Biden Putin
DÜNYA 27.01.2021 10:31:00 489 0

Biden Putin'le görüştü

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden, Putin ile telefon görüşmesinde Navalnıy konusu, seçimlere müdahale iddiası gibi konuları gündeme getirdi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve başlaması sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilk telefon görüşmesini dün gerçekleştirdi.

İkilinin Şubat ayında süresi sona erecek olan ABD ile Rusya arasındaki yürürlükteki son nükleer anlaşma Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (YENİ START) uzatılması konusunu ele aldıkları belirtildi. Putin görüşmenin ardından Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'ya anlaşmanın 5 yıllığına uzatılması kararını sundu.

Kremlin: Putin Biden'ı tebrik etti
Görüşmeyle ilgili Kremlin'den yapılan açıklamada Putin'in Biden'ı ABD Başkanı olarak göreve başlaması dolayısıyla tebrik ettiği, Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin tüm dünyanın çıkarına olduğunu söylediği belirtildi.

Görüşmede Yeni START'ın uzatılması konusunun ele alındığını duyuran Kremlin, önümüzdeki haftalarda tarafların nükleer füze cephaneliklerinin karşılıklı olarak sınırlandırılmasına yönelik anlaşmanın devam etmesi için gerekli prosedürleri tamamlayacağını açıkladı.

Açık Semalar ve İran'la nükleer anlaşma
Kremlin'den yapılan açıklamada Putin ile Biden'ın ayrıca "ABD’nin Açık Semalar Antlaşması'ndan tek taraflı çekilmesi, İran nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Planının korunması sorunu, Ukrayna krizinin çözümü ve Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri nezdinde zirve yapılmasına yönelik girişimi" gibi konuları görüştüğü de belirtildi.

Kremlin görüşmenin “sağduyulu ve açık sözlü bir atmosferde” geçtiğini kaydetti.

Beyaz Saray: Biden endişe duyulan konuları dile getirdi
Görüşmeye dair Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Biden'ın Putin'le görüşmesinde Navalnıy konusunu ve ABD seçimlerine Rusya müdahalesi iddialarıyla ilgili "endişelerini" dile getirdiği belirtildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki düzenlediği basın toplantısında, Biden ile Putin arasındaki görüşmenin ana konusunun ABD'nin Yeni START anlaşmasını 5 yıllığına uzatma niyetini bildirmek olduğunu kaydetti.

Psaki, görüşmenin içeriğine ilişkin, "Biden, Rusya'nın devam eden agresifliği karşısında Ukrayna'nın egemenliğine güçlü bir şekilde destek verdiğini belirtti ve Solar Winds siber saldırısı, Rusya'nın ABD askerlerini öldürmesi için Taliban'a para teklif ettiği iddiaları, 2020 seçimlerine Rus müdahalesi, Aleksey Navalnıy konusu ve Rus güvenlik güçlerinin barışçıl protestoculara müdahalesi gibi endişe duyulan konuları dile getirdi" ifadesini kullandı.

Sözcü Psaki, Biden'ın telefon görüşmesinde "Rusya'nın kötü niyetli eylemlerinin karşılığında ABD'nin ulusal çıkarlarını savunacağını" belirttiğini aktardı.

Kuzey Akım 2 açıklaması
Basın toplantısında Biden'ın Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı projesi konusundaki görüşünün sorulması üzerine, Psaki "Biden, bu projenin Avrupa için kötü olduğunu düşünüyor. Bizden önceki yönetim, Savunma Bütçesi kapsamında bu petrol boru hattına yeni kısıtlamalar getirdi, biz bu kısıtlamaları gözden geçireceğiz. Biden da bu konuyu Avrupalı ortaklarımızla görüşecektir" dedi.
(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli