AŞIRI KİLO EKLEM HASTALIKLARINA YOL AÇIYOR
SAĞLIK 18.03.2021 11:20:00 795 0

AŞIRI KİLO EKLEM HASTALIKLARINA YOL AÇIYOR

Modern çağın en önemli problemleri arasında yer alan hareketsiz yaşam tarzı ve yanlış beslenme alışkanlıkları ise aşırı kiloyu beraberinde getiriyor. Aşırı kilonun da birçok ciddi sağlık sorununa yol açtığı biliniyor.

Biyomekanik olarak insan vücudunda meydana gelen 1 kg’lık artış, dizlere 5 kg’lık yük artışı olarak yansıyor. Bu nedenle kilo ile eklem hastalıkları arasında güçlü bir bağlantı bulunuyor. “Artroz” adı verilen ve halk arasında kireçlenme veya eklem aşınması olarak bilinen hastalığında kilo ile doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Tuhanioğlu,“İlerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artan bu hastalıkkadınlarıerkeklerden daha çok etkiler.Kilonun eklemler üzerindeki olumsuz etkisi ise en çok diz eklemlerinde kendini hissettirir.Aşırı yük önce eklem kıkırdaklarını harap eder. Kıkırdakların tahrip olmasıyla eklemi oluşturan kemikler de olumsuz etkilenir ve ağrılı deformasyonlar ortaya çıkar” diyor.

Tedbir önceden alınmalı

Artroz tedavisinde var olan kıkırdak hasarını onaracak herhangi bir ilacın olmadığını ifade eden Doç. Dr. Tuhanioğlu,“Bu amaca yönelik olarak çeşitli merkezlerde kullanılan PRP ve kök hücre gibi uygulamaları destekleyen bilimsel çalışmaların sayısı kısıtlıdır. Kıkırdak yıkımını önleyen ya da kıkırdak yapımını sağlayan oral ilaçlardan zaman zaman iyi sonuçlar alınsa da bu konuda da maalesef yeterli bilimsel veri yoktur.Bu nedenle hasar oluşmadan alınacak hayat tarzına yönelik önlemler büyük önem taşır.Hastalara ağrı kesici ve kıkırdak koruyucu ilaçlarla beraber kilo verme,düzenli spor/egzersiz önerilir. Fizik tedavi, özellikle 2. ve 3. evre hastalarda faydalı olabilir. Merdiven çıkmak ve engebeli yolda yürümek gibi aktivitelerden ise mümkün olduğuncakaçınmak,dizi 90 dereceden fazla bükecek hareketlerden uzak durmak önemlidir” diyerek hastaların eğer kullanıyorlarsa sigara tüketimine son vermelerinde yarar olduğunuda sözlerine ekliyor.

Cerrahi tedaviler ön planda

İlaç,kilo verme,egzersiz,fizik tedavi gibi uygulamalardan fayda göremeyen hastalarda hastalığın evresi ve kişisel özellikler (yaş,kilo,aktivite düzeyi vb.) göz önüne alınarak artroskopik cerrahi(kapalı ameliyat), kıkırdak uyarma uygulamaları, kemikteki deformitelerin düzeltilmesi ile ekleme binen yük miktarınınazaltılması(osteotomiler) ve protez gibi uygulamalarıngündeme gelebileceğini anlatan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Tuhanioğlu, “Bu noktada kilo verme,yaşam tarzını yeniden düzenleme, kas güçlendirici egzersiz ve rehabilitasyon uygulamalarının hastalığın gidişatını etkileyen önemli faktörler olduğu akıldan çıkartılmamalıdır” diyor.(CO)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

ALZHEIMER’IN 10 ERKEN SİNYALİ!

Her 20 yaş dişi çekilmek zorunda değil, ama…

ANİDEN SİNİRLENME ŞEKER HASTALIĞI BELİRTİSİ OLABİLİR !

YEMEKTEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT !

Tozlu ortam farenjit riskini arttırıyor

AŞIRI C VİTAMİNİ VE PROTEİN BÖBREK TAŞINA YOL AÇIYOR

Uyku sorunlarının en yaygını: İnsomnia

“Çocukların ne derdi var ki diş gıcırdatsın” demeyin!

Adana yeni bir kültür sanat merkezi kazanıyor

DİZ KİREÇLENMESİNİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

PIERCING YAPTIRACAKLARA KÖTÜ HABER: ALERJİK REAKSİYONLARA YOL AÇABİLİR!

Dünya Doktorları: "İnsani Yardım Çalışanlarına Daha İyi Koruma Ve Güvenlik Ortamı Sağlanmalı"

Çocuklarda Diş Sıkma Neyin Habercisi?

“1 yaş altı bebekler ağır kızamık için risk altında!”

Yaş ilerlerken diş sağlığını korumak önemli

BEL VE KAS AĞRILARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 9 ÖNEMLİ NOKTA!

Protezine Kavuşan Yağmur, Rektör Prof. Dr. Tuncel’i Ziyaret Etti

"COVID-19’un Eris varyantı kış aylarında yayılabilir"

CİLDE ZARARLI 8 ALIŞKANLIĞA DİKKAT !

EV YAPIMI YOĞURDUN FAYDALARI NELERDİR ?

  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false