Tarih: 01.03.2017 14:33

?BARZANİ ?NİN ZİYARETİ, MUHAFAZAKAR KÜRT SEÇMENE DÖNÜK AKP STRATEJİSİNİN BİR PARÇASI?

Facebook Twitter Linked-in

Yılmaz, Barzani´nin daha evvel gerçekleşen Diyarbakır ziyaretini anımsattı ve bu defa da referandum için muhafazakar Kürt seçmenin oylarının hedeflendiğini belirtti.


Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Türkiye´ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım´la görüştü. Görüşmelerde, IŞİD´le mücadele, Musul ve Telafer´in durumu, Rojava peşmergeleri, Kerkük petrolünün taşınmasına ilişkin Irak´ın yürüttüğü girişim, IKBY´nin yeniden gündeme getirdiği bağımsızlık referandumu başta olmak üzere çok sayıda konunun ele alındığı belirtiliyor.

Partinin internet sayfasında yer alan duyuruya göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Barzani ile Ankara´nın son dönemde yoğunlaşan temaslarını ve görüşülen konuları Sputnik´e değerlendirdi.

ROJAVA PEŞMERGELERİ YENİDEN GÜNDEMDE

Basına yansıyan bilgilere göre, Rojava peşmergelerinin Suriye´ye geçişi görüşmelerde bir kez daha ele alındı. Yılmaz, Barzani´nin bölgede ağırlığını artırmak istediğine dikkat çekti.
?Doğrusu şöyle bir mantıkla gidiliyor; Suriye´nin kuzeyindeki PYD yapısı, PKK ile olan organik bağı nedeniyle Barzani yönetimine bir alternatif olarak değerlendiriliyor. Barzani hiç şüphesiz bundan rahatsız. Türkiye´ de PKK´nın bir Suriye kolu olması nedeniyle bu yapıdan rahatsız. Dolayısıyla, AKP yönetimi ile Barzani arasında bu noktada bir uzlaşma bir eğilimi var. Kuzey Suriye´de PKK değil, Barzani´ye bağlı unsurların daha güçlenmesi, bunun da bir yansıması olarak o bölgede PKK´nın Suriye kolunun değil, Barzani´ye bağlı peşmergelerin daha etkin ve hakim olması gibi bir yola gidildiği anlaşılıyor."
Yılmaz, konunun yeniden gündeme gelmesinin son dönemdeki gelişmelerle değil, PKK´nın Irak Sincar´daki ve Suriye´deki varlığından duyulan rahatsızlıkla ilgili olduğuna işaret etti.
Suriye´de Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelere ?´Rojava peşmergeleri´´ olarak adlandırılan, yaklaşık 7 bin kişilik gücün konuşlandırılması daha önce de gündeme gelmişti. Ancak PYD, Barzani ve Ankara´nın yardımıyla kurulan Rojava peşmergelerinin Suriye´ye geçişine izin vermemişti.

MUHAFAZAKAR KÜRT OYLARINI ALMA STRATEJİSİ

Barzani´nin ziyareti, IKBY´nin bağımsızlık referandumu talebini yinelediği ve destek istediği bir döneme de denk geldi. Barzani´nin gelişi nedeniyle Atatürk Havalimanı´nda ilk kez IKBY bayrağı göndere çekildi. Yılmaz, bu adımın IKBY´nin bağımsızlık talepleriyle ilişkili olmaktan çok, başkanlık referandumu öncesinde Türkiye´deki muhafazakar Kürt oylarını hedeflediği değerlendirmesinde bulundu.
"Biz (CHP) Irak´ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz ve korunması gerektiğine inanıyoruz. Irak´ın parçalanmasının bölgede ciddi bir istikrarsızlık yaratacağını ve dengeleri sarsılacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte, Irak Anayasasına göre, Bölgesel Kürt Yönetimiyle ilişkilerimizin de Irak´ın toprak bütünlüğü parçalamadan geliştirilmesini arzu ediyoruz. Bayrak meselesinin bağımsızlıktan ziyade, sanki referandum öncesi Doğu ve Güneydoğu´daki muhafazakar Kürt oylarının sandıkta AKP lehine çevrilmesi gibi bir stratejinin ürünü olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada, bayrak konusu iç politikaya malzeme yapılıyor. Maalesef, AKP bunu daha önce de kullandı. Özellikle barış süreci dedikleri süreçte Barzani Diyarbakır´a getirilmişti ve akabinde de yine seçimlere gidilmişti. O dönemde de, her seçim öncesi Barzani faktörünün özellikle Doğu ve Güneydoğu´da AKP tarafından seçim için kullanıldığını biliyoruz."

?´AKP İÇİNDE IRAK VE SURİYE POLİTİKALARINI YANLIŞ BULANLAR VAR´´

IKBY´nin bağımsızlığı konusunda hükümetin kafasının karışık olduğunu savunan Yılmaz, "Irak´ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz? diyen Ankara´nın bir taraftan da bu bütünlüğü ihlal edecek şekilde, IKBY´nin bağımsızlık talebini destekliyor gibi görüntü verdiğini belirtti. 
Yılmaz, ?Esasen olaya baktığınız zaman AKP´nin uygulamış olduğu Irak politikası baştan aşağı hep yanlış oldu. Zaten AKP içerisindeki pek çok çevre, bu politikanın yanlış olduğunu kabul ediyor, sadece sesli bir şekilde bunu dillendiremiyorlar. Keza Suriye politikasının da Irak´tan çok farklı olmadığını, orada da bir başarısızlık olduğunu biliyoruz? dedi. Ankara´nın Bağdat ile Erbil´de verdiği mesajların birbiriyle örtüşmediğini vurgulayan Yılmaz ?AKP samimi durmuyor? ifadesini kullandı.

BAŞİKA´DAKİ AMAÇ SORU İŞARETLERİ YARATIYOR

Barzani´nin ziyareti sırasında, Bağdat ile Ankara arasında gerilime neden olan Başika Kampında askeri hareketlilik yaşandı. Askeri birliklerin yer değiştirdiği belirtilirken, Yılmaz Başika´daki askeri varlığını amacına dair soru işaretleri olduğuna dikkat çekti. IKBY´ye toprak kazandırmanın, Türkiye´nin görevi olmadığını vurgulayan Yılmaz şunları ekledi:
"Başika´da askerlerin bulunması, IŞİD´in o bölgeden kovulmasına yardımcı olmak, bunun için yerel kuvvetleri eğitmek ve Musul´un kurtarılması için onları orada kullanmak olarak açıklanmıştı. Ama Başika Kampına baktığımız zaman, orada bizim eğittiğimiz peşmerge, Musul´un pek çok ilçesini aldı, kontrolü sağladı ve Bölgesel Kürt Yönetimine kattı. Musul´un kurtarılan bölgelerine baktığımız zaman IKYB neredeyse Dicle nehrinin doğu yakasından dibine dayandı.Keza, Irak yönetimi de Musul´un batı yakasından dibine geldi ve orada kontrolü sağladı.Bu tabloda somut bir kazancı olmayan tek ülke Türkiye oldu. Irak´ın Arap unsurlarıyla da bir sınırımız kalmadı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —