Tarih: 10.12.2017 15:24

ARAP BİRLİĞİ DIŞİŞLERİ BAKANLARI OLAĞANÜSTÜ KUDÜS TOPLANTISI SONA ERDİ

Facebook Twitter Linked-in

Filistin ve Ürdün´ün talebi üzerine gerçekleştirilen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Olağanüstü Kudüs Toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından Arap Dışişleri Bakanları Konseyi, "ABD´nin Kudüs´ü İsrail´in Başkenti Olarak Tanıması ve Büyükelçiliğini Taşıması" başlığı altında 16 maddelik sonuç bildirisi yayımladı.

Bildiride, Arap Birliği´nin toplantılarına devam edeceği ve gelişmeler ışığında gelecekte atılacak adımları belirlemek ve durum değerlendirmesi yapmak üzere bir ay geçmeden toplantı yapacağı, bu bağlamda dönem başkanı olarak Ürdün´de olağanüstü zirve gerçekleştirilmesinin gündemde olduğu belirtildi.

´KARAR HÜKÜMSÜZDÜR´

Bildiride, "ABD Başkanı Donald Trump´ın açıkladığı karar hükümsüzdür, uluslararası hukukun ve BM kararlarının tehlikeli bir ihlalidir, hukuki bağlayıcılığı yoktur." değerlendirmesinde bulunuldu.

Trump´ın Kudüs´ü "İsrail´in başkenti" olarak ilan etmesinin, barış çabalarını baltaladığı, gerginlik ve kızgınlığı körüklediği, bölgeyi şiddet, kaos ve istikrarsızlığa sürüklediğine işaret edilen bildiride, ABD´nin Kudüs siyasetindeki bu dönüşüm, "Washington yönetiminin kendisini İsrail yanlısı bir noktada konumlandırdığı, barış sürecindeki arabuluculuk rolünden kendini azlettiği ve uluslararası hukukun çiğnendiği tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendirildi.

´KUDÜS´ÜN MEVCUT STATÜSÜ KORUNMALI´

Kudüs´ün statüsünü değiştirmeye yönelik tek taraflı adımların, "hak kazandırmayacağının" vurgulandığı BM Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı kalındığı ifade edilen bildiride, Kudüs´ün mevcut statüsünün korunması gerektiği belirtildi.

Tüm ülkeler, 4 Haziran 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini tanımaya davet edildi. (Haber Merkezi)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —