ATB, “Tarımsal destekler 3 katına çıkarılmalı”
TARIM 27.04.2022 10:09:00 2291 0

ATB, “Tarımsal destekler 3 katına çıkarılmalı”

Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, “Tarım ürünlerinde üretenin de tükenin de mutlu olması gerekir. Bunun için bakanlık üretene desteği 3 kat arttırmalıdır” dedi.

  BAĞIŞ, “TARIM, EKONOMİK BİR SEKTÖRDEN ÖTE SOSYAL BİR SEKTÖRDÜR”

Adana Ticaret Borsası Nisan Ayı Olağan Meclis toplantısı Meclis Başkanı Osman Bağış başkanlığında gerçekleşti. Pandemi ve Rusya – Ukrayna Savaşı gibi etkenlerin küresel çevrede gıda kıtlığını gün yüzüne çıkardığını ifade eden Başkan Bağış, “Ülkemizde de çiftçi sayısının azalmasından dolayı; tarımın ve üretimin desteklenmesi, istihdamın arttırılması gerçeği ortaya çıkmıştır. Bugün her çiftçisi üretmek istiyor ama bunun için ciddi destek gerekiyor. Ülkemizde üretim tam manasıyla yapılırsa hem doyacağız hemde doyuracağız. Açlık ve kıtlık olmayacaktır. Milli seferberlik ruhuyla çalışarak, üretim planlaması yaparak 5-10 yıl sonra dünyanın konuşacağı Türkiye Modeli çıkarabiliriz. Bizim toprağımız, suyumuz, güneşimiz ve çalışkan genç bir potansiyelimiz var. Tarımda yeni planlamalar yapılmalı, Ulusal Tarım Politikası güncelleştirilmeli, uzmanların fikirleri ve uygulamaları mutlaka değerlendirilmelidir” dedi.

 

BİLGİÇ, “ALIM GÜCÜMÜZ DÜŞTÜKÇE DÜŞÜYOR”

2 yıldır devam eden Kovid-19 salgınının insanların alım gücünü düşürdüğünü belirten Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç ise ise yaptığı aylık değerlendirme de “2022 Yılı Şubat ayı sonlarında da başlayan Rusya – Ukrayna Savaşı ile de millet olarak ekonominin olumsuz yansımalarını iyice hissetmeye başladık. Tarım ürünlerinde yaşanan sıkıntılar; ne üreteni mutlu ediyor, nede tüketicide memnuniyet hissettiriyor. Her sektörde olduğu gibi tarım ürünlerinde üretim için kullanılan girdilerdeki fiyatlarla başedebilmek imkansız hale geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı tarımsal destekler için verdiği 29 milyar TL destek için teşekkür ediyoruz. Ancak sürdürülebilir üretim için bu desteklerin 3 kat artması 80 milyar TL’nin altında olmaması gerekir. Bu artış olursa hem üretimimiz artar hemde tüketicimiz en temel hakkı olan sağlıklı ve erişilebilir beslenme hakkına imkanı ölçüsünde kavuşur.”

Adana’nın turfanda ürünlerde hasat dönemine girdiğini de hatırlatan Başkan Bilgiç, “Soğan, patates, çilek, karpuz ve buğday hasatları peş peşe devam ederek ekonomimize olumlu katkılar sağlayacağı inancındayım. Hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmemizi diliyorum. Ayrıca Beyaz Altın Pamuğumuz ilimiz ve bölgemizde ekim sürecinin sonuna doğru gelinmiştir. Pamuk üretimimizinde eski güzel günlere dönmesi arzumuzdur. Ülkemiz ve bilhassa bölgemiz için büyük bir şans olarak gördüğüm Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci’den tarım, gıda ve hayvancılık konusunda üretene direk yansıyacak, tüketiciyede fayda sağlayacak yeni politikalar geliştirmesini umutla bekliyoruz. Bunun için ATB olarak bize düşen görevlere hazır olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyorum.” diye konuşan Başkan Bilgiç, idrak edilecek Kadir Gecesinin ve Ramazan Bayramının tüm insanlık aleminin sağlık, huzur ve mutluluk içerinde geçirilmesi dileğinde bulundu.

Konuşmaların ardından ATB meclis gündem maddelerine geçildi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Bilgiç, “Çiftçi tarımdan uzaklaştırılmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır”

"2023 YILI TMO MISIR ALIM FİYATI YENİDEN REVİZE EDİLMELİDİR"

TZOB,”Mısır Piyasasında fiyatlar geçen yılın da gerisinde seyrediyor”

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 9,4 TL/KG OLMALI

TURUNÇGİLDE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNE KARŞI SIFIR TOLERANSLI MÜCADELE

TZOB,“ÜLKEMİZİN TARIM ENVANTERİ HAZIRLANMALIDIR”

Mısır Üreticisinin Fiyat Beklentisi: 7.30 TL

“Gelecek Tarımda Herkes Bir Arada”

ATB, "DIŞA BAĞIMLILIK BİR FELAKETTİR"

Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Araç Kullanımı Artacak

Ceyhanlı Üreticilere Planlı Üretim Modeli Anlatıldı

Gümüldür çiftçisi İyi Tarım Uygulamalarıyla katma değer üretmeye devam ediyor

TZOB, “Aşırı sıcaklar tarımsal üretim üzerinde tehdit oluşturuyor”

“ANIZ YAKMAK TOPRAĞI VERİMSİZLEŞTİRİR”

TZOB, “ÜRETİCİLERİMİZ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI”

İthal ayçiçeği stokları doldurdu, yerli üretici kaygılı

TZOB, “ BAĞ-KUR’LU ÇİFTÇİ SAYISI DÜŞTÜ”

SÜT ÜRETİCİLERİ ZAM BEKLİYOR

TZOB,“TMO çiftçilerimizi mağdur etmemelidir”

Adana'da Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Sürüyor

TMO hububatın satış fiyatını açıkladı

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli