Tarih: 30.12.2022 12:32

Çalışma Bakanı’na İşçi Direnişleri Hakkında Soru Önergesi

Facebook Twitter Linked-in

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları konuyu cevaplanması istemi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e ilettiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

Hatimoğulları , “Astronomik zamlar ve fiyat artışları, yüksek enflasyon karşısında ücretleri eriyen emekçiler, insanca yaşayabilecek oranda ücret artışı talep etmektedir. İşçiler; gelir dağılımındaki adaletsizliğe, kötü çalışma koşullarına, düşük ücretlere, ücretlere yapılan düşük zamlara, işten çıkarmalara karşı Türkiye’nin birçok yerinde direnişe geçmiştir. Tekstilden, metal işçisine; madencilik işçisinden, lojistik işçisine kadar çok çeşitli sektörlerden emekçilerin kendilerine dayatılan sefalet ücretlerine ve enflasyon altındaki zam oranlarına karşı sesi yükselmiştir” dedi.

Hatimoğulları şunları kaydetti:,

”Şanlıurfa TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu’nda Nakliyat İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan, Eskişehir’de bulunan Atışkan Alçı’da, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde faaliyet gösteren Nersoy Tekstil’de, İZBB tarafından hakları gasp edilerek işten çıkarılan, Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Turkuaz tekstilde sendikalaştığı için işten atılan Öz İplik-İş üyesi, Kocaeli Kartonsan fabrikasında, Pulver Kimya’da Petrol İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılmalar nedeniyle, İzmir Torbalı’da bulunan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında faaliyet yürüten Euroserve Hizmetleri AŞ’de, Polyak Madencilik’te, Ağaç AŞ.’de ve Kocaeli Bekaert’de işçilerin direnişleri sürmektedir.

Bu bağlamda; 

1. Birçok şehirde direnişte olan işçilerin taleplerini biliyor musunuz? Yaşanan hak ihlallerini ve işçilerin taleplerini bizzat işçilerden öğrenmek üzere girişiminiz olmuş mudur? 

2. İşçilerin içinde bulunduğumuz ekonomik kriz koşullarında geçim maliyetlerini karşılayabilmek üzere istedikleri zam oranını alabilmeleri için Bakanlığınızca girişimde bulunulmuş mudur?

3. İşçilerin sendikalaştıkları için işten çıkarılmaları konusunda Bakanlığınızın işverenlere dönük yaptırımları var mıdır? Varsa nelerdir? 

4. Sendika üyesi olduğu ya da hak aramak için eylemlerde bulunduğu gerekçesi ile işten çıkartılan işçilerin işe iadelerini sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır?

5. Sendikaya üye olma hakkı başta olmak üzere sendikal haklara dönük yasadışı uygulamaların önüne geçmek için çalışmalarınız var mıdır?

6. Çalışma saatleri ve koşullarının, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri esas alınarak düzenlenmesi ve denetlenmesi için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

7. Kuralsız ve güvencesiz çalışmanın baskın istihdam biçimi halini almış olması ve asgari ücretin çalışanlar için temel ücret haline gelmesi konularında Bakanlığınızın üzerinde çalıştığı düzenlemeler var mıdır?

8. Kimi işyerlerinde işçilerin asgari ücretin altında çalıştırıldığı iddiası araştırılmakta mıdır? Bunu engellemek için önleyici tedbirler alınmakta mıdır? “

(vş)

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —