Tarih: 07.12.2017 15:22

ATİNA´DA ?LOZAN´I GÜNCELLEME´ TARTIŞMASI

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopulos ile ortak açıklama yaptı. İki lider de Lozan konusunda fikirlerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak için Atina´da. Erdoğan´ın ziyareti, Yunanistan´a 65 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret özelliği taşıyor. Erdoğan, ziyaretinde ilk olarak görüştüğü Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile beraber açıklama yaptı.

Erdoğan Lozan´ın Atatürk ve İnönü´nün döneminde yapıldığını hatırlatarak, "İki ulusun ulusal toprakların sınırlarını çizen, muğlak bölge sınırları taşımayan bir anlaşma" diyen Yunan mevkidaşına, "Lozan konusunda zannediyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var" dedi ve  bir soru üzerine de, "Siyaset hukukunda anlaşmaların güncellenmesi diye bir şey vardır ve biz bunu yapmasını iyi biliyoruz" ifadesini kullandı.

´LOZAN, REFORM EDİLECEK BİR ANLAŞMA DEĞİL´?

Pavlopulos, ortak açıklamada Erdoğan´ın ziyareti öncesi gündeme getirdiği ´Lozan Anlaşması´nda güncelleme´ konusu ile ilgili olarak "Lozan´ın reform edilecek bir anlaşma olduğuna inanmıyoruz. Tartışılacak bir sözleşme değil" dedi.

´BU ZİYARETİN AB AÇISINDAN ÖNEME SAHİP OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ´

Pavlopulos´un açıklamalarından satırbaşları şöyle:

´TÜRKİYE-YUNANİSTAN ARASINDAKİ KÖPRÜ DAHA DA GÜÇLENMELİ´

Biz Yunanistan ve Türkiye olarak işbirliği köprüsünü inşa etme aşamasındayız. Ve bu inşa, bu köprü daha da güçlendirilmeli. Bu köprü var olan bir köprüdür, daha da güçlendirilecektir ziyaretiniz sayesinde. Bu hedefe ulaşabilmek için Yunanistan açısından tüm ulusal hukuk noktalarını tam yerinde bir saygı göstererek ulaşabileceğimize inanıyorum. Bu tabi Avrupa müktesebatını da içeren yazılı sözleşmelerle belirlenen ulusal hukuka saygı bu ilişkilerin çok önemli bir hususu olduğuna inanıyorum. Bildiğiniz gibi tarihi bir ziyaret mahiyeti taşıyan başka bir ziyaret Atatürk ve İnönü zamanında yapılmış bir anlaşmadan bahsetmek istiyorum ve bu da hepimizin bildiği gibi Lozan anlaşmasıdır.

LOZAN ANLAŞMASI TARTIŞMASI

ERDOĞAN: ?LOZAN´DA HALA ANLAŞILMAYAN BAZI İNCELİKLER VAR?

Pavlopulos´dan sonra konuşan Erdoğan´ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Erdoğan Lozan´la ilgili ne söylemişti?

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —