Biden ve Putin Ukrayna Krizi için bir araya geliyor
DÜNYA 5.12.2021 11:44:00 508 0

Biden ve Putin Ukrayna Krizi için bir araya geliyor

Başkan Joe Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in, Rusya-Ukrayna sınırında gerilimin arttığı bir zamanda Salı günü video konferans yoluyla bir görüşme yapacağı bildirildi

Görüşmeyle ilgili ilk açıklama Kremlin'den geldi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rus Interfaks haber ajansına yaptığı açıklama, görüşme planını doğruladı. Peskov, görüşmenin Salı akşamı yapılacağı bilgisini verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da, Biden'ın 7 Aralık Salı günü Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le güvenli bir video görüşmesi yapacağı, görüşmede stratejik istikrar, siber ve güvenlik konuları dahil ABD-Rusya ilişkileri hakkında bir dizi konu başlığının ele alınacağı belirtildi.

Peskov, görüşmenin ne kadar süreceğine iki liderin karar vereceğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna sınırına asker ve ekipman yığması Batı’da olası bir işgalin işareti olarak görülüyor.

Kremlin, Biden ve Putin’in, görüşmelerinde Ukrayna konusunun yanısıra ikili ilişkileri ve Haziran ayında Cenevre’deki buluşmalarında varılan anlaşmaların uygulanmasını masaya yatıracaklarını kaydetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise, Biden'ın görüşmede, ABD'nin Rus ordusunun Ukrayna sınırındaki faaliyetlerinden duyduğu endişelerin altını çizeceğini aktardı.

Psaki, Biden'ın ayrıca, ABD'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteğini yeniden vurgulayacağını kaydetti.

Biden, Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yla sınırında gerilimi tırmandırmasını “çok çok zor” hale getirecek bir dizi girişimin hazırlığında olduğunu belirtmişti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de Cumartesi yaptığı açıklamada, Washington'un Ukrayna'nın topraklarını korumak için ihtiyacı olan unsurlara sahip olmasını sağlamaya kararlı olduğunu vurguladı.

Ukrayna’nın doğu sınırında yaşanan durum, Moskova’nın komşusunu işgale hazırlandığı yönündeki endişeleri arttırdı. Konu bu hafta yapılan NATO dışişleri bakanları toplantısının da ana gündem maddesiydi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’yı, gerilimin tırmandırmanın bedelinin yüksek olacağı yönünde uyardı.

Moskova ise bu suçlamaları reddediyor ve ABD ile Ukrayna’nın kendilerinin saldırı hazırlığında olabileceğini öne sürüyor.

Washington Post gazetesi de, Amerikan istihbaratının, Rusya’nın gelecek yılın başından itibaren 175 bin askerle Ukrayna’ya karşı farklı cephelerden büyük bir saldırı planladığını tahmin ettiğini yazmıştı. Gazete, ismi açıklanmayan Amerikalı yetkililer ve edindiği bir istihbarat belgesini kaynak olarak göstermişti.

Gazete, belgenin uydu fotoğraflarını içerdiğini ve 70 bin civarında Rus askerinin Ukrayna sınırı yakınındaki dört mevzide konuşlanmakta olduğunu gösterdiğini bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise Rusya’nın Ukrayna’ya karşı “saldırgan eylemler” planladığı yönündeki “kanıtlardan derin endişe duyduğu” açıklamasını yaptı. Pentagon sözcüsü Yarbay Tony Semelroth, Amerikan medyasındaki haberlere ilişkinse bir yorumda bulunmadı.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov da dün, Rusya’nın Ukrayna sınırı yakınında 94 binin üzerinde asker yığdığını söylemişti. Reznikov, bu durumun, Ruslar’ın Ocak ayı sonunda büyük bir askeri operasyona hazırlanıyor olabileceğine işaret ettiğini belirtmişti.

ABD Başkanı Biden ise Beyaz Saray’da gazetecilerin sorusu üzerine, konuyla ilgili olarak Avrupa’daki müttefiklerle ve Ukrayna’yla sürekli temas halinde olduğunu, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın da muhataplarıyla kapsamlı görüşmelerini sürdürdüğünü söylemişti.

Biden, “Yaptığım şey, Sayın Putin'in ilerlemesini ve insanların onun yapacağından endişe duyduğu şeyi yapmasını çok, çok zor hale getirmek için en kapsamlı ve anlamlı olduğuna inandığım inisiyatifler dizisini biraraya getirmek" demiş ancak bu girişimlerin neler olduğuna ilişkin ayrıntı vermemişti.

Diğer taraftan, bölgede gerilimi azaltmayı amaçlayan diplomatik çabalar da devam ediyor. Blinken Perşembe günü İsveç’in Stockholm kentinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba’yla görüşmeler yaptı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de, Kremlin’in Cuma günü Biden-Putin arasında sanal görüşme için hazırlıklar yapıldığı açıklamasının ardından, olası bir görüşmeye ilişkin olarak, “Bu elbette, kavgacı söylemler ve Ukrayna sınırında gözlemlemekte olduğumuz askeri yığınak hakkındaki kaygıları konuşmak açısından bir fırsat olacaktır” demişti.

Rusya Dışişleri Danışmanı Yuri Uşakov da Cuma günü gazetecilere açıklamasında, Putin’in görüşmede Biden’dan, NATO’nun Ukrayna’ya genişlemesini engellemeye dönük garantiler talep edeceğini söyledi.(Kaynak WOA)(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli