Bağışıklık sisteminin sağlam olması için uyku gerekli
SAĞLIK 16.02.2021 10:39:00 672 0

Bağışıklık sisteminin sağlam olması için uyku gerekli

Pandemi döneminde bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmek için gece uykusunu almanın önemini vurgulayan uzmanlar, iyi bir gece uykusu tavsiyesinde bulunuyor

Evden çalışmanın birçok alışkanlığı değiştirdiğine dikkat çeken uzmanlar, gece uykusunun sağlıklı bir şekilde alınabilmesi için gündüzleri en fazla bir saat uyunması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlara göre,  akşam ağır yemekten kaçınılmalı, uykuya rahat dalmak için en az birkaç saat önce tüm işler bırakılmalı.

 Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, pandemi sürecinde bağışılık için çok önem taşıyan gece uykusu konusunda önemli bilgiler paylaştı.

İdeal gece uykusu bölünmemeli

 İdeal uyku süresinin kişiden kişiye farklılaşacağını söyleyen Prof. Dr. Barış Metin, normal insan uykusunun 6 ile 12 saat arası değişebileceğini kaydetti. İdeal uyku süresinden söz edilemeyeceğini  ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Ancak ideal uykuda kişinin sabah dinlenmiş uyanması ve gece uykusunun bölünmemesi gerekir” uyarısında bulundu.

 Gece uykuya dalma problemi varsa gündüz uykusu kesilmeli

 Fizyolojik olarak öğlen 12 sularında uykumuzun geldiğini aktaran Prof. Dr. Barış Metin, bu anda bir saati geçmeyen bir kestirme yapmanın fizyolojik kabul edildiğini ifade etti. Birçok ülkede sieasta adında uyku izinleri olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Barış Metin ancak bir saati geçen ve öğleden sonraya yayılan uykuların gece uykusunu bozacağı için zararlı olduğunu vurguladı.

“Gece uykuya dalma problemi varsa öncelikle gündüz uykusu kesilmelidir” diyen Prof. Dr. Barış Metin, “Kişi gündüz uyku ihtiyacını aldığı için gece uyuyamayabilir. Özellikle 70 üstü yaşlı bireylerde, uyku ihtiyacı kısa olduğundan gündüz uyunması gece uykusunu kısıtlayabiliyor” diye konuştu.

Uykudan birkaç saat önce işle uğraşmayı bırakın

 Stres kaynaklı uyku bozukluklarının çok görüldüğünü aktaran Prof. Dr. Barış Metin, genelde aşırı stresin kendini uykuya dalamama olarak gösterdiğini kaydetti.

Aşırı stresli bireylerde kaygı bozukluğunun da oldukça sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Barış Metin şöyle devam etti: “İş ve yaşam içerisinde aşırı stres yaşayan bireylerin uykuya dalmadan birkaç saat önce işle uğraşmayı kesmeleri, e-posta, sosyal medya gibi stresli olaylar hakkında bilgi veren uygulamalardan uzak durmaları önerilir.”

Bağışıklık sisteminin etkin çalışması için gece uykusunun çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Barış Metin, özellikle korona salgını döneminde bağışıklık sisteminin sağlam olması için iyi bir uykuyla desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Evden çalışma uyku alışkanlıklarını da değiştirdi…

Gündüz uyumanın, gece uykusuna engel olmamak kaydıyla yapılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Barış Metin, “En sık gördüğümüz uyku problemi gece uyuyamamak. Bunun en önemli nedeni olarak sabah geç saatte uyanmak karşımıza çıkıyor. Evden çalışma birçok alışkanlığımızı değiştirdi. İnsanlar gece geç yatıp sabah geç uyanmaya başladılar. İkinci en önemli sıkıntı kaygıya bağlı uykuya dalma güçlüğüdür” dedi.

Uyku hijyeni için bu tavsiyelere kulak verin

Prof. Dr. Barış Metin uykunun kaçmaması için tavsiyelerini de şöyle sıraladı: “Uyku hijyeni dediğimiz kurallara dikkat etmek gerekli. Bunlar akşam yemekten sonra uyarıcı çay kahve içmemek, akşam yemeğinde ağır yememek, akşam uyumadan önce atıştırma yapmamak, yatakta tablet telefon gibi cihazları kullanmamak olarak sıralanabilir.” (CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli