AKŞENER,
SİYASET 30.06.2022 10:36:00 497 0

AKŞENER, "MUTABAKAT METNİ BİR TAVİZDİR"

"Önemli olan, PKK'nın, bu iki ülkedeki varlığına son verecek somut eylemlerin görülmesiydi. İktidarın, İsveç ve Finlandiya nezdinde herhangi bir somut gelişme olmaksızın attığı bu imza, maalesef ülkemizin çıkarlarıyla bağdaşmıyor"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "İktidarın, İsveç ve Finlandiya nezdinde herhangi bir somut gelişme olmaksızın attığı bu imza, maalesef ülkemizin çıkarlarıyla bağdaşmayan bir tavizdir" dedi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener,NATO Zirvesi'nde Türkiye ile Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan üçlü muhtıraya değinerek, "Bundan bir ay önce ülkemizin bu konuda iki önceliği olduğunu söylemiştik. Bunlardan birincisi, Putin Rusya'sının saldırgan dış politikasına karşı NATO ittifakını olabildiğince güçlendirmekti. İkinci önceliğimiz ise PKK'nın Avrupa topraklarından topyekun bütün unsurlarıyla silinip atılmasıydı. Ne var ki dün gece varılan mutabakatın maalesef bu çok temel konulardaki beklentilerimizi karşılamaktan oldukça uzak olduğu gözüküyor" dedi.

PKK'nın, İsveç ve Finlandiya tarafından terör örgütü olarak tanınmasının yeni bir durum olmadığını dile getiren Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önemli olan, PKK'nın, bu iki ülkedeki varlığına son verecek somut eylemlerin görülmesiydi. İktidarın, İsveç ve Finlandiya nezdinde herhangi bir somut gelişme olmaksızın attığı bu imza, maalesef ülkemizin çıkarlarıyla bağdaşmayan bir tavizdir. Çünkü mutabakat metnine göre verilen sözlerin tutulması için oluşturulacak üçlü mekanizma, İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olduktan sonra devreye girecek, öncesinde değil. Yani bu mekanizmanın işlememesi durumunda Türkiye elindeki NATO kartını kaybetmiş bir biçimde itirazlarını sürdürmek ve haklı davasını anlatacak muhatap aramak zorunda kalacak.

Böyle durumlara daha önce Sayın Erdoğan ve arkadaşlarının imza attığı başka mutabakatlarda da şahit olduk. Dolayısıyla her ne kadar Sayın Erdoğan ve arkadaşları açısından aldanmak ve aldatılmak sıradan alışkanlıklar olsa da bu durum Türk milleti için kabul edilebilir değildir. İkinci konu ise ülkemizin PKK ile YPG/PYD arasında kurduğu ilişkinin, mutabakat metninde özenle birbirinden ayrıştırılmış olmasıdır. Türkiye'nin devlet politikası YPG, PYD ve PKK'nın bir ve aynı şey olduğu yani aynı zehirli ağacın dalları olduğudur."

Akşener, mutabakat metninin 5'inci paragrafında PKK'nın terör örgütü olarak görüldüğünü, YPG ve PYD'nin Türkiye'ye yönelik "ulusal çıkar tehdidi" olarak tanımlandığını, İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütlerine yapılan finansal yardımları ve militan katılımlarını denetleme sözü verirken 5'inci paragrafa işaret edildiğini kaydetti.

"PYD/YPG'ye yönelik mali yardımlar mutabakat kapsamı dışında bırakılmış oluyor." diyen Akşener, "Üst perdeden atılan kürsü diskurları her zaman olduğu gibi yine müzakere masasında verilen tavizlerle taçlandırılmış gibi gözüküyor. Ve yine ülke çıkarlarımız açısından son derece önemli bir fırsat Sayın Erdoğan'ın dış politikayı iç politikaya malzeme yapma sevdası uğruna kaçırılmış gözüküyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ekonomik krizin daha da derinleşmeye devam ettiğini savunan Akşener, TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri devam eden 2022 yılı ek bütçesini eleştirdi.

Daha önce kabul edilen bütçenin, 2022 yılında enflasyonun yüzde 9,8, dolar kurunun 9 lira 27 kuruş olmasını öngördüğünü anımsatan Akşener, sözlerine şöyle devam etti:

"Şu öngörü yeteneğine bir bakar mısınız? Bunlara öngörü değil ancak dilek diyebiliriz. Belli ki bay kriz, geceleri yatmadan günlüğüne yazması gereken dileklerini bütçe kanununa yazmış. Dünyanın hiçbir yerinde enflasyon tahmini 70 puan, kur tahmini ise yüzde 100 oranında sapan ne bir ülke ne de bir yönetim görmeniz mümkün değildir. Ama böyle bir rezalete imza atmak giderayak bay krize nasip oldu."

Bu teklifin, ek bütçe değil, ikinci bir bütçe teklifi olduğunu savunan Akşener, "Ülkemizi içine soktukları kriz artık o kadar derinleşti ki iktidar için artık milletin cebine el uzatmak da yetmiyor. O nedenle şimdi de gözlerini şirketlerin sermayelerine, dolar hesaplarına diktiler." dedi.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false