Tarih: 02.01.2021 12:47

Aşıya rağmen koronavirüsün yeni yılda düşüşe geçeceğine dair hiçbir belirti yok

Facebook Twitter Linked-in

ABD’de 356 bin 445 can kaybının kaydedilmesine neden olan koronavirüs salgınının yeni yılda düşüşe geçeceğine dair hiçbir belirti bulunmuyor.

AFP’nin haberine göre, salgın hızının artış gösterdiği ABD’de 9 Kasım’da 10 milyon, geçtiğimiz Pazar günü ise 19 milyon vaka sınırı aşıldı.

Salgının bu derece hızlı yayılmasına neden olan ise, yetkililerin defalarca tekrarladığı evde kalma çağrılarına rağmen milyonlarca ABD’linin aileleriyle bir araya gelerek Şükran Günü ve yılbaşı kutlamaları düzenlemeleriydi.

ABD'de lojistik zorluklar ve hastane kapasitelerinin tükenmesi dolayısıyla aşılama kampanyalarının yavaş ilerlemesi nedeniyle hastalığın nihayet ortadan kalkacağına dair umutlar ise zayıfladı.

Başkan Donald Trump yönetimi Aralık ayı sonu itibariyle 20 milyon kişinin aşı olacağını beklerken bu sayı 2,8 milyon ile sınırlı kaldı.

Hızı artırma hedefini dile getiren Seçilmiş Başkan Joe Biden ise gecikmeyi kınadı. 20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Biden, dün yaptığı açıklamada, “Açık konuşmak gerekirse, Biden ile Harris yönetimi aşılama yönündeki hiçbir çabadan kaçınmayacaktır. Her zamankinden daha iyimserim. Dünyanın en etkili takımlarına sahibiz” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da ise, Alman doktorlar aşılamada sağlık ekiplerine öncelik verilmemesini kınarken, Fransa'da ise kampanyanın yavaş ilerlediği öne sürülüyor.

Sıkıntılardan biri de, Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi için talep ettiği aşı sayısının nispeten düşük olması. Nitekim sözleşmenin imzalanması Kasım ayına kadar ertelenmiş, bu sırada diğer birçok ülke çoktan anlaşma yapmıştı.

Almanya merkezli BioNTech, ‘eksikliği’ kapamak için Pfizer ile ortak geliştirdiği aşı üretimini yoğunlaştırmayı planladığını bildirdi.

Dünya genelinde 84 milyon koronavirüs vakası, 1 milyon 836 bin can kaybı kaydedildi.

Bu yıl buruk kalan yeni yıl kutlamaları ise online ortama kaydı. Fransa'da uygulanan sokağa çıkma yasağı, bazı gizli akşam eğlenceleri dışında genel olarak uygulandı. Bu eğlencelerden öne çıkan ise Fransa'nın dört bir yanından yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığı büyük kutlamaydı.

Yılbaşında genellikle insanlarla dolu olan Times Square’in bulunduğu New York'taki Manhattan ıssızdı. Brezilya ise dünyanın en kapsamlı yeni yıl kutlamaları olan yıllık Rio de Janeiro kutlamalarını iptal etti.

Alınan tüm önlemlere rağmen, yılbaşının ardından birçok ülkede vaka sayılarının artacağından korkuluyor. Gerçekleştirdiği yeni yıl konuşmasında salgının ikinci dalgasının ülkeyi sert bir şekilde etkilediğini itiraf eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Maalesef salgın henüz tam olarak ortadan kalkmadı. Mücadele hız kesmeden devam ediyor” ifadelerine başvurdu.

Aşı sayesinde 2021 yılına dair umutlarını dile getiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, aynı zamanda yılın ilk aylarının zor olacağı, salgının etkilerinin en azından bahara kadar devam edeceği uyarısında bulundu.

Gece sokağa çıkma yasağı başlangıç saatinin 20.00'den 18.00'e geri çekileceğini duyuran Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, “Virüs Fransa'da yayılmaya devam ediyor. Ancak hızı, bölgeler arası değişiklik gösteriyor” açıklamalarında bulundu.

İngiltere'de ortaya çıkan ve daha hızlı yayıldığı düşünülen koronavirüsün mutasyona uğramış yeni türünün dünya genelinde yayılmaya devam ediyor olması ise endişeleri artırıyor.

Mutasyona uğramış virüsün ilk vakaları bu hafta ABD’de, özellikle Colorado, Kaliforniya ve Florida eyaletlerinde kaydedildi. Ancak ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, bu gelişmenin şaşırtıcı veya endişe verici olmadığını, muhtemelen diğer eyaletlere de ulaştığını vurguladı.

Türkiye Sağlık Bakanı Fahreddin Koca ise dün yaptığı açıklamada, “İngiltere kaynaklı mutasyon sebebiyle yapılan incelemelerde bu ülkeden yurda giriş yapan 15 kişide mutasyonlu virüs tespit edilmiş ve kontrol altına alınmıştır. İngiltere’den yurda girişler geçici olarak tamamen durdurulmuştur” dedi.(Kaynak Şarku'l Avsat)(CO)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —