOLAR

    32,53% 0,26
  • EURO

    34,66% 0,36
  • GRAM ALTIN

    2499,23% 0,53
  • Ç. ALTIN

    4196,44% 1,04
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false