ARATOS FELSEFE DERGİSİNİN 116. SAYISI YAYINLANDI
KÜLTÜR SANAT 11.04.2023 11:52:00 983 0

ARATOS FELSEFE DERGİSİNİN 116. SAYISI YAYINLANDI

Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan alan Aratos dergisi yoluna devam ediyor.

Tarsus’ta yayınlanan Aratos tarih, felsefe, kültür ve sanat dergisinin 116. çıktı. Gazeteci Uğur Pişmanlık’ın yayınladığı ve adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozoftan alan Aratos dergisi yoluna devam ediyor.

Yurtiçi ve yurt dışından 30’a yakın üniversiteden 160’ı aşkın akademisyen, edebiyatçı ve sanatçının katkıda bulunduğu Aratos dergisinin yayınlanan (Mart-Nisan 2023) 116. sayısında şu yazarlar ve yazıları yer alıyor: Elbette bu topraklarda yaşanan acıların kaydı tutulacak/Sunu (Uğur Pişmanlık), Çizgiyle/Hayatın İçinden Karikatürler (Herluf Bidstrup), Bu Toprağın Türküleri (Halil Atılgan), Bir Zamanlar İstanbul Eski İstanbul Meyhaneleri (Ebru Bozcuk), Bir Hesaplaşma Alanı Olarak Tiyatro (Havva Ağral), Sanatta Diyalektik Zincir Yaratmak (Hasan Çapik), Esin Kaynağı Toskana'dan Çukurova Çağdaş Sanatlar Müzesine (Uğur Pişmanlık), Toscana’dan Çukurova’ya (Ekrem Kahraman), Davıd’ın (Davut) Topraklarından (Millard Fuller), Daha Kurulmadan Yıkılmış Modern Harabelerin Altında İnleyen, Unutulmuş Eşsiz Bir Kent Tyana-Kemerhisar-2 (Ahmet Ünal).

Aratos dergisinin 116. Sayısında, Uğur Pişmanlık’ın “Elbette bu topraklarda yaşanan acıların kaydı tutulacak” başlıklı sunuş yazı şöyle, “Türkiye bir depremle sarsıldı. 6 Şubat günü sabaha karşı (saat 04.17) Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük yıkıma yol açtı.

Bu yazının yazıldığı sıralarda yapılan basın haberlerine ve yetkililerin açıklamasına göre, 50 aşkın insanın hayatını kaybettiğini, 134 bin 914 kişinin yaralandığını bildirildi.

Türkiye’de devlet, deprem konusunda üstüne düşeni yapsaydı bu kadar ağır bir bedel denmezdi.

Bu yaşanan deprem felaketi, devletin sorumsuzluğunu, müteahhitlerin arsızlığını, belediyelerin hazırlıksızlığını ve rantçı müteahhitlerle ortaklığını göstermiş oldu.

Depremin sorumlusu siyasi iktidarlar ve yerel yönetimlerdir. Bilim insanlarını dinlemeyen, mimar ve mühendisler odası TMMOB’un uyarı ve çağrılarını dikkate almayan gelmiş-geçmiş tüm siyasi iktidarlar ve istisnalar hariç belediyelerin çoğu başta deprem olmak üzere, plansız ve çarpık yapılaşma, mütehhitlerin beton kentler yaratmasına göz yumma ve bunun rantına ortak olmaktan suçludur. Bunların hesabı elbet sorulacaktır, sorulmalıdır.

Ülkemiz tarihine yüz yılın felaketi ve utancı olarak geçecek bu depremin geride bıraktığı hasarın, insanlara ödettiği ağır bedelin altından kolay kolay kalkılamayacak. Geride kalanlar, acıları hep yüreğinde hissedecek.

Yaşanan bu acı felaket için pek çok şey söylenebilir. Enkaz altında para, altın ve değerli eşyalar ile depremzedelere gelen ihtiyaç malzemelerini çalan hırsızlar dışında bir de edebiyat adına yapılan aymazlıkların yaratığı utanç var.

Yakın zamanda, covit 19 salgın döneminde kimi uyanıkar pandemi günlüğü yazıp el çabukluğu marifet kitaplaştırıvermişti. Şimdi ise deprem edebiyatı adıyla kaleme sarılanlar depremin 6. gününde kitap basmışlar. Bunlar, ölümlerden ve acılardan beslenen akbabalar olarak geçecek edebiyat tarihine. Çok yazık.

Elbette bu topraklarda yaşanan acıların kaydı tutulacak ve ileride edebiyatta bir insanlık dramı olarak yerini alacaktır."

(VŞ)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı