CHP
SİYASET 11.05.2021 08:44:00 446 0

CHP'Lİ AÇIKEL: “AKP’NİN İFLAS EDEN SURİYE VE GÖÇMEN POLİTİKASI 10. YILINDA”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Açıkel, Suriye Krizi’nin 10. yılında, “AKP’nin İflas Eden Suriye ve Göçmen Politikası 10. Yılında” başlıklı bir çalışma yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Açıkel, Suriye’de 10 yıl önce başlayan iç çatışmalarda ve sonraki süreçte AKP iktidarının hatalı Suriye politikaları nedeniyle Türkiye için birçok alanda olumsuz sonuçlar doğuran Suriye Krizi’nin 10. yılında, “AKP’nin İflas Eden Suriye ve Göçmen Politikası 10. Yılında” başlıklı bir çalışma yaptı. Suriye Krizinin; Türkiye’ye, vatandaşlara ve Suriyeli mültecilere yönelik etkilerini 10 madde altında derleyen Açıkel, hatalı Suriye Politikasının vatandaşları da mültecileri de büyük bir çözümsüzlüğe ve kaosa sürüklediğine dikkat çekti. Açıkel, çalışmasında, “AKP, Türkiye’yi Avrupa’nın Kıyısında Büyük Bir Mülteci Kampına Dönüştürdü”, “Kontrolsüz Göç, Türkiye’nin Sosyo-Kültürel Yapısında Köklü Değişikliklere Neden Oldu, “150 Bin Suriyeliye Vatandaşlık Verildi; Ancak Kimlere ne Neden Vatandaşlık Verildiği Dahi Belli Değil”, “Suriye Krizinde, Türkiye Her Türlü Kaçakçılığın Serbest Bölgesine Dönüştü” başlıklarına yer verdi. 
‘Türkiye, Suriye Ordusu’ndan Sonra En Fazla Askeri Kayıp Veren Ülke’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Açıkel, çalışmasında Türkiye’nin, geçen 10 yıllık süreçte Suriye’deki iç savaş kaynaklı olarak Suriye Ordusu’ndan sonra en fazla askeri kayıp veren ülke olduğunu söyledi. Açıkel, bununla birlikte Türkiye’nin Suriye’den sonra sivil kayıplar anlamında da en fazla kayıp yaşayan ülke konumunda olduğuna dikkat çekti. Açıkel şu ifadeleri kullandı: “AKP iktidarının Suriye’de iç savaşın başlangıcından itibaren, Cumhuriyetimizin köklü dış politikasına aykırı olarak taraf olması ve emperyal güçlerin güdümünde Suriye’de rejim karşıtı muhalifleri desteklemesi, 911 km sınırımız bulunan Suriye’de yaşanan iç savaştan ve çatışmalardan ülkemizin doğrudan etkilenmesine neden olmuştur. Suriye kaynaklı terör, milli güvenliğimizi ciddi şekilde etkilemiş ve etkisi sınır bölgelerini aşarak şehirlerimizde pek çok terör saldırısının yaşanmasına neden olarak yüzlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesi sonucunu doğurmuştur.”
‘Türkiye, Toplamda 10 Milyon Suriyelinin Bakımını Üstlenmiş Durumda’
CHP’li Açıkel, ülkesine dönen Suriyeli sayısı ve sınırdan ayrılan göçmen sayısında kayda değer bir artış olmamasına ve sadece 2020 yılında 100 bine yakın Suriyeli bebek doğmuş olmasına rağmen, resmi verilerde toplam Suriyeli sayısının 4 yıldır aynı gösterilmesinin veriler üzerinde şüphe yarattığını ve kayıtdışı olanlarla birlikte bu sayının resmi olarak gösterilen verilerin çok üzerinde olduğunu söyledi. Açıkel, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ülke sınırları içerisinde 5 milyon, Suriye topraklarında da 5 milyon olmak üzere, yaklaşık 10 milyon Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşının bakımını üstlendiği, yeni kentler ve kasabalar inşa ettiği, hastane ve üniversiteler kurduğu ve mağdur nüfusu himaye ettiğini ve bunun Cumhurbaşkanlığı yetkililerinin açıklamalarına yansıdığını söyledi. Açıkel, Türkiye Cumhuriyeti vergi mükelleflerinin kaynaklarıyla yaklaşık 10 milyon Suriyeliye hizmet edildiğini söyledi. 
‘Türkiye’nin Dış Sınırları ‘Serbest Terör Bölgesine’ Dönüştürüldü: Bedelini Yurttaşlarımız Hayatlarıyla Ödüyor’
AKP’nin maceracı dış politikası neticesinde, savaş mağduru Suriyelilerin yanı sıra İŞİD ve PKK başta olmak üzere radikal İhvancı terör örgütlerinin eylemlerinde bizzat rol oynamış, muhtelif terör örgütlerinin militanlarının Türkiye’ye giriş yaptığını söyleyen Açıkel, Türkiye’nin Dış Sınırlarının adeta ‘Serbest Terör Bölgesine’ Dönüştürülmesine dikkat çekti. Açıkel şu ifadeleri kullandı: “Bombalı eylemler, roket saldırıları ve suikastlar nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının güvenliği tehlikeye atılmış; toplamda Suriye krizinin başından itibaren yüzlerce sivil ve güvenlik görevlisi yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. 
‘Ortadoğu’nun Cihatçı Çeteleri Türkiye’de Cirit Atıyor; IŞİD Militanları Bile Vatandaşlık Alıyor’
CHP’li Açıkel, Suriye krizinin doğurduğu kontrolsüz göçün, AKP iktidarının uyguladığı denetimsiz açık kapı politikası ve sınır güvenliğindeki zafiyetlerin, Suriyeli cihatçı çete ve terör örgütü mensuplarının rahat bir şekilde Türkiye’de ikamet edebilmesine ve barınabilmesine neden olduğunu söyledi. Cihatçı çetelerin, Türkiye’yi adeta güvenli bir liman olarak gördüğünü ve bu durumun milli güvenliği tehdit ettiğine dikkat çeken Açıkel, “Dünyanın hiçbir önde gelen şehrinde, terör örgütü yöneticilerin ikametgah etmesi ve barınması mümkün değilken, Türkiye’de ise İstanbul’da ve Ankara’da dahi terör örgütlerinin yöneticilerin ikametgah ettiği anlaşılmaktadır.” ifadelerini kullandı. 
İçişleri Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2021 yılı Nisan ayında mal varlıkları dondurulan 365 kişi için yayımlanan listedeki 8 IŞİD militanına dikkat çeken CHP’li Açıkel, “yayınlanan listedeki 8 IŞİD militanın yabancı kökenli olduğu ancak “Vatandaşlık TC” olarak kayıtlara girdiği anlaşılmıştır. Bu durum vatandaşlığa kabul konusundaki güvenlik önlemlerin yetersizliğini göstermektedir” dedi.
‘Suriyeli Göçmenleri Jeopolitik Koz ve Şantaj Aracı Olarak Kullanma Amacı Geri Tepti’ 
AKP’nin, Türkiye’yi AB sınırında göçmenleri tutmakla görevli bir tampon bölgeye dönüştürdüğünü söyleyen CHP’li Açıkel, AKP’nin bu insanlık dramını Avrupa devletlerini tehdit edecek bir koz olarak kullanmayı ve mülteciler üzerinden Suriye siyasetini şekillendirmeyi amaçladığını vurguladı. Açıkel çalışmasında şu ifadelere yer verdi: “AKP’nin Avrupa’ya karşı uygulamaya çalıştığı Göçmen Şantajı geri tepmektedir. Ege ve Akdeniz’de, Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Örgütü Frontex, Yunanistan botlarıyla Suriyeli mültecileri yakalayıp Türkiye’ye geri iade etmektedir. Göçmenleri bir şantaj unsur olarak kullanma çabası, Türkiye’nin yüzyıllardır saygın biçimde sürdürdüğü hariciye diplomasisinin geleneklerine, teamüllerine ve ve itibarına büyük zarar vermektedir.”

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli