Tarih: 04.01.2023 11:22

ANAYASA MAHKEMESİ: “VALİLİĞİN EYLEM YASAĞI HAK İHLALİ!”

Facebook Twitter Linked-in

AYM, Batman'da valiliğin 'eylem yasağı'na rağmen yaptıkları basın açıklaması nedeniyle KESK yöneticilerine idari para cezası verilmesinin hak ihlali olduğunu karara bağladı

Anayasa Mahkemesi, son dönemde kimi illerde valiliklerin art arda ilan ettiği 'eylem ve etkinlik yasak'larına karşı emsal niteliğinde bir karara imza attı ve  “tüm eylem ve etkinlikleri mülki idare amirin iznine bağlanması,” uygulamasının Anayasa’ya aykırı olarak hak ihlali teşkil ettiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararında yer alan bilgiye göre Batman Valiliği, 7 Kasım 2018'de 'şehirde bir süredir yoğunlaşan terör saldırıları" gerekçesiyle 14 gün boyunca yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin mülki amirden izin alınması şartına bağladı.

Eğitim Sen Batman Şube Sekreteri Nureddin Şimşek, SES Batman Şube Eş Başkanı Deniz Topkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Tüzün de karar uymayarak, KESK'in KHK'liler için başlattığı toplu faks çekme eylemine katılmaları gerekçesi ile, "emre aykırı davranış" iddiasıyla idari para cezasına çarptırıldılar.  Bu kişilerin cezaya itiraz nedeniyle mahkemeye yaptıkları itiraz da mahkeme tarafından reddedildi.

Sendikacılar bunun üzerine Anayasa Mahkemesine, "toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma haklarının ihlal edildiği" yönünde bireysel başvuruda bulundular. Yüksek Mahkeme  Başvuruyu 10 Kasım 2022 tarihinde karara bağladı ve Anayasa'nın 34. maddesindeki "Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir" hükmüne dikkat çekti. 

Anayasa'nın 14. Maddesinde yer alan   "Temel hak ve hürriyetler özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasa'nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasa'nın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz" ibares uyarınca şu hükme vardı:

“Somut olayda kamu makamının tüm eylem ve etkinlikleri mülki idare amirin iznine bağlanması, Anayasa’nın 34. Maddesinin birinci fıkrasında toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının önceden izin almadan kullanılabileceği yönündeki ek güvencesine aykırı olduğu ve Anayasa maddesinin sözüyle çeliştiği kanaatine varılmıştır. 

Açıklanan gerekçelerle başvurucuların Anayasa’nın 34. Maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.”

Tazminat taleplerini reddeden Yüksek Mahkeme, ihlal sonuçlarının ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın Batman 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderilmesine karar verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARI İÇİN TIKLAYINIZ:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/01/20230104-4.pdf

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —