Ayhan Barut
GÜNDEM 11.08.2022 09:17:00 682 0

Ayhan Barut'tan 'promosyon' çağrısı Banka promosyonları Meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, yüksek enflasyon ve alım gücünün düşüşü nedeniyle kamuda çalışan işçi ve emekçiler ile emeklilere ödenen banka promosyonlarının komik düzeylere gerilediğini söyledi.

Uzun yılları kapsayan promosyon sözleşmelerinin acilen revize edilerek günün şartlarına uygun biçimde yenilenmesini isteyen Barut, iktidarı acil adım atmaya çağırdı.
"GENELGE ESAS ALINIYOR"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Herkesin bildiği üzere kamu işçileri, emekçileri ve emeklilerimiz, maaşlarını bankalar üzerinden almakta ve anlaşma yapılan bankalar yatırılan maaşlar karşılığında emekçi ve emeklilerimize çeşitli düzeylere 'promosyon' ödemesi yapmaktadır. Promosyon tutarları iktidarın çıkardığı bir genelge esas alınarak sözleşme ile belirlenmektedir" dedi.
"SERMAYEYE YAPILANI EMEKÇİ VE EMEKLİLER İÇİN DE YAPIN"
Promosyonlarla ilgili sözleşmeye esas alınan genelde geçmiş dönemde bir takım düzenlemeler yapıldığını anımsatan Barut, şöyle devam etti:
"Ancak ülkemizde son dönemde fahiş oranda yükselen enflasyon oranı, derinden hissettiğimiz ekonomik kriz ortamı emekçi ve emeklilerimizin satın alma gücü çok geriye düşmüştür. Haziran 2021 öncesi bir çok ilde 3-5 yıllığına imzalanan banka promosyon sözleşmeleri ile emekçilerin eline 3-5 bin lira arası ek bir gelir geçmişti. Ancak yeni dönemde yapılan banka promosyon sözleşmelerinde bu rakam 25-30 bin liraya kadar çıkmaktadır. Özellikle 2021 yılı ve öncesinde 3 ile 5 yıllık promosyon sözleşmesi yapılan işyerlerinde çalışan emekçiler, ciddi hak kaybına ve eşitsiz bir uygulamaya maruz kalmışlardır. Örneğin Adana'da ve Türkiye'nin her yerinde emniyet teşkilatında çalışan polislerimiz 14000 lira tutarında maaş alırken promosyon ödemeleri 3 yıllığına sadece 3600 lira olarak kalmıştır. Bu kabul edilemez bir durumdur. Çeşitli sektörlerde ve özellikle sermaye kesimlerine karşı devlet tarafından satın alınan her türlü mal ve hizmetle ilgili sözleşme olsun ya da olmasın enflasyon farkı ödemesi yapıldığını biliyoruz. Ekonomik kriz koşullarında sermaye için atılan bu adımların kamu işçi ve emekçileri ile emeklilerimiz için de yapılmasını, banka promosyon sözleşmeleri için adım atılmasını beklemekteyiz."
"ESKİ SÖZLEŞMELER FESHEDİLSİN"
Banka promosyonlarıyla ilgili iktidarı göreve çağıran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bankaya yatan maaşlarda enflasyon nedeniyle artışlar olurken, eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonların komik düzeyde kalması vicdanları yaralamakta, haksızlığa neden olmaktadır. Promosyon sözleşmelerinin 3 yıl gibi uzun sürelerle imzalanması ve enflasyona göre ayarlanmaması nedeniyle çalışanların ve emeklilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesini bekliyoruz. Mevcut promosyon sözleşmelerinin iptal edilerek değişen şartlara uyum sağlayacak şekilde yenilenmesini talep ediyoruz. Kamu kurumlarının ilgili bankalardan revizyon talep etmesini, bunun yapılmaması durumunda sözleşmelerin idare tarafından feshedilerek yeni adım atılmasını arzu ediyoruz. İktidarın promosyon konusunda karar açıklamasını, promosyon sözleşmelerinin adil biçimde yenilemesini sağlamasını talep ediyoruz."
"SÖZLEŞMELER YENİLENECEK Mİ?"

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt verilmesi istendi;
"1- Kamu emekçileri, işçileri ve emekliler için banka promosyonlarıyla ilgili adım atacak mısınız?
2- Promosyon sözleşmelerinin yenilenmesi için merkezi bir karar alıp kamuya duyuru yapacak mısınız?
3- Promosyon sözleşmelerinin 3 yıl gibi uzun sürelerle imzalanması ve enflasyona göre ayarlanmaması nedeniyle çalışanların ve emeklilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için bir düzenleme yapacak mısınız?
4- Kamu kurumlarının promosyon sözleşmesiyle ilgili bankalardan revizyon talep etmesini, bunun yapılmaması durumunda sözleşmelerin idare tarafından feshedilerek yeni ihale açılmasıyla ilgili bir uygulamanız olacak mı?"(Fİ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Gaziantep'te Gezilmesi Gereken Tarihi Mekanlar

30 Ağustos coşkusu Çukurova’da yaşandı

TMMOB İKK,‘Ülkede, Bölgede, Dünyada Barış’ Her Zaman Şiarımız Olacaktır"

ÇGC,‘Bağımsızlık tutkumuz hiç bitmeyecek’

Prof. Dr. Süleyman İrvan:“Basılı gazeteciliğin bittiğini ilan etmek durumundayız”

“30 AĞUSTOS; DÜŞMAN DEVLETLERE ŞAPKA ÇIKARTTIRAN BÜYÜK ZAFER”

TGF "30 Ağustos, Türk Milleti için varlık nedenidir"

ÇGC,“Hür doğup hür yaşamak çok önemli”

30 AĞUSTOS ZAFERİNİ KAZANAN BAŞKOMUTAN DEMOKRATTIR; O'NUN CUMHURİYETİNİ YIKMAK İSTEYENLERİN DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ YOKTUR

ÇYDD Türkiye Cumhuriyeti'nin 100., Büyük Taarruz'un 101. yılını Afyonkarahisar'da Kutladı

ULUSAL VE YEREL MEDYADA ZAFER BAYRAMI SERGİSİ DÜZENLENİYOR

26-30 AĞUSTOS 1922 BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ:KUTSAL SAVAŞ

Ankara'dan Uçakla Günübirlik Ziyaret Edebileceğiniz Şehirler

KAYMAKAM ATAMALARI GERÇEKLEŞTİ

ÇYDD'DEN AFYON BULUŞMASI

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan deprem açıklaması

JMO’dan “17 Ağustos 1999 Depremi” Açıklaması

ÇGC’de kaynaşma yemeği

TGC: "Gazetecilik tutukluluk nedeni olmaktan çıkarılmalıdır"

ADANA BAROSU’NDAN ‘HAK İHLALİ’ İDDİASI

Enerjisa Enerji ve TEMSA’nın Oyungezer Otobüsü Deprem Bölgesinde

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli