CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL´ÜN YARGILANMASINA BAŞLANIYOR

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL´ÜN YARGILANMASINA BAŞLANIYOR

Cumhuriyet Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, haklarında 2´şer kez müebbet hapis istemiyle açılan davada hakim karşısına çıkıyor.

Soruşturma 92 gün tutuklu kalan iki isim Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararı doğrultusunda tahliye edilmişti.

MİT TIR´larının durdurulması görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin haklarında dava açılan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül´ün yargılanmasına başlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı "müşteki" sıfatıyla yer aldığı dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülecek.

Sanıklar Can Dündar ve Erdem Gül´ün kimlik tespiti ile başlayacak davada daha sonra iddianamenin okunmasına geçilecek. Duruşmada, Başsavcıvekili İrfan Fidan´ın "duruşmaların gizli ve kapalı oturumda yapılması ile dosyanın Selam Tevhid´de Kumpas davası ile birleştirilmesi" yönündeki talepleri de mahkemece değerlendirilecek.

26 KASIM´DA TUTUKLANMIŞLARDI
MİT TIR´larına görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmada, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Erdem Gül 26 Kasım 2015´te tutuklanmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Adana ve Hatay´da MİT´e ait TIR´ların durdurulması olayına geniş olarak yer verilmişti.
TIR´ların Suriye´deki Türkmenlere yardım malzemesi taşıdığı vurgulanan iddianamede, bu TIR´ların FETÖ/ PDY terör örgütü yöneticisi ve üyesi konumundaki şüpheliler tarafından sahte ihbar ve deliller uydurularak durdurulduğu aktarılıyor. Bu eylemi gerçekleştirenlerin amacının Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetini Uluslararası Ceza Mahkemesi´nde "Teröre destek veren ülke" sıfatıyla yargılatmak olduğu anlatılan iddianamede, Can Dündar ve Erdem Gül´ün ise bu amaca hizmet ettiği ileri sürülüyor.

İDDİANAMEDE 2 KEZ MÜEBBET VE 30´AR YILA KADAR HAPİS İSTENDİ
İddianamede, Dündar ve Gül´ün ?Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye cumhuriyeti hükümeti´ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen yada tamamen engellemeye teşebbüs etmek, silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme? suçlarından 1´er kez ağırlaştırılmış müebbet, 1´er kez müebbet ve 20´şer yıldan 30´ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istenmişti.

92 GÜN SONRA TAHLİYE EDİLDİLER
Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan iki gazeteci yerel mahkemeye yaptığı çok sayıda tahliye taleplerinin reddedilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi´ne başvurmuştu. Dündar ve Gül´ün talebini değerlendirmeye alan yüksek mahkeme iki gazetecinin tutuklanmasında ?hak ihlali´ var demişti. Bu kararın ardından Dündar ve Gül, 26 Şubat´ta 92 gündür tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi´nden tahliye edilmişlerdi. 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı