AKIN: ‘İKTİDARIN ARZ GÜVENLİĞİ KRİZİNDE NE ÇÖZÜMÜ VAR NE DE HAZIRLIĞI’
SİYASET 24.01.2022 12:56:00 573 0

AKIN: ‘İKTİDARIN ARZ GÜVENLİĞİ KRİZİNDE NE ÇÖZÜMÜ VAR NE DE HAZIRLIĞI’

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN,"AK PARTİ İKTİDARIN ENERJİDE ARZ GÜVENLİĞİ KRİZİNE KARŞI NE HAZIRLIĞI NE DE ÇÖZÜMÜ VAR…"DEDİ.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; İran’ın doğalgaz akışını 10 gün kesmesinin ardından sanayide yüzde 40 oranında doğalgaz kısıntısı ve 72 saati bulan elektrik kesintilerinin uygulanmasına tepki gösterdi. CHP’li Akın; “Enerjide arz güvenliğinin sağlanması için sanayide üretimi durdurmak yerine doğalgaz depolarıtam dolu olmalı ve devreye alınmalıydı. Ancak depolardaki stoklar bir önceki yıla göre yüzde 15,86 oranında daha az ve depoların yarısından fazlası boş durumda. İktidarın bu krize karşı üretimi durdurmak dışında ne bir hazırlığı var ne de çözümü”değerlendirmesinde bulundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; İran’ın doğalgaz akışını kesmesi üzerine sanayide doğalgaz kısıntısının ardından elektrik kesintilerinin uygulanmaya başlanması üzerine yazılı bir açıklama yaptı. CHP’li Akın, şunları dile getirdi:
ARZ GÜVENLİĞİNDE BÜYÜK BİR SIKINTI YAŞANIYOR
İran’ın arıza gerekçesiyle doğalgaz akışını 10 gün boyunca kesmesi ve iktidarın arz güvenliği konusunda hazırlıksız olması Türkiye genelinde sanayide büyük bir krize neden olmuştur. İran’ın günlük doğalgaz akışı Türkiye tüketiminin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturmaktadır. Doğalgaz arzının yüzde 10’una denk gelen bir akışın kesilmesi nedeniyle Türkiye genelinde sanayide yüzde 40’a varan doğalgaz kısıntısı ve yine saniyede 72 saati bulan elektrik kesintilerinin uygulanmaya başlanmıştır. Bu durum ülkemizde arz güvenliği sıkıntısı yaşandığını ortaya koymaktadır. 
İKTİDARIN NE ÇÖZÜMÜ NE DE HAZIRLIĞI VAR
İran’ın doğalgaz akışını kesmesi her kış karşılaşılan bir rutin olurken; bugün yaşadığımız elektrik ve doğalgaz arz güvenliği krizi iktidarın plansızlığının bir sonucudur. Enerji arz güvenliğinin sağlanması için Türkiye genelinde yer alan doğalgaz depolarının tam kapasiteyle dolu olması ve bu gibi krizlerde doğrudan sisteme verilmesi gerekmektedir. 
DOĞALGAZ DEPOLARININ YARISINDAN FAZLASI BOŞ
Ancak doğalgaz depolarındaki stok miktarının EPDK’nın en son yayınlanan Ekim 2021 tarihli sektör raporundaki veriler dikkate alındığında tam dolu olmadığı anlaşılmaktadır. Resmi verilere göre doğalgaz stok durumu bir önceki yıla göre yüzde 15,86 oranında daha azdır. 19 Ocak itibarıyla yaklaşık olarak toplam 4,6 milyar m3 büyüklüğündeki toplam depolama kapasitesinin en iyi ihtimalle 1,55 milyar m3 kısmının dolu olduğu belirtilmektedir. Buna göre doğalgaz depolarındaki doluluk oranı yüzde 33 düzeyindedir. Bu gibi krizlerde devreye alınması gereken doğalgaz depolarının yarısından fazlası boş durumdadır. 
SIRADA TİCARETHANE VE MESKENLER Mİ VAR?
Bu veriler dikkate alındığında iktidarın her kış yaşanan İran’ın doğalgaz akışını kesmesi ihtimaline karşı sanayide de üretimi sekteye uğratmayacak bir çözümü olmadığı anlaşılmaktadır. Sanayide doğalgaz ve elektrik kısıntısı nedeniyle oluşacak 10 günlük üretim ülkemizde hayat pahalılığını daha da artıracaktır. Sanayi üretiminin durması ekonomik olarak ülkemizi büyük zarara uğratacaktır. İktidarın arz güvenliği krizine karşı çözümü tüketimi kısıtlamak olduğu sürece; benzer bir durum gündeme geldiğinde elektrik kesintileri ticarethane ve meskenleri de etkileyebilecektir."
(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

"TORBACI YAKALAMAKLA UYUŞTURUCU BELASI ÇÖZÜLMEZ"

CHP’Lİ TANAL, "MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ATAMA SÖZÜNÜ TUTMADI!"

Tülay Hatimoğulları Hatay'daki hava kirliliğini sordu

BAE'den ithalata vergi muafiyeti

Kılıçdaroğlu, 'Filenin Sultanları'nı Kutladı

Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı Özel Konseri ve 100. Yıl Marşı Tanıtım Programına katıldı

CHP Adana İl Örgütü Zafer Bayramını kutladı

Kılıçdaroğlu: "Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı Yürekten Kutluyorum"

Ayhan Barut'tan narenciye üreticisi ve ihracatçısı için 3 bin lira destek talebi

Hasan Efe Uyar: "İktidar Vatandaşa 7 Ayda 22 Milyar Ceza Kesti"

Kılıçdaroğlu: “Türkiye Uyuşturucunun Pazarı Haline Geldi"

Emep'li Demir,"işçilere istifa baskısı uygulanıyor"

Mustafa Oğuz Yiğit: “AK Parti'nin Tarım Politikaları Çiftçiyi İflasa Sürüklüyor”

CHP’Lİ SÜMER,“ADANA’DA DEPREMİN YARALARI KAPANMIYOR”

CHP’li Bulut, “Ballı Maaşlara Devam “

“Malazgirt, Anadolu’daki siyasi hükümranlığımızın kapılarını açmıştır”

CHP'li Şevkin'den Hatay için, bakanlara soru yağmuru

Gürer: “Faiz artışı işsizliği tetiklerse, iş kötü…”

Ayhan Barut, anız yangınlarına kesin çözüm istedi

ERDİL DEDEOĞLU CHP CEYHAN İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00
  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli