CHP ?Lİ YILMAZ´DAN ´SURİYE´ DEĞERLENDİRMESİ

CHP ?Lİ  YILMAZ´DAN ´SURİYE´ DEĞERLENDİRMESİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, "Türkiye´nin Rusya, İran ve Esad yönetimi ile onun etrafındaki diğer güçlerle Suriye´nin bütünlüğü konusunda bir stratejiyi acilen devreye sokması elzemdir" dedi.

TBMM´de basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, El Bab´ta hayatını kaybeden şehitlere Allah´tan rahmet diledi. Yılmaz, Halep´ten muhaliflerin çıkartılmasıyla birlikte Suriye´de denklemin değiştiğine dikkat çekerek, Esad yönetiminin batıda İdlib dışındaki bütün illerin kontrolünü eline geçirdiğini söyledi. "Esasen Suriye iç savaşını belirleyen Halep´teki mücadelede sonlanmış oldu" diyen Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı:

?Hükümet Halep´ten yapılan tahliyelerin başarılı olduğunu anlatmaya çalıştı, Halep´te savaşan hükümetin desteklediği muhalifler yenilmişti. Akabinde Rus Büyükelçisi´ne yapılan alçak saldırı Türkiye´nin elini zayıflattı. Türkiye 5-6 yıldır direttiği tezinden vazgeçti. Suriye´ye yönelik önceliğin rejim değişikliği olmadığı vurgulandı ve terörle mücadele olduğuna işaret edildi. Artık Esed tekrar Esadlaşıyor. Moskova´daki toplantı ile bu tescillenmiştir. AKP artık ABD ile hareket ettiğini belli etmişti. Moskova´daki toplantı ile son vermiş oldu."

Yılmaz şunları kaydetti:

"Suriye´nin toprak bütünlüğünü, egemenliğini esas alan ve sadece mücadelenin terörizme karşı olduğu bir anlayışı esas alınması halinde Suriye´nin toprak bütünlüğü açısından umut ışığı doğurabileceğini düşünüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri´nin Suriye politikasında PYD korumacılığı, PYD´yi IŞİD´e karşı savaştırıp meşrulaştırma ve onu devletleştirecek yapılanmaya sürüklemek dışında bir stratejisinin olmadığını görmüş olduk. Türkiye´nin Rusya, İran ve Esad yönetimi ile onun etrafındaki diğer güçlerle Suriye´nin bütünlüğü konusunda bir stratejiyi acilen devreye sokması elzemdir."


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı