BIDEN UKRAYNA KONUSUNDA PUTİN’İ UYARIRKEN  RUS DEVLET BAŞKANI DA NATO’NUN KRİZ’İN SORUMLUSU OLDUĞUNU SÖYLEDİ
DÜNYA 8.12.2021 00:20:00 450 0

BIDEN UKRAYNA KONUSUNDA PUTİN’İ UYARIRKEN  RUS DEVLET BAŞKANI DA NATO’NUN KRİZ’İN SORUMLUSU OLDUĞUNU SÖYLEDİ

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle düzenlenen zirvede bir araya geldi.

 Beyaz Saray'dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Başkan Biden'ın Ukrayna sınırında durumun askeri olarak tırmanması halinde buna güçlü ekonomik adımlarla karşılık verileceğini ilettiği belirtildi.

Vladimir Putin ise  sorumluluğun Rusya’ya yıkmamaları gerektiğini, çünkü Ukrayna topraklarında tehlikeli hareketlerde bulunan ve Rusya sınırlarında savaş potansiyelini giderek artıran tarafın NATO olduğunu kaydetti.

VOA Amerika’nın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Başkan Biden ABD ve Avrupalı müttefiklerimizin Rusya'nın Ukrayna etrafında kuvvetlerini artırması konusundaki derin kaygılarını dile getirdi; durumun askeri olarak tırmandırılması halinde ABD'nin ve Avrupalı müttefiklerinin güçlü ekonomik adımlar ve başka önlemlerle karşılık vereceğini net bir şekilde iletti" ifadeleri kullanıldı.

Gerilimin azaltılması ve diplomasiye dönüş çağrısı

Başkan Biden'ın görüşmede Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği yinelediği, gerilimin azaltılması ve diplomasiye dönülmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Açıklamaya göre her iki lider de ekiplerini sürecin takip edilmesi konusunda görevlendirdi ve ABD'nin de müttefik ve ortaklarıyla birlikte yakın koordinasyon içinde olacağı kaydedildi.

Başkan Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin'in, siber güvenliğe ilişkin başlatılan Stratejik İstikrar konusunda ABD-Rusya diyaloğununun yanısıra İran gibi bölgesel konuları da ele aldıkları belirtildi.

Beyaz Saray'a göre görüşme 2 saat 1 dakika sürdü. Beyaz Saray Twitter'dan görüşmeye ilişkin bir mesaj ve fotoğraf paylaştı.

Paylaşımda, "Başkan Biden Rusya Cumhurbaşkanı Putin'le Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri faaliyetlerine ilişkin kaygılarımız, siber ve bölgesel konular dahil olmak üzere ABD-Rusya ilişkilerinde bir dizi konuyu görüşmek için güvenli hattan görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi" ifadeleri kullanıldı.

Rus haber ajansı RIA'nın haberine göre de ana konu başlığının Ukrayna olduğu görüşme iki saat beş dakika sürdü.

Rusya devlet televizyonu konuya ilişkin haberinde, iki liderin birbirini görüşmenin başında dostane bir şekilde selamladığını bildirdi.

Habere göre ABD Başkanı Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Putin'e bir sonraki görüşmede yüz yüze görüşebilmeyi umduğunu söyledi.

Biden Avrupa liderleriyle görüşecek

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Başkan Biden'ın öğleden sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la görüşmesi planlanıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin genel sekreterinin danışmanı da Reuters'a yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Başkan Biden'ın verdiği desteğe müteşekkir olduğunu belirtti, Rusya'ya bölgesel gerilimin azaltılması için diplomatik araçları kullanması çağrısında bulundu.

Mikhaylo Podolyak Ukrayna'nın çıkarları doğrultusunda somut sonuç elde etmek için Amerikan tarafıyla koordinasyon içinde olmaya devam edeceklerini belirtti.

ABD ve Rusya arasındaki gerilimli konular neler?

ABD Başkanı Joe Biden’ın görüşmede Putin’i Ukrayna’ya karşı olası bir harekat konusunda ciddi biçimde uyarmasının beklendiği belirtilmişti.

Bir operasyon durumunda ABD’nin özellikle Rusya’nın finans sistemine karşı sert yaptırımlar uygulayabileceği ifade ediliyor.

Rusya’nın en büyük bankalarının finans sistemi içerisinde işlemler yapması ve Rus para birimi Ruble’nin ABD Doları ve diğer para birimlerine çevrilmesine yönelik işlemlerin hedef alınabileceği belirtiliyor. Rusya’nın uluslararası para transfer SWIFT sisteminden çıkarılmasının gündeme gelebileceği aktarılıyor.

ABD Başkanı Biden’ın Rusya’ya karşı olası yaptırımlar konusunda Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya gibi Avrupalı ülkelerin de desteğini aldığı biliniyor.

ABD istihbarat birimleri Ocak ayına kadar Putin’in Ukrayna sınırına 175 bin asker göndermeyi planladığını gösteren belgeler yayınladı.

Yetkililer ayrıca, Moskova’nın Ukrayna sınırına askeri yığınak dışında sanal alemde de Ukrayna yönetimini hedef aldığını ve yanıltıcı bilgilerle karalama kampanyaları yürüttüğünü söylüyor.

ABD her ne kadar Ukrayna’ya askeri açıdan destek sağlasa da Rusya’nın olası bir işgali durumunda ABD’nin Ukrayna’ya asker göndermeyeceğine işaret ediliyor.

Kremlin: “Rusya ve ABD’nin, 'diyaloğu ve gerekli temasları sürdürecekleri' görüşü dile getirildi”

Öte yandan SPUTNİK Ajansı internet sitesinde yer alan habere göre, Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleştirilen görüşmenin samimi havada geçtiğini belirtti. Açıklamada, iki ülke liderinin, uluslararası güvenlik ve istikrarın korunması konusunda özel sorumluluğa sahip 'Rusya ve ABD’nin diyaloğu ve gerekli temasları sürdürecekleri' görüşü dile getirildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Görüşmede, 2021 Haziran’da Cenevre’de düzenlenen Rusya-ABD Zirvesi’nin sonuçlarının uygulanması ele alındı. En üst düzeyde varılan anlaşmaların tutarlı bir şekilde uygulanmasının ve ikili ilişkilerin yanı sıra, Rusya ve ABD arasında çıkan diğer sorunlar değerlendirilirken ‘Cenevre ruhunun’ korunmasının önemine dikkat çekildi” ifadesine yer verildi.

Ülkelerinin, 2. Dünya Savaşı sırasındaki müttefik olduğunu anımsatan liderlerin, savaşta verilen kayıpların unutulmaması ve müttefikliğinin, günümüzdeki temaslar kurulurken ve ortak çalışmalar yapılırken örnek olarak hizmet etmesi gerektiğinin altını çizdiği aktarıldı.

Görüşmenin büyük kısmını, Ukrayna’daki kriz ve 2015 Minsk anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili sorunların teşkil ettiğini belirten Kremlin, “Rusya Devlet Başkanı, Kiev’in, Normandiya formatında varılan Minsk anlaşmasını tamamen yok etmeye yönelik yıkıcı politikasını somut örneklerle anlattı ve Kiev’in Donbass’a karşı kışkırtıcı eylemleriyle ilgili büyük tedirginliğini dile getirdi” diye açıkladı.

ABD Başkanı Biden’in de Rus ordu birliklerinin Ukrayna sınırı yakınlarında ‘tehdit edici’ iddia ettiği niteliğini vurguladığı aktarılan açıklamada, Biden’in, gerilimin tırmanması durumunda ülkesinin ve müttefiklerinin uygulamaya koymaya hazır olduğu yaptırımlardan bahsettiği belirtildi.

Vladimir Putin, buna yanıt olarak, sorumluluğun Rusya’ya yıkmamaları gerektiğini, çünkü Ukrayna topraklarında tehlikeli hareketlerde bulunan ve Rusya sınırlarında savaş potansiyelini giderek artıran tarafın NATO olduğunu kaydetti. Putin’in, NATO’nun doğuya genişlemesi ve Rusya’ya komşu ülkelerin topraklarına saldırı silahlarının yerleştirilmesi olasılığını dışlayan güvenilir, hukuki olarak belgelenmiş garantilere büyük ilgi duyduklarını dile getirdiği aktarıldı.

İki ülke liderinin, temsilcilerine bu hassas konularda somut görüşmeler yapma talimatını verecekleri konusunda anlaştığı ifade edildi.

Bilgi güvenliği konusuyla ilgili yürütülen diyalogun önemine de vurgu yapan liderler, siber suçla mücadelede işbirliğini sürdürmeye hazır olduklarını dile getirdi.

İki ülke lideri ayrıca İran nükleer programıyla ilgili görüşmeleri ele aldı. Putin’in, anlaşmanın, başta onaylanan şekliyle tamamen uygulanmasının önemine dikkat çektiği aktarıldı. Kremlin, “Liderler, kasım sonunda Viyana’da yeniden başlayan görüşmelerin yapıcı olacağı ve tüm katılımcılar için uygun çözümler bulmaya yardımcı olacağı umudunu dile getirdi” ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki ilişkilere de değinen Putin ve Biden’in, işbirliğinin halen yetersiz seviyede olduğunu kaydettiği aktarıldı.

Açıklamada, “Bu özellikle, her iki ülkenin, ‘kısıtlanan’ diplomatik misyonlarının yaşadığı zorluklarda kendini gösteriyor. Vladimir Putin, tüm bunların, 5 yıl önce geniş kapsamlı kısıtlamalar, yasaklar ve Rus diplomatları toplu halde sınır dışı etmeleri uygulamaya başlayan Amerikan yönetiminin politikasının sonucu olduğunun, bizim de buna aynı şekilde yanıt vermek zorunda kaldığının altını çizdi. Rusya tarafı, diplomatik misyonlara uygulanan tüm kısıtlamaları sıfırlamayı teklif etti. Bu, ikili ilişkilerin diğer yönlerinin normalleşmesine de hizmet edebilir” dendi.

İki ülke liderinin, uluslararası güvenlik ve istikrarın korunması konusunda özel sorumluluğa sahip Rusya ve ABD’nin diyaloğu ve gerekli temasları sürdürecekleri görüşünü dile getirdiğini belirten Kremlin, “Genel olarak görüşme samimi ve iş niteliğini taşıyordu” diye ekledi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false